2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Első alkalommal adták át az Ars Humanica Hungarica Kör által alapított Magyar Civil Becsületrendet

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57947"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/2012-02-10%2010.52.25.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>2012. február 10-én tartotta a World Servers Foundation (WSF, Világszolgálók Alapítványa) első magyarországi rendezvényét a KOGART házban közösen megrendezve az Ars Humanica Hungarica Kör Magyar Civil Becsületrendjének átadási ünnepségével.

2012 02 10%2010.52.25.thumbnail2012. február 10-én tartotta a World Servers Foundation (WSF, Világszolgálók Alapítványa) első magyarországi rendezvényét a KOGART házban közösen megrendezve az Ars Humanica Hungarica Kör Magyar Civil Becsületrendjének átadási ünnepségével.

2012 02 10%2010.52.25.thumbnail2012. február 10-én tartotta a World Servers Foundation (WSF, Világszolgálók Alapítványa) első magyarországi rendezvényét a KOGART házban közösen megrendezve az Ars Humanica Hungarica Kör Magyar Civil Becsületrendjének átadási ünnepségével.

2012 02 10%2010.20.50.thumbnailA World Servers Foundation (www.worldserversfoundation.org) Karsai Gábor filozófus kezdeményezésére 2010 novemberében jött létre Genfben a pozitív társadalmi és értékrendi változások támogatásának, a „közösségi ügyek világszervezete" létrehozásának szándékával.

2012 02 10%2010.24.55.thumbnailAz ügy első támogatója Kovács Gábor, a KOGART alapítója lett, és megszerveződött az Alapítvány nemzetközi kuratóriuma is Lady Montagu of Beaulieu és Pierre Muller, volt genfi főpolgármester részvételével (www.worldserversfoundation.org/board_of_trustees). Az Alapítvány 2011 novemberében a nemzetközi diplomácia és közélet jeles személyiségeinek jelenlétében bemutatkozott Genfben, az eseményt köszöntő beszédével megtisztelte Bogyay Katalin, az UNESCO konferenciájának elnöke is.

Az Alapítvány célját három fő tevékenységgel kívánja elérni:

–         érték- és közösségteremtő társadalmi innovációk támogatása, ismertségének növelése jelentős nemzetközi díjak, elismerések alapítása révén;

–         érték- és közösségteremtő döntési folyamatok támogatása tematikus vezetőfejlesztési és oktatási programok szervezése és lebonyolítása révén;

–         társadalomfejlesztő kezdeményezések, ügyek és szervezetek összekapcsolódásának segítése egy innovatív kommunikációs és média-platform kialakítása révén.

2012 02 10%2010.30.19.thumbnailA kezdeményezés széles nemzetközi támogatásának biztosítása érdekében az Alapítvány mellett létrejött a Friends of the World Servers Foundation Association is Genfben. A globális kitekintésű, de lokális és regionális aktivitást is kifejtő Egyesület egyik fő célja, hogy létrejöjjön azon magánszemélyek és szervezetek aktív közössége, akik fontosnak tartják a közösségi gondolkodás és cselekvés, az értékorientált társadalmi fejlődés, tágabb értelemben a „(világ)szolgálat" eszméjét.

 

2012 02 10%2010.51.38.thumbnail Magyar Civil Becsületrendet 2011-ben alapította az Ars Humanica Hungarica Kör. Az anyagi díjazással nem járó évenkénti kitüntetés értékét kizárólag az azt odaítélők által képviselt szellemi-erkölcsi tőke adja. Napjainkban nagy jelentősége van a civil szféra, a tudósok, művészek, művészetpártolók összefogásának, melynek eredményeként megismerhetjük, és méltóképpen elismerhetjük az egyéni, önzetlen emberi teljesítményt. Az Ars Humanica Hungarica Kör olyan civil emberek társasága, melynek tagjai az emberi együttélés legfontosabb tényezőinek a humanista értékeket – mint a tisztesség, a becsület, a tolerancia, a testvériség, a segítőkészség, a barátság – tartják. A kezdeményezésükre megalakított Magyar Civil Becsületrenddel a nemes emberi értékeket felmutató cselekedeteket ismerik el. A díjazottak kiválasztása a mindennapi „hírekből" történik. A kitüntetésre érdemesek cselekedeteit az Ars Humanica Hungarica Kör tagjai megismerik és közös egyetértéssel hozzák meg döntésüket a jelöltekről az elismerésre alkalmas cselekedet vagy tevékenység alapján. A díj Kiss György, Munkácsy díjas szobrász- és éremművész által tervezett és készített érme, egyik oldala védelmező és segélykérő emberi kezeket ábrázol, másik oldalán a kitüntetésre vonatkozó szövegek, valamint a kitüntetett neve és az átadás éve van feltüntetve.

A kitüntetést első alkalommal 2012. február 10-én, gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök születésének 205. évfordulóján 18 órakor, a KOGART házban adták át.

 A Magyar Civil Becsületrend 2011. évi kitüntetettjei

1. Pásztor Emil az Egri Tanárképző Főiskola nyelvész professzora a 2008-ban Széphalmon megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásának ötletéért és megvalósításáért, amely kezdeményezését először a Kazinczy Társaság 1994-es közgyűlésén vetette fel.

2. Szarvas József székesfehérvári orvos az életmentő segítségnyújtásért 2009. szeptember 19-én a balatoni országút árkában (egy bicskával és egy kölcsönkért golyóstollal gégemetszést hajtott végre egy darázscsípéstől gégeödémát szenvedő motoroson).

Az Ars Humanica Hungarica Kör tagjai:

Bitó László, orvos, író

Böjte Csaba, ferences szerzetes

Csíkszentmihályi Róbert, szobrászművész

Del Medico Imre, publicista

Eckhardt Sándor, orvos, akadémikus

Fabiny Tamás, evangélikus püspök

Ferge Zsuzsa, szociológus

Fischer Iván, karmester

Gergely Ágnes, költő

Görgey Gábor, író, költő

Görög Sándor, kémikus

Gryllus Dániel, zenész

Halmos Béla, néprajztudós, zenész

Heller Ágnes, filozófus

Iván Ildikó, operaénekes

Iványi Gábor, metodista lelkész

Karsai Gábor, filozófus

Kányádi Sándor, költő

Kiss György, szobrászművész

Knoll József, orvos, akadémikus

Komoróczy Géza, történész, egyetemi tanár

Kovács Gábor, bankár, mecénás

Kuthi Csaba, borász, közíró

Ormos Mária, történész, egyetemi tanár

Pomogáts Béla, író, irodalomtörténész

Schweitzer József, ny. főrabbi

Simonovits Miklós, matematikus

Somlai Péter, szociológus, egyetemi tanár

Steinbach József, református püspök – visszalépett –

Sumonyi Zoltán, író, költő

Surányi Bálint, szociológus

Tolcsvay László, zeneszerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.