2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eötvös Péter brácsaversenye Kim Kashkashiannal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1946"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Kim%20Kashkashian.thumbnail.JPG" border="0" alt="Kim Kashkashian" title="Kim Kashkashian" width="65" height="100" /></a><span style="width: 63px" class="caption"><strong>Kim Kashkashian</strong></span></span> <p>Június 3-án, vasárnap este adja idei évadjának utolsó nagyzenekari <em>bérleti</em> hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - technikai okokból nem a szokásos helyszínen, a Mûvészetek Palotájában, hanem a Budapest Congress & World Centerben (korábbi nevén Budapest Kongresszusi Központban). </p><p>

 kim kashkashianKim Kashkashian

Június 3-án, vasárnap este adja idei évadjának utolsó nagyzenekari bérleti hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – technikai okokból nem a szokásos helyszínen, a Mûvészetek Palotájában, hanem a Budapest Congress & World Centerben (korábbi nevén Budapest Kongresszusi Központban).

 kim kashkashianKim Kashkashian

Június 3-án, vasárnap este adja idei évadjának utolsó nagyzenekari bérleti hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – technikai okokból nem a szokásos helyszínen, a Mûvészetek Palotájában, hanem a Budapest Congress & World Centerben (korábbi nevén Budapest Kongresszusi Központban).

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert különlegessége Eötvös Péter Replica címû, brácsára és zenekarra írott versenymûve lesz, melyet az örmény származású, de az Egyesült Államokban született világhírû brácsamûvész, Kim Kashkashian mutatott be a milánói Scalában 1999-ben, s most Budapesten is õ játssza a mû magánszólamát. Kashkashian immár visszatérõ vendég a Nemzeti Filharmonikusoknál: elõször 2002 tavaszán, Bartók Brácsaversenyében lépett fel a Kocsis Zoltán vezette NFZ-vel.

Eötvös kompozícióját Debussy és Dvoøák egy-egy mûve foglalja keretbe az esten. A francia zeneszerzõ Három noktürnjének utolsó tételében – zseniális hangszerelési ötletként – a szirénhangokat szövegtelen kórus, egy 16 tagú nõikar szólaltatja meg, a Nemzeti Énekkar tagjainak tolmácsolásában.

Debussy-mûveket egyébként júniusban még többször hallgathat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok elõadásában: a Triószonátát és Kocsis átiratában az Arabeszkeket az MTA Dísztermében, az NFZ tagjainak június 8-i kamarakoncertjén, illetve – igazi szenzációként, évtizedek óta elõször – a teljes Pelléas és Mélisande-ot, koncertszerû elõadásban, Kocsis Zoltán vezényletével és nagyszerû nemzetközi szereplõgárdával június 15-én a Miskolci Operafesztiválon és 16-án 18.30-tól a Mûvészetek Palotájában.

A június 3-i koncert második részében Dvoøák VI. szimfóniája hangzik el, amely mérföldkõnek bizonyult a zeneszerzõ pályáján: szimfóniái közül ez volt az elsõ, amely nyomtatásban megjelent és nemzetközi sikert aratott. Talán itt sikerült elõször tökéletes egységbe ötvöznie a cseh népi stíluselemeket az osztrák-német szimfonikus hagyománnyal.

A hangversenyre korábban megváltott bérletek és jegyek az új helyszínre érvényesek. A fél nyolckor kezdõdõ koncertre érdemes a szokásosnál hamarabb érkezni. A bejáratoknál hostessek fogják segíteni a közönséget a helyfoglalásban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.