2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÉLÕ ÖRÖKSÉGÜNK III. ? KUTYÁK

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/1458"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kutyablokk.thumbnail.jpg" border="0" alt="Blokk" title="Blokk" width="100" height="70" /></a></span>A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk és négy címletbõl álló bélyegsorozat kibocsátásával mutat be néhány jellegzetes hazai kutyafajt. </p>

 blokkA Magyar Posta alkalmi bélyegblokk és négy címletbõl álló bélyegsorozat kibocsátásával mutat be néhány jellegzetes hazai kutyafajt.

 blokkA Magyar Posta alkalmi bélyegblokk és négy címletbõl álló bélyegsorozat kibocsátásával mutat be néhány jellegzetes hazai kutyafajt.

 

A drótszõrû magyar vizsla alig fél évszázada jelent meg a magyar nemzeti vadászkutya-fajták palettáján. Létrehozásának gondolata abból indult ki, hogy a kiváló képességû, rövid szõrû magyar vizsla a téli nagy hidegben, havas, vizes, nehéz terepeken – a drótszõrû német vizslához hasonlóan – megérdemelne egy ?védõruhát". Élénk, barátságos, kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Alapvetõ tulajdonságai közé tartozik a kiváló kapcsolattartó képessége.

A komondor ázsiai eredetû, õsi magyar pásztorkutyafajta. Robosztus testét mindenütt nemezesedésre hajlamos, gubancos, dús, hosszú szõrzet fedi. Nappal szeret elfeküdni, de úgy, hogy területét ellenõrizhesse. Éjjel rendületlenül mozog. Vérmérséklete élénk. Nem barátkozó természetû, alapvetõen bizalmatlan. Gazdájához feltétel nélkül ragaszkodik, de rendkívül önálló is. Jelleme határozott. Hang nélkül, vakmerõen támad.

Az erdélyi kopó a történelmi Magyarországon alakult ki. Az erdélyi magyarság dolga volt a kopók tenyésztése és alkalmazása a vadászatokon. Az általuk végzett hajtóvadászat kitartást, bátorságot, a nyomkövetést lehetõvé tevõ éles szimatot, kiváló memóriát és tájékozódó képességet kívánta meg, és ez a követelmény segítette a fajtát. Jóindulatú, bátor, nyugodt, alaptermészete kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos.

sor

A kuvasz egyes feltételezések szerint a honfoglaló magyarokkal érkezett hazánkba. Nagy termete miatt állatok õrzésére, védelmére használták. Fehér színe, hullámos szõrzete, tetszetõs külseje, nemességet, erõt sugároz. Futva nagy távok megtételére is képes különösebb fáradság nélkül. Rendkívüli intelligenciája a pásztorok szelekciójának következménye. Nagyon könnyen játszva tanul és nem felejt.

A pumi a puli és a francia eredetû terrier jellegû pásztorkutya spontán keresztezõdésébõl alakult ki. A nagytestû, nyájak õrzését végzõ juhászkutyák mellett szükség volt ugyanis kistermetû terelõkutyákra is. Értelmes, rámenõs természetû, hangos, jó szimatú fajta. A szõrzete a puliéval ellentétben nem nemezesedik és rövidebb is. Fáradhatatlan, szinte mindenre megtanítható, ami erejéhez és testtartásához képest megvalósítható.

A blokk keretrajzán és bélyegképén egy drótszõrû magyar vizsla látható, a rá jellemzõ környezetet idézõ grafikai kompozíció részeként. A bélyegsorozat címletein jellegzetes hazai kutyafajták láthatók. A színes hátterû grafikák részeként – a blokkhoz hasonlóan – az állat élõhelyére, illetve környezetére utaló motívumok jelennek meg. A bélyegképeken névérték szerinti sorrendben komondor, erdélyi kopó, kuvasz és pumi látható. Az alkalmi borítékon a nyájterelés elevenedik meg. Az alkalmi bélyegzõt egy kuvasz stilizált rajza díszíti.

SO

Forrás: http://www.magyarallat.hu/

 

 

Megjelenési idõpont: 2007. május 9.

magyar posta
 

Nyomdai eljárás: ofszetnyomtatás

 
 

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda Zrt.

 
 

Tervezõmûvész: Székely Kálmán

 

A blokk össznévértéke: 600 Ft

 

A bélyegsor össznévértéke: 632 Ft

Példányszám: 150.000 db, sorszámozott blokk

Példányszám: 450.000 sor (50 bélyegkép/ív)

A blokk vágási mérete 90 x 60 mm, az egyes bélyegképek perforálási mérete: 40 x 30 mm.

A bélyegképek perforálási mérete: 40 x 30 mm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.