2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Első ISACA konferencia Magyarországon – Beszámoló

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44542"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image5_48.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span>  <p>Várakozáson felüli taglétszámmal nyílt meg az 2010. október 21-én megrendezett első ISACA (Információ rendszer menedzserek és auditorok szövetsége) konferencia Magyarországon, közel 150-en vettek részt az eseményen.

image5 48.thumbnail 

Várakozáson felüli taglétszámmal nyílt meg az 2010. október 21-én megrendezett első ISACA (Információ rendszer menedzserek és auditorok szövetsége) konferencia Magyarországon, közel 150-en vettek részt az eseményen.

image5 48.thumbnail 

Várakozáson felüli taglétszámmal nyílt meg az 2010. október 21-én megrendezett első ISACA (Információ rendszer menedzserek és auditorok szövetsége) konferencia Magyarországon, közel 150-en vettek részt az eseményen.

isaca konferencia 2.thumbnailA szervezet életében a 2010-es év új mérföldkövet jelent, hiszen a Magyarországon közel 20 éve tevékenykedő ISACA márciusi vezetőváltásával egyben egy szemléletváltás is végbement a szervezetben, amelynek központi célja a hazai szervezet aktívabbá tétele lett. Ennek nyomán a magyarországi egyesület célként tűzte ki, hogy fenntartható szakmai fejlődést biztosítson a tagság számára, az IT üzemeltetés, menedzselés, ellenőrzés és biztonsági területről újabb tagokat toborozzon, hívja fel a figyelmet az ISACA-ra, ismertesse meg a tagsággal a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeket, illetve ösztönözze őket és egyben növelje az egész szervezet aktivitását.

Az október 21-i konferencia résztvevői előadást hallhattak a COBIT 5 szerkesztőbizottság vezetőjétől, Roger Southgate-től, aki COBIT5 újdonságain túl kiemelte, hogy különösen a magyarországi kisvállalatoknak lehet hasznos az ISACA szervezet tevékenysége, hiszen a tagok a világ minden tájáról gyakorlati problémákat, módszereket, megoldásokat osztanak meg egymás között, ennek a tudásbázisnak a kihasználása pedig minden tag rendelkezésére áll. „Egy magyarországi kis cég is profitálhat ebből a tudásbázisból, hiszen akár melyik dolgozója, aki ISACA tag, az 75 országban több mint 95 000 tagot számláló szervezet tudásához juthat hozzá. Az ilyen alapokon implementált informatikai rendszer bármilyen méretű vállalkozás esetén nagy biztonsággal kerüli el a buktatókat és kihasználtság, hatékonysága is messzemenően meghaladja majd az ipari átlagot. Erre az ISACA-n keresztül számos lehetőség, u.n. online adatbázis, dokumentáció, oktatási anyag és. online fórum létezik" – mondta el Roger Southgate.

Gaidosch Tamás, a KPMG kockázatkezelési szolgáltatásainak vezetője, a felhőalapú rendszerekhez kapcsolódó előadásában emelte ki, hogy – mint minden új eszköz vagy rendszer – a cloud is elérte  a felfokozott várakozások fázisát, ám a válság és az azzal járó költséghatékony megoldások alkalmazásai miatt ennek lecsengése és a felhasználás stabilizációja a vártnál később következik be. A tanácsadó ezen kívül kitért a rendszer biztonsági kockázataira és annak kezelési módjára, illetve megjegyezte, hogy Magyarországon erre a típusú szolgáltatásra inkább a kis és középvállalatok mutatnak érdeklődést. A konferencián ezeken túl a virtuális környezetek biztonsági kérdéseiről Tesch Zoltán, a kancellar.hu munkatársa, a VMware auditálásának módszertantanáról pedig Bíró Gergely, az ITSecure szakértője adott elő. Az ABCI-Informa munkatársai az IDM rendszerek bevezetésénél felmerülő kockázatokról, csapdákról és megoldásokról tartottak előadást, a konferenciát záró kerekasztal beszélgetés előtt pedig a Deloitte előadásában került terítékre a forensics szolgáltatások témaköre, a Balabit pedig átfogó előadást tartott a naplóadatok gyűjtéséről és menedzsmentjéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.