2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Digitális tananyag- és könyv-forgalmazó piactér jelentkezik

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1961"><img class="image thumbnail" src="/files/images/logo.thumbnail_0.gif" border="0" alt="eTan" title="eTan" width="100" height="74" /></a></span>A 2007 elején 200 millió Ft alaptõkével létrehozott  eTan Elektronikus Tananyag Zrt.  elsõként kíván üzleti alapon forgalmazni hazánkban digitális tananyagot és digitális feldolgozású könyveket. Ambíciójuk, hogy ebben a témában középtávon piacvezetõ szerepet töltsenek be. Bemutatkozásuk az Ünnepi Könyvhéthez kötõdik, az elmúlt héten errõl szólt tájékoztatójuk.

 etanA 2007 elején 200 millió Ft alaptõkével létrehozott  eTan Elektronikus Tananyag Zrt.  elsõként kíván üzleti alapon forgalmazni hazánkban digitális tananyagot és digitális feldolgozású könyveket. Ambíciójuk, hogy ebben a témában középtávon piacvezetõ szerepet töltsenek be. Bemutatkozásuk az Ünnepi Könyvhéthez kötõdik, az elmúlt héten errõl szólt tájékoztatójuk.

 etanA 2007 elején 200 millió Ft alaptõkével létrehozott  eTan Elektronikus Tananyag Zrt.  elsõként kíván üzleti alapon forgalmazni hazánkban digitális tananyagot és digitális feldolgozású könyveket. Ambíciójuk, hogy ebben a témában középtávon piacvezetõ szerepet töltsenek be. Bemutatkozásuk az Ünnepi Könyvhéthez kötõdik, az elmúlt héten errõl szólt tájékoztatójuk.

Sas Tibor vezérigazgató és Sípos Tamás marketing igazgató ismertette terveiket, tevékenységüket.  A tájékozatón jelent volt Menyhártné Hámorri Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója, Kojanitz László, a Tankönyvkutató Intézet igazgatója és Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ügyvezetõ elnöke. 

A cégvezetõk elmondták, az interneten elérhetõ anyagok forgalmazásával a szerzõi jogvédelmet is kívánják szolgálni, utalva a hazai oktatás környékén lezajlott oktatási kiadványok körül zajló történésekre. A kiadás nem tudja követni az oktatás igényeit, ill. a legfrissebb anyagok el sem érhetõk hagyományos formában, kialakult egy hiány, melyet a képzésben résztvevõk megpróbáltak maguk áthidalni…  Másrészrõl, a tankönyv-témán túl, igény mutatkozik olyan régen kiadott, nyilvánosan hozzá nem férhetõ mûvekre, melyek néhány száz példányos kiadására  a kiadókat nem is vállalkoznak. Hasonló gondokat kíván megoldani az új piactér.

A vállalkozás a forgalmazás segédeszközéül a DRM (Digital Right Management) digitális tartalomvédelmi rendszert választotta, vele a tartalmak védett PDF dokumentumkén jelennek meg. (ez utóbbiról lásd a szerkesztõségi megjegyzést a cikk végén!)

Gyakorlati alkalmazásban;  elsõ lépésként a felhasználó olvasóeszközét a DRM szerver regisztrálja, a védelemmel ellátott dokumentum ezután letölthetõ,  a dokumentumnak az olvasáshoz való megnyitásához a felhasználó olvasóeszköze megnyitási jogot kér a DRM rendszertõl,  ahonnan a felhasználó a megvásárolt jogoknak megfelelõ, az olvasóeszközre egyedi digitális kulcsot kap, ezzel megnyithatja dokumentumot.  A felhasználónál csak az Adobe Readerre van szükség.  Maga a szerver és az olvasóeszköz közötti kommunikáció titkosított (SSL) csatornán zajlik.

A nyárutón hozzáférhetõ elektronikus könyvforgalmazás révén bárki egyszerûen és gyorsan vásárolhat digitalizált szakkönyvet, regényt, útikönyvet vagy szakácskönyvet. Szeptemberben a cég ugyanis három felsõoktatási intézményben, az egri Eszterházy Károly Fõiskolán, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi  indítja meg a digitális jegyzetek és tankönyvek kísérleti forgalmazását.  A tervek szerint ez a forgalmazás másfél éven belül kiterjed az ország minden oktatási intézményére, kiadójára és szerzõjére.

A forgalomból a szerzõk és kiadók részesedést kapnak, nagyobb biztonsággal, mint a hagyományos tartalomforgalmazásban.  Az  eTan  nem kiadó és nem tartalom-elõállító vállalkozás, hanem egyfajta piaci portál, ahol egyrészrõl a kiadók és szerzõk, más részrõl a vásárlók találkoznak. A fogyatékkal élõk, a hátrányosabb térségben lakók, a hagyományos könyv- és tankönyvpiachoz bármi okból hozzá nem férõk számára áttörést hozhat a digitális forgalmazás módszere.

A vállalkozástól az irányítók azt várják, hogy lehetõvé teszi a független ?elektronikus piactér" létrejöttét, mindenki számára nyitottan, így kínálhat sokszínûséget és információ-gazdagságot.

Menyhártné Hámori Ilona a mai magyar könyvkiadás helyzetét ecsetelve elmondta, a könyvkiadók és kereskedõk között ellentétek feszülnek, a könyvesbolti forgalmazás nem képes ezek feloldására.  Mintegy 40 ezer cím van beárazva, ezek egynegyede soha sem kerül forgalmazásra.  Egy bolt általában 3-6 ezer címet bír el.  Az internet adekvát választ jelenthet ezekre a gondokra.

Az  eTan Zrt. stratégiai együttmûködést alakított ki az European Learning Objects Networkkel (ELEONET), ezzel lehetõvé válik, hogy az  eTan által regisztrált hazai elektronikus tananyagok automatikusan megjelenjenek az ELEONET európai méretû egyesített internetes tananyag-katalógusában.

Az Elektronikus Tananyag Piactérrel tehát egyidejûleg indul az  eTan könyvkereskedelmi pilot-projektje, a Digitális Könyváruház, amelyben hagyományos könyvek digitális változatához (e-book) juthatnak hozzá az érdeklõdõk.

Az Elektronikus Tananyag Zrt. stratégiai partnerségben van az Alexandra Könyvkiadó és kereskedõ vállalattal,  a MATISZ-al,  az Adatbázis Szerzõi Jogvédõ Egyesülettel (AJE) , a Tankönyvkutató Intézettel, valamint a Multilingual European DOI Registration Agency-vel (mEDRA) és az ELEONET-tel.

Az  eTan többségi tulajdonosa a Pécsi Direkt Kft., a részvények kisebb része az IDS Europe Kft. tulajdonában van.

http://www.etan.hu/

http://www.matisz.hu/

http://www.tankönyvkutato.hu/

Harmat Lajos

Szerkesztõségünk megjegyzése: Lehetséges – mert már most borítékolva van – hogy a digitális piactér nem áldás hanem átok lesz az oktatás számára. Ezt onnan lehet tudni, mert ha van olyan tanár, aki feljelenti saját diákját mert nem vette meg a tankönyvet, vagy éppen csak akkor engedi vizsgára, ha saját nevére szóló ÁFÁ-s számlát mutat be, az azt jelenti a felsõoktatás is maffiásodik. Azaz a tankönyv a jegyzet nem eszköz, anem cél lesz egyes oktatók szemében.

kalózzá kell válniuk, hogy hatékonyan tanulhassanak?Kalózzá kell válniuk, hogy hatékonyan tanulhassanak?

Akkor viszont mindenképpen vissza fognak élni a DRM technikávan, amerlyet az ADOBE formatum nyújt: be lehet állítani hogy aki megvette a tananyagot csak Internet kapcsolattal adott gépen, vagy más gépen id, de csak olvashassa, vagy olvashassa es nyomtathassa az adott anyagot. Ismerve a technológiát és azt, hogy a tankonyveket ki és hogyan használja, egy külön üzletág fog megjelenni a kollégiumok falai közöztt, a DRM pucolóké, vagy ami még ropsszabb kialakul ezeknek az elektronikus anyagoknak a DRM mentes másod piaca. Ez pedig rossz a diák, rossz a zátsadalmi közmorál és rossz az oktatás számára. Sokan vannak úgy, hogy DRM -el ellátott  anyagot inkább nem vesznek, inkább a papír változatot.De ha a tanár nem utazik a bevezetõben emlitett tankönyv szivatásra, akkor akár jópár jegyzet és tankönyv óralátogatással pótólható.

Mint a rádióinterjúban a Kossuth Rádióban nem sokkal a bemutat után elhangzott: az elektronikus tankönyv piactár támogatja a DRM technológiát. A magyar és az európai gyakorlat és diákok nem ismeretére vallt, hogy ezt forszirozzák, bevezetik és úgy tûnik egyes kiadók nyomására preferálják. Valószínûleg ezzel egyben a bukást is borítékoljak, esetleg az ilyenkor szokásos rendõrileg segített eladás megindul. A vége pedig egy jó kezdeményezés, jó megoldások teljes csõdje, vagy kényszerbõl – már a hallgatók kényszerbõl oda is fizetnek – vegetációja.Mit csináljon az a hallgató, akinek több olvasóeszköze van: otthon, és a kollegiumban esetleg a tanszéken mobil gép, laptop es mobil rádiótelefon? Esetleg nem Windows operációs rendszert használ….? Hányszor fizessen?

Különben a  DRM technológiák oktatásban történõ ilyen alkalmazása az okatást is hátráltatja, mert az oktatáshoz tartozik, hogy a tanuló a sajt vackait az elõdás során jegyzetelhesse, szerkeszthesse, a vizsgánalk megfelelõ legmegfelelõbb formába hozhassa. A már jelenleg is elektronikus formában lévõ tananyagokat vagy annak egy részét as diákok már most is kinyomtatják, hogy könnyebben tanulhassanak belõle. Ezen pedig, a tanulás metodológiailag legcélszerûbb módon néhány kapzsi egyetemi tanár és kiadó nem fog tudni változtatni, csak kriminalizálni a vásárlókat illetve a potenciális vásárlókat.Qui prodest?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.