2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

11. Észt hét a Művész moziban is

3 perc olvasás

eszt_1.jpg Március 23. és 25. között újra az észt filmeké a vászon a Művész moziban. Az Öregördög, a Pestis és hazajáró lelkek a filmvásznon.

 

Lehetséges a Pestis eszén túljárni?

Beveszi-e az Arvo Pärtre emlékeztető szórakozott Zeneszerző az extasy tablettát?

Mi szükséges ahhoz, hogy az ember 40 fölött rátaláljon a szerelemre

Megtörheti-e a kóros anya-fia függőségi viszonyt a szexi mosógépszerelő, aki történetesen egy farkas?

És mihez kezdjünk, ha az apánk rástartol a nőre, akit kinéztünk magunknak?

 

Megannyi kérdés, amelyekre szinte kizárólag az Észt hét filmjei adhatnak választ.

Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő észt összművészeti fesztivál filmes programja idén is ízelítőt ad a kis északi ország elmúlt évi terméséből. A vetítések sora március 23-án egy elsőfilmes alkotással indul, melynek nemzetközi premierje a Karlovy Vary fesztiválon volt. „A lánc vége” nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett beszámoló egy gyorsétterem utolsó napjáról. Az idei Észt hét minden bizonnyal legjobban várt filmje a November, amely a hazánkban is mindenre elszánt rajongótáborral rendelkező észt kultuszregény, az Ördöngös idők alapján készült. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik, és bármelyik bokor mögül előugorhatnak az észt népi hiedelemvilág legelképesztőbb alakjai. A filmre jegyet váltók között kisorsolják a regény legújabb magyar kiadásának köteteit.

Az Amikor a legkevésbé várod című film két főszereplője – egy férfi és egy nő – hivatásos szerencsétlenkedők, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni. De még az is lehet, hogy kisül valami a találkozásukból… A festői észt tengerparton játszódik A bácsi, aki hasonlít rám című film, amely a ránk kényszerített közelségről és a letagadhatatlan szeretetről szól. Természetesen az észt animáció rajongói is megkapják a magukét: a válogatásban sztárrendezők és ígéretes fiatal tehetségek munkái egyaránt szerepelnek.

 

Az Észt hét budapesti programja március 19-én a (R)estart Reality digitális street art projekt bemutatójával indult az Élesztőházban. Március 20-án az észt jazz first ladyje, az elbűvölő Kadri Voorand lép fel az Opus Jazz Clubban. Az irodalomkedvelők március 21-én az Irodalom éjszakája észt helyszínét kereshetik fel, március 27-én pedig kettős könyvbemutatón vehetnek részt a Nyitott Műhelyben. Március 23-án és 24-én a Trafóban az észt színház egyik vezető alakja, Juhan Ulfsak Láng Annamáriával játszik a Just Filming c. előadáson a Trafóban.

 

Az Észt hét szervezője az Észt Intézet és a Szimplafilm.

 

www.esztorszag.hu

www.facebook.com/EsztIntezet

https://vimeo.com/260069721

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.