2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Fesztivál vagy találkozó?

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1948"><img class="image thumbnail" src="/files/images/POSZT.thumbnail.jpg" border="0" alt="POSzT plakát" title="POSzT plakát" width="71" height="100" /></a></span><strong> </strong>Hét évvel ezelõtt néhány színházi szakember és Toller László polgármester úgy döntött, hogy Pécs legyen a soron következõ Országos Színházi Találkozó helyszíne. Rajtuk kívül akkor még kevesen hittek az esemény fényes jövõjében. A folytatás minden képzeletet felülmúlt; a POSzT sikertörténet lett. <p>

poszt plakát Hét évvel ezelõtt néhány színházi szakember és Toller László polgármester úgy döntött, hogy Pécs legyen a soron következõ Országos Színházi Találkozó helyszíne. Rajtuk kívül akkor még kevesen hittek az esemény fényes jövõjében. A folytatás minden képzeletet felülmúlt; a POSzT sikertörténet lett.

poszt plakát Hét évvel ezelõtt néhány színházi szakember és Toller László polgármester úgy döntött, hogy Pécs legyen a soron következõ Országos Színházi Találkozó helyszíne. Rajtuk kívül akkor még kevesen hittek az esemény fényes jövõjében. A folytatás minden képzeletet felülmúlt; a POSzT sikertörténet lett.

magi istván okm fõosztályvezetõ A szakemberek is nehezen tudják eldönteni, fesztivál vagy találkozó inkább ez a rendezvény, de valójában addig jó, amíg mindkettõ lehet egyszerre – jelentette ki Magi István, az Oktatási és Kulturális Minisztérium fõosztályvezetõje. A közönség számára színházi fesztivál, ugyanakkor pedig találkozási lehetõség a színházi szakma képviselõinek. Éppen ez szól létjogosultsága mellett is, mert az idén már nagyon komoly nehézségeket leküzdve jöhetett csak létre. Bár a minisztérium jelentõs összeggel támogatja, ez mégis kevesebb, mint az elõzõ években volt. Az egész állami költségvetés átalakulóban van. Olyan pénzek, melyekkel korábban a tárcák rendelkeztek, most más szervezetek – például a Nemzeti Kulturális Alapítvány – kezelésébe kerültek.

simon istván poszt kht társigazgatójaValóban – folytatta Simon István, a POSzT kht. társigazgatója – tavaly még 65 millió forint volt a központi támogatás. Az idén a minisztérium már csak 40, az alapítvány 7, a város pedig a korábbi években meghatározott összeget, 70 milliót ad. A hiány tehát pillanatnyilag majdnem húszmillió forint! Nagyon nehéz így dolgozni, de mindezek ellenére a minõségbõl nem engednek, bíznak a magánerõ, a szponzorok segítségében. A közönség érdeklõdése óriási. Május 9-én reggel kezdték a jegyeket árulni és 10 órára számos elõadásra már az utolsó is elfogyott. A fesztivál ünnepélyes megnyitása június 7-én, délután fél ötkor lesz Szili Katalin részvételével.

jordán tamás Ugyancsak társigazgatója a fesztiválnak Jordán Tamás, aki az elõkészületekrõl szólva elmondta: a munkát sokáig a pénzhiányból fakadó nyugtalanság jellemezte. Az emberek nem látják tisztán, milyen viszonyban van az ország gazdasági helyzete és a kultúrára szánt pénz mennyisége. Egy városi színház fenntartása a város költségvetésének 5-6-7 ezreléke(!), szinte elvész, de mégis milyen fontos szerepe van. Ha ugyanis az ország – rajta kívülálló okból – nem tudja az iparát, mezõgazdaságát kellõ módon bevinni az EU-ba, a kultúráját még viheti – ha az kellõ színvonalon marad! A POSzT egyik jelentõsége éppen a színvonal megtartásában van. Elegendõ csupán a számokat áttekinteni: 13 társulat – köztük két határon túli – 241 színésze, 23 elõadásban 57 és fél órát tölt a színpadon. Hét kortárs – köztük öt magyar – szerzõ mûvét láthatja a közönség. Külföldi mintára, a hivatalos versenyprogramon kívül zajlik egy ?OFF Fesztivál" is, ahol 36 helyszínen, még 162 újabb rendezvényre kerül sor. A versenyt három zsûri, egy szakmai, egy színész és egy közönség-zsûri értékeli. Már 2010 felé kacsintgatva, nemzetközivé vált a találkozó. Az idén is jelen lesznek az 'Ifi Géniuszok". Körükben akkora a lelkesedés, hogy már nem szigorúan színházi iskolák – összesen tizenhatan – csatlakoztak, az ország minden részébõl. Ugyancsak az idén elõször, Erasmus-ösztöndíjjal Magyarországon tartózkodó egyetemistákat is vendégül látnak.

dömölky jános A versenyprogramot az elmúlt év színházi eseményeibõl Dömölky János válogatta. Számára minden kalandnál érdekesebb volt ez az egy év. Az országjárás, az elõadások látogatása közben lehetetlen volt nem észrevenni, hogy sajnos igen rossz helyzetben van most a magyar színjátszás, de ha okos és kompromisszum-kész, ?állam bácsi" pedig hajlandó intézkedni is, akkor még minden megoldható. A pécsi fesztivál ideje alatt a rendezõk mindent megtesznek azért, hogy a közönség ne érzékelje a gondokat. Megoldották a közlekedést is. Külön autóbuszok járják a várost, amire a POSzT kitûzõvel lehet majd felszállni. A programot nagyszabású lézer-show zárja 16-án

tasnádi péter pécs polgármestere Pécs város életének egyik legjelentõsebb rendezvényérõl van szó – hangsúlyozta Tasnádi Péter polgármester – amit a város nagy örömmel fogad be, már hetedik éve. Töretlen színvonala nagy szerepet játszott abban, hogy Pécs 2010-ben Európa kulturális fõvárosa lehet. Akkor majd még szélesebbre kívánják bõvíteni a fesztivált. Pécs majd nemcsak magát mutatja be, hanem azt a – határon túli – régiót is ahol gazdag történelmi kapcsolatai voltak és vannak. A Délvidéktõl kezdve egészen Grazig van már kifejezett érdeklõdés.

premier különdíja Hagyománnyá vált, hogy a Premier címû lap különdíjat ajánl fel az elõzõ évi POSzT egyik kitûnõ színészének. Gyémánt László festõmûvész alkotását – a tavalyi pécsi szerepléséért – az idén Haumann Péter kapja és a fesztivál keretében adják majd át neki.

Milyen lesz az idei fesztivál? A rendezõk szerint mindössze annyi történik majd, hogy: ?Csütörtökön szertefoszlott a Szentivánéji álom. A Hosszú péntek után jött A karnevál utolsó éjszakája. Amikor a kimerültségtõl már mindenkit a Halál-álom kerülgetett, hirtelen felhangzott a Legenda a lóról. Alig tértek magukhoz, máris következett a Danton halála. Erre A Senák Tangóba kezdett. A kétfejû fenevad és A Párnaember is résen volt és egyszerre kiáltották: Liberté 56! És végre 56 06/õrült lélek vert hadak lepték el a színpadot, hogy bejelentsék: Finito. Ez volt ám Az ünnep!

Hát ilyen. A többi meglátható a http://www.poszt.com/ oldalon

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.