2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Félmillió zarándok Csíksomlyón

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1956"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kegyk2.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csíksomlyói Mária a kegyszobor" title="Csíksomlyói Mária a kegyszobor" width="49" height="100" /></a></span>Több százezer zarándok, egyes becslések szerint félmillió ember részvételével került sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. </p><p>

csíksomlyói mária a kegyszoborTöbb százezer zarándok, egyes becslések szerint félmillió ember részvételével került sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

csíksomlyói mária a kegyszoborTöbb százezer zarándok, egyes becslések szerint félmillió ember részvételével került sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

A péntek éjjeli virrasztás után szombaton délelõtt helyi idõ szerint 12.30-kor kezdõdött az ünnepi szentmise a Kissomlyó melletti ?Nyeregben", a Hármashalom oltárnál. Az ünnepi szónok Borbély Gábor pápai prelátus, kanonok volt. A kanonok beszédében az édesanyák hivatásáról, Szent Imre és Szent Erzsébet alakjáról beszélt. A szentmisét a Duna Tv és az Autonómia Tv élõben közvetítette. 17 órától a plébániatemplomban került sor a hagyományos csángómisére. A búcsú azonban még nem ért véget, a hívek a Kegytemplomban vasárnap estig virrasztáson imádkozhatnak, elmélkedhetnek.

Az esemény teljes programja:

a zarándokokAz idei csíksomlyói búcsú jelmondata: ?Magasztalja lelkem az Urat!" (Lk 1, 46.)

május 25. péntek

– Az érkezõ keresztalják fogadása

19.00 – szentmise

Éjszaka virrasztás a kegytemplomban.

május 26. szombat

Folyamatos gyóntatás és áldoztatás a négyszögû udvarban

10.45 – A Kordon indítása a fõpapsággal a kolostor bejáratától

12.30 – Ünnepi szentmise a Hármashalom oltárnál. Ünnepi szónok: Borbély Gábor pápai prelátus, kanonok

17.00 – Csángómise a Szentpéteri plébánia-templomban

19.00 – Szentmise a kegytemplomban, majd egész éjszaka virrasztás a kegytemplomban.

20.00 – Ifjúsági virrasztás a Plébániatemplomban. Onnan körmenetben mádkozva kivonulnak a Kissomlyó-hegyére. Napkelte elõtt szentmise a hegyen

Szombat délután a Kissomlyó-hegyen nem tartanak passzió játékot.

május 27. vasárnap

7.00 és 8.00 – Szentmise a kegytemplomban

Folyamatos gyóntatás és áldoztatás a négyszögû udvarban

10.30 – Ünnepi szentmise a kegytemplomban

19.00 – Szentmise a kegytemplomban

május 28. hétfõ

8.00, 10.30 és 19.00 – Szentmisék a kegytemplomban

 A feltámadási jelvény

zarándokok 2.Megérkezett Csíksomlyóra a húsvétkor a magyarság összetartozásának szimbólumaként Zamárdiból útjára indított feltámadási jelvény is. A 98 állomást magában foglaló zarándokúton a jelvényt fogadó településeken a közösségek egy-egy szalagot kötöttek rá a jelvényre, az utolsó szalagot Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tûzi rá.

ferkó zoltán a kerékpáros zarándokFerkó Zoltán a kerékpáros zarándok Az a budapesti fiatalember is megérkezett Csíksomlyóra, aki április 22-én indulva kerékpárjával 2800 kilométert tett meg, hogy felhívja a figyelmet a moldvai csángó-magyarok anyanyelvû mise iránti igényére. Ferkó Zoltán a Vatikánban átadta a magyar nyelvû misére vonatkozó petíciót, majd Horvátországon és Magyarországon át érkezett meg Erdélybe. Szombaton részt vett a búcsús szentmisén, majd vasárnap Moldva felé veszi útját, hogy végül Jászvásáron (Iasi-ban) Petru Gherghel katolikus püspöknek is tolmácsolja a moldvai csángók igényét a magyar nyelvû szentmisék iránt.

Forrás: http://www.erdely.ma/

Magyar Kurír

Képek: http://www.erdely.ma/ , http://www.csiksomlyo.ro/  

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.