2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ENSZ HIVATAL GYÖNGYÖSÖN

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57696"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_485.thumbnail.jpeg" border="0" width="86" height="100" /></a></span>Az ENSZ Világűrbizottságának végrehajtó testülete az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) a Károly Róbert Főiskolával közösen regionális hivatalt (Regional Support Office, RSO) létesít és üzemeltet februártól Gyöngyösön. </p> <p> 

Az ENSZ Világűrbizottságának végrehajtó testülete az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) a Károly Róbert Főiskolával közösen regionális hivatalt (Regional Support Office, RSO) létesít és üzemeltet februártól Gyöngyösön.

 

Az ENSZ Világűrbizottságának végrehajtó testülete az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) a Károly Róbert Főiskolával közösen regionális hivatalt (Regional Support Office, RSO) létesít és üzemeltet februártól Gyöngyösön.

 

A hivatal létesítését az ENSZ Közgyűlés felhívására Magyarország Kormánya ajánlotta fel. A regionális hivatal annak a 12 központnak az egyike lesz a világon, mely az un.  UN-SPIDER (katasztrófa és vészhelyzet-elhárító) program megvalósításában vesz részt.

A regionális hivatal feladata, hogy segítse, támogassa a természeti és ipari katasztrófák megelőzését illetve a bekövetkezett katasztrófák elhárítási tevékenységeit, az emberi élet és az anyagi javak mentését, valamint a katasztrófák hatásainak felmérését.

A hivatal az ENSZ égisze alatt távérzékelési eszközökkel és módszerekkel támogatja valamennyi tagállam (különösen a fejlődő országok) katasztrófavédelmi tevékenységét (hurrikánok, árvizek, erdőtüzek, tengeri balesetek, földrengések, nukleáris balesetek, stb.).

A létrejövő hivatal részt vesz többek között NASA felvételek feldolgozásában is.

 

A regionális hivatal létesítését is magába foglaló okirat aláírására Bécsben (ENSZ központ, Világűrbizottság) kerül sor 2012. február 7.-én 13.00 órakor.

 

Az ENSZ hivatal mindennapjai Gyöngyösön

Mit is csinál egy ilyen hivatal? Közvetlenül az ENSZ-nek dolgozik. Műholdas felvételeket elemez, alacsony repülési felvételeket készít és dolgoz fel ún. hiperspektrális technikával, melyet nemcsak a UN-SPIDER hálózat, de az ENSZ valamennyi tagállama hasznosít.

A hivatalnak közvetlen hozzáférése van a NASA műholdas felvételekhez és részt vesz olyan programokban, melyek a katasztrófák és vészhelyzetek felderítését szolgálja.

Az RSO egység (hivatalos megnevezés) bárhol bevethető a világban katasztrófa esetén az ENSZ égisze alatt.

A Hivatal speciális feladata a hiperspektrális műholdas felvételek kalibrációja, mely a szorgos mindennapok egyik fontos eleme (ez ma a távérzékelésben a legszűkebb keresztmetszet).

 

Miért éppen a Károly Róbert Főiskola? Mert az intézmény bizonyította, hogy egyedülálló tudással bír a környezeti állapotfelmérése terén (Mexikói-öböl, kolontári vörösiszap katasztrófa, klímakutatás a sarkvidéken, stb.).

 

Mi található a Hivatalban?

A mindennapi felszereléseken és eszközökön túl:

Aisa Eagle II típusú hiperspektrális képalkotó szenzor

fedélzeti számítógép

nagy pontosságú GPS/INS rendszer

ASD FieldSpec spektrofotométer

totálmérő állomás, GPS bázisállomás

speciális műholdkép-feldolgozók

 

A Hivatalban jelenleg 7 fő dolgozik.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.