2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eseménydús hét az angol font szempontjából: Brexit-tárgyalások és kamatdöntések

2 perc olvasás

index_101.jpgJelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes fejleményeire, de az emelkedés nagy része rövid életűnek bizonyult. Megállapodás született az átmeneti időszak számos fontos eleméről, így megvan a kilépés időpontja (2019 tavasza), de az Európai Unió Bíróságának joghatósága 2020 végéig fennáll Nagy-Britanniában, így tiszta Brexitről csak 2021 januárjától beszélhetünk. Az észak-írországi határ kérdése egyelőre megoldatlan maradt, és nem elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy emiatt még, ha átmenetileg is, de megfeneklenek a tárgyalások. Mindent egybevéve azonban pozitív volt a tegnapi Brexit-tárgyalási forduló kimenetele, és a font kezdetben erős emelkedéssel reagált minderre.

 

Az kétségtelenül örvendetes, hogy számos kérdés tisztázódott az átmeneti időszakot illetően, és az üzleti szereplők megkönnyebbülhettek, hogy üzleti tevékenységeik még közel három évig a megszokott jogi keretek között folyhatnak. De másrészről a hosszú távú döntéseket illetően továbbra is megmaradtak a legfontosabb bizonytalansági tényezők, így például kérdéses az egyesült királyságbeli pénzügyi szolgáltatók uniós jogosítványainak sorsa, és ezek a tisztázatlan területek komoly akadályt jelentenek a hosszú távú befektetési döntések meghozatalában.

 

A Brexit-tárgyalásokat követő tegnapi sajtótájékoztató után a GBPUSD az 1,4100-as szint közelébe emelkedett, az EURGBP 0,8750-alá esett, de aztán a font erősödésének nagy része korrekcióra került. Nagy kérdés, hogy merre megy tovább a font: ha a dollárral szemben nézzük, akkor az 1,4000-as érték fontos szintnek számított, amit át is tört a kereszt, de az azonnali visszagyengülés türelemre intette a bikákat. A következő, a fontnak irányt adó fontos esemény a szerdai egyesült államokbeli kamatdöntő ülés lehet – az első Powell elnöksége alatt, és a piac emelésre számít. Csütörtökön a Bank of England tart kamatdöntő ülést, itt sokan a BoE héja jellegű lépését tartják valószínűnek. És ezzel még nincs vége a hétnek a font szempontjából: csütörtökön és pénteken folytatódnak a Brexit-tárgyalások.

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.