2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A biztonságos és olcsó atomenergia segítheti a klímaváltozás elleni küzdelmet

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57945"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_515.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="89" /></a></span>Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár szólalt fel Magyarország képviseletében az Európai Unió energiaügyi minisztereinek atomenergiáról szóló informális megbeszélésén 2012. február 10-én, Párizsban. A tagállami szakterületi vezetők az európai szintű energiapolitikai kihívásokról, az atomenergia megfelelő részarányáról és fenntarthatóságáról tárgyaltak.

images 515.thumbnailKovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár szólalt fel Magyarország képviseletében az Európai Unió energiaügyi minisztereinek atomenergiáról szóló informális megbeszélésén 2012. február 10-én, Párizsban. A tagállami szakterületi vezetők az európai szintű energiapolitikai kihívásokról, az atomenergia megfelelő részarányáról és fenntarthatóságáról tárgyaltak.

images 515.thumbnailKovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár szólalt fel Magyarország képviseletében az Európai Unió energiaügyi minisztereinek atomenergiáról szóló informális megbeszélésén 2012. február 10-én, Párizsban. A tagállami szakterületi vezetők az európai szintű energiapolitikai kihívásokról, az atomenergia megfelelő részarányáról és fenntarthatóságáról tárgyaltak.

 

Kovács Pál az energiapolitikai célokról szólva kifejtette, hogy a dekarbonizációs törekvések eredményes megvalósítása a kérdés globális kezelését teszi szükségessé. Ezért az Európai Uniónak és a tagállamoknak minden lehetséges eszközzel a nemzetközi egyeztetések hatékonyságának fokozásán érdemes dolgozniuk. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a dekarbonizáció elérése érdekében tervezett intézkedéseket a gazdasági és versenyképességi kockázatokra, valamint a szociális szempontokra figyelemmel kell kialakítani és végrehajtani.

 

Bár a 27 uniós tagállam alig több mint fele, 14 ország rendelkezik működő atomerőművel, a nukleáris energia mégis közel 30 százalékát fedezi a teljes európai villamos energia igénynek. Az atomenergia a legolcsóbb alacsony szén-dioxid intenzitású technológiaként meghatározó szerepet tölthet be a jövőben is a klímaváltozás elleni küzdelemben. Magyarországon az atomenergia jelentős mértékben hozzájárul az energiaellátás fenntarthatóságához, és kedvező költségeinek köszönhetően, a gazdaság versenyképességéhez is. Kovács Pál hangsúlyozta, hogy a kívánatos energiamixre vonatkozó döntéseknek tagállami hatáskörben kell maradniuk. „Magyarország határozottan kiáll a technológiasemleges megközelítés mellett" – jelentette ki. Az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia az atomenergia jelenlegi szerepének megőrzésével számol a következő évtizedekre.

 

Az államtitkár hozzátette: az Európai Unió álláspontját a legteljesebb mértékben osztva a magyar Kormány is a legmagasabb szintű biztonsági követelmények érvényesítésében érdekelt az atomenergia hasznosításában. Beszámolt arról, hogy az Országos Atomenergia Hivatal végleges nemzeti jelentésben tájékoztatta az Európai Bizottságot a Paksi Atomerőműben végrehajtott célzott biztonsági felülvizsgálat eredményeiről.  A jelentés szerint azonnali intézkedést igénylő probléma nem merült fel. A felülvizsgálat feltárt azonban néhány olyan beavatkozási lehetőséget, amelyek reális befektetés árán érdemben növelhetik az erőmű biztonságát, ezek végigvitele érdekében az atomerőmű megteszi a szükséges intézkedéseket. A Kormány a paksi üzemidő-hosszabbításhoz és a tervezett bővítéshez kapcsolódó minden döntésnél és lépésnél kiemelten veszi figyelembe a biztonságos üzemelés szempontját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.