2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FLIEGAUF BENCE: CSAK A SZÉL (Hu/De/Fr) — Magyarország hivatalos versenyfilmje a 62. Berlinálén

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57698"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Fliegauf%20003.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Részlege sajtótájékoztatót tartott az Anker Klubban az új magyar-német-francia koprodukcióban készült Fliegauf-film 2012. február 9-19. között megrendezendő 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon való világpremierje alkalmából. Az előadók: Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Bereczki Csaba, a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. nemzetközi igazgatója, Andrew G. Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, valamint Mécs Mónika és Muhi András vezető producerek az Inforg-M&M Filmtől. A délelőtt moderátora Papp Csaba volt a Magyar Filmuniótól. Fliegauf Benedek, mivel még a filmen dolgozik, nem tudott részt venni a sajtó-délelőttön. </p> <p>

A Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Részlege sajtótájékoztatót tartott az Anker Klubban az új magyar-német-francia koprodukcióban készült Fliegauf-film 2012. február 9-19. között megrendezendő 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon való világpremierje alkalmából. Az előadók: Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Bereczki Csaba, a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. nemzetközi igazgatója, Andrew G. Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, valamint Mécs Mónika és Muhi András vezető producerek az Inforg-M&M Filmtől. A délelőtt moderátora Papp Csaba volt a Magyar Filmuniótól. Fliegauf Benedek, mivel még a filmen dolgozik, nem tudott részt venni a sajtó-délelőttön.

A Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Részlege sajtótájékoztatót tartott az Anker Klubban az új magyar-német-francia koprodukcióban készült Fliegauf-film 2012. február 9-19. között megrendezendő 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon való világpremierje alkalmából. Az előadók: Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Bereczki Csaba, a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. nemzetközi igazgatója, Andrew G. Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, valamint Mécs Mónika és Muhi András vezető producerek az Inforg-M&M Filmtől. A délelőtt moderátora Papp Csaba volt a Magyar Filmuniótól. Fliegauf Benedek, mivel még a filmen dolgozik, nem tudott részt venni a sajtó-délelőttön.

 

   A filmes világtalálkozók között minden évben elsőnek indul a Berlinale, utána a májusi cannes-i fesztivál következik. A II. világháború után Berlint a nyugati szövetségesek ismét a film fővárosává kívánták tenni, ezért az első Berlinalét 1951-ben nyitották meg Alfred Hitchcock Rebecca című filmjének bemutatásával. Azóta a Berlinale vetítéseire 300 ezer jegyet adnak el, és mintegy 20 ezer szakmabeli vendég érkezik. A versenyprogram fődíja a város jelképéről mintázott Arany Medve. Évente több ezer benevezett alkotásból választják ki a szervezők és a nemzetközi zsűri tagjai az Arany- illetve az Ezüst Medve díjazottat. Idén Mike Leigh brit rendező elnököl a fesztiválon. A zsűri további tagjai: Anton Corbijn holland fotográfus, Asghar Farhadi iráni filmrendező, Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Jake Gyllenhaal amerikai színész, François Ozon francia rendező, Boualem Sansal algériai író és Barbara Sukowa német színésznő.

   A Berlinale történetéhez tartozik, hogy 1974-ben a szocialista országok által bojkottált nemzetközi fesztiválra először hívtak meg a szervezők szovjet filmet. A következő évektől már részt vett az NDK és Magyarország is. Az első magyar versenyfilm Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása volt, és mindjárt elnyerte az Arany Medvét és még három különdíjat is. Az elmúlt évtizedekben 114 magyar mozgókép kapott meghívást, s közülük 14 kapott díjat a zsűriktől. Az elmúlt 10 évben csak három magyar játékfilm kapott meghívást. Legutóbb, 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című alkotása nyerte el a zsűri Nagydíját, az Ezüst Medvét és a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját is.

   A Berlinale újabb felfedezettje Fliegauf Bence, az ezredfordulón feltűnt új magyar filmrendező. Rengeteg című filmjével 2003-ban a Filmszemlén nyert díjat. Második játékfilmje a Dealer a Berliner Zeitung rangos díját kapta. A többi filmje (Milky Way – Tejút, 2007: Locarno, Arany Leopárd-díjas, a Womb szintén koprodukció) is díjakat ért. A mostani, Csak a szél idén először kapott meghívást a berlini versenyprogramba.

   A Csak a szél című filmdráma munkacíme Szállnak a varjak volt először, amit a 2008 és 2009-es romák elleni merényletsorozat ihletett meg. Egy cigánycsalád napját mutatja be, de nem kapcsolódik a valóságban megtörtént eseményekhez, mégis súlyos drámai véget ér a nap végén – mondta Mécs Mónika, az egyik producer. A film 2010-ben indult, azután leállt a forgatás, majd 2011-ben újra kezdték. Kifejezetten alacsony költségvetésű, mindössze 150 millió forintba került. Ebből a forgatás 60-70 millió, a külföldi partnerektől jött hozzá 75-80 millió. A KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága 5 millió forinttal járult hozzá – számolt be Balog Zoltán államtitkár. A támogatók: NEFMI, Szerencsejáték Zrt., Magyar Villamos Művek Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt. és az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages.

   A 91 perces, 35 mm-es, színes filmet angol felirattal vetítik majd Berlinben, a főszereplők amatőrök, mert így hitelesebb a történet, csak a mellékszereplők színészek. A forgatókönyv és a rendezés Fliegauf Bence munkája, operatőre Lovasi Zoltán (nem először), a vágó Xavier Box. A szereplők Toldi Katalin, Lenvai Gyöngyi, Sárkány Lajos és mások, mint amatőrök. A világforgalmazó The Match Factory.

 

   Muhi András, a másik magyar producer elmondta, hogy szakmai csúcs Berlinben fellépni, maga is elkötelezett a roma ügyben, akárcsak Bódis Kriszta és még néhányan. A film hitelességét erősítik a roma szereplők. A magyar film régi adósságát látja megvalósulni ebben. Szerinte Berlin vissza fogja igazolni a magyar filmnyelv megújulását a cigány – nem cigány ellentétben.

   Balog Zoltán államtitkár: a film megdöbbentő erővel, a művészet eszközeivel szembesít a valósággal. Tudja, hogy akkor rendes cigányembereket és gyerekeket öltek meg. A NEFMI azért támogatja az ilyen bemutatást, mert szociális ügyekben meg kell találni a megoldást.

   Andrew G. Vajna miniszteri biztos büszke a producerekre és arra, hogy beválasztották a filmet a Berlinaléra. Szerinte a probléma a világ minden táján előfordul. Amikor a Magyar Filmalap felállt, már készült a film, ezért nem tudta támogatni a munkát, de jót tesz a megítélésének, hogy a koprodukció nemzetközi lett. Sok sikert kívánt az ügynek, mert ez az alkotás a magyar filmesek régi adóssága. Azt már tudja támogatni, hogy 25 alkotója kiutazzon a Berlinaléra.

 http://filmunio.hu

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.