2022.augusztus.13. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Emlékezés

2 perc olvasás

 l-39_albatrosz.jpgAz L-39 Albatrosz sugárhajtású vadászrepülő

Tíz évvel ezelőtt, 2008. július 20-án Szekeres Imre honvédelmi miniszter bejelentette az MTV-1 televízióban, hogy Janicsek András, a Magyar Légierő 43-éves alezredese Fehérgyarmat közelében egy kiképzésre használt L-39 Albatrosz géppel a földhöz csapódott. Megpróbálkozott a katapultálással, azonban ez az alacsony magasság miatt nem sikerült. Katona tiszteletadással helyezik örök nyugalomra.

   Janicsek András fogalom volt a repülőgép vezetők, oktatók körében. Szerették, tisztelték, különös érzéke volt az oktatáshoz, a ma katonai pilótáinak többsége az ő tanítványa. Halála pótolhatatlan veszteség. Katonai pályafutása töretlen. 1989-ben, 24 éves korában végzett a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola repülőgép–vezető szakán, hét évre rá újabb diplomát szerzett a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián.

   Az elsők között vett részt a legmagasabb képesítést adó kanadai NFTC-programban, először mint hallgató, majd mint oktató. Több mint 2700 órát repült  L–29-es, L–39-es, MiG–21-es, MiG–29-es, Harvard II-es és Hawk gépeken. Számos kitüntetést kapott. A szerencsétlenség, vagy ahogy szakmai körökben mondják repülőesemény bekövetkezése után szinte azonnal megérkezett a Katasztrófavédelem mentőhelikopterekkel, de már nem tudtak segíteni.

   A NatGeo tévécsatornán hónapok óta tart a „Légikatasztrófák” című sorozat. Megtörtént repülőszerencsétlenségeket ismertetnek és a nyomozást az okok felderítésére. Szakértői vélemények, nyomozati anyagok, karbantartási jegyzőkönyvek, szemtanúk beszámolói és természetesen a roncsok vizsgálata, a „fekete dobozok” tartalmának ellenőrzése alapján.

   Ahhoz, hogy a jövőben ne történjenek tragikus légikatasztrófák, a balesetek valamennyi tanulságára szükség van. Ahogy a történteket elemzik, a hibákat felfedezik, úgy javul folyamatosan a repülés biztonsága. Így van ez a katonai repülésnél is. Az L-19 esete után a mai napig halálos légi baleset nem történt.

 

Láng Róbert

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.