2009. január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma (19, illetve 9%-kal) egyaránt elmaradt az előző évben mért értéktől. A vendégéjszakák száma (14, illetve 8%-kal) csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11%-kal mérséklődött.

 

2009. január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma (19, illetve 9%-kal) egyaránt elmaradt az előző évben mért értéktől. A vendégéjszakák száma (14, illetve 8%-kal) csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11%-kal mérséklődött.

 

2009 első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, a vendégéjszakák száma 14%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az öt legjelentősebb küldő ország esetében is (Németország, Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország) visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében, Nagy-Britannia kivételével (36%) mindegyikben 10% körüli volt a vendégéjszakák csökkenése. A külföldivendég-forgalom közel 80%-át realizáló szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött vendégéjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak, a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8%-kal mérséklődött. A belföldivendég-forgalom közel 80%-át fogadó szállodákban 8%-kal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 14%-át regisztráló – panziók esetében 16%-os mérséklődés tapasztalható.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 37%. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 15%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt. 2009. január-februárban a szállodai vendégforgalom 40%-a a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, a külföldi vendégek 17%-a, valamint a belföldi vendégek 37%-a vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, mindössze 24%-uk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében (31%).

Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2%-os volt, ezen belül a legnagyobb érték a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (49,7%), bár kapacitáskihasználtságuk 7 százalékponttal elmaradt a 2008-ban mért értéktől.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január-februárban 9, illetve 21%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A turisztikai régiók közül a vendégforgalom a Tisza-tavi és a dél-dunántúli régióban haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ezen belül a szállásdíj-bevétel 13 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó áron 11%-kal maradt el a 2008-ban mért értéktől. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 678 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 4724 forint volt.

Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 550, illetve 5313 forint volt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 12 százalékpontos visszaesése is befolyásolta. Bár 2009 első két hónapjában a forintárfolyam igen gyenge volt, a szállodai vendégéjszakák jelentős csökkenésének következtében a bevételi adatok is mérséklődtek. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-februárra számított árindexe 5,9%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kínálati oldalon 2009. február 28-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1818, ezen belül a 723 szálloda 44 ezer szobával, 838 panzió 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 257 volt. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken februárban közvetlenül közel 26 ezer főt foglalkoztattak.

Turizmus Panorama Bulletin / http://www.turizmus.com/article.php?id=1228  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük