Meghatározó impulzusok Európa kulturális tájképéhez. Stop motion animáció és online network a festővásznon. Átadták az ESSL ART AWARD CEE 2011 díjait.

Meghatározó impulzusok Európa kulturális tájképéhez. Stop motion animáció és online network a festővásznon. Átadták az ESSL ART AWARD CEE 2011 díjait.

Az egyik legrangosabb, közép- és dél-kelet európai művészeket pártoló ESSL ART AWARD díját idén Bada Emőke és Hámori Anett, a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai nyerték el. Jagicza Patríciát külön elismerésben részesítette a zsűri. A nemzetközi, elismert szaktekintélyekből álló zsűri 10 művészhallgató alkotását juttatta a döntőbe; a díjakat, Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár részvételével, adták át a Centrális Galériában.

Mely szociális, társadalmi, politikai és ökumenikus témák foglakoztatják ma a fiatal művészeket? Milyen művek születnek jelenleg a művészeti egyetemeken? Milyen hatással vannak az alkotói folyamatokra az ökológiai szempontok és a gender témában folyó diskurzusok? Mennyire lesz jelentős a figurális festészet az eljövendő években? Lehet, hogy egy konkrét médium kerül fókuszba? Az ESSL ART AWARD CEE 2011-ben is aktuális társadalmi kérdések feltevésével inspirálja a kortárs művészeket. Az ESSL ART AWARD CEE missziója, hogy Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban, Romániában, Magyarországon és idén első alkalommal Bulgáriában felkutassa a legaktuálisabb és legfrissebb művészeti irányzatokat. Magyarországon és Szlovákiában erős az a tendencia, hogy a fiatal művészek kortárs tartalmakat tradicionális technikákkal fejeznek ki, Romániában különösen a fotográfia képviselteti magát a társadalmi viszonyok megfogalmazásánál, de sok kiállított műben olyan egzisztenciális témák állnak előtérben, mint a lakás- és az életkörülmények. Az idén beérkező pályaművek spektruma magába foglalta a rajzot, festészetet, a tér-installációkat, a fényképezést és az intermediális műfajokat is.

A pályázókA pályázókMagyar képzőművészek nemzetközi bemutatkozási lehetőségét biztosítja az ESSL ART AWARD CEE missziója azzal, hogy felkutatja és támogatja a kiemelkedő kortárs művészeket, Közép-és Dél-Kelet-Európa hét országában. A díj elnyeréséért induló több mint 400 művészeti hallgató közül a nemzetközi szakmai zsűri minden országból 10 jelölt pályázatát választja ki, az esélyesek minden második évben kiállításon mutatkoznak be a hét főváros közönségének. A nemzetközi zsűri döntése alapján országonként két művész kapja meg az ESSL ART AWARD CEE művészeti díjat, és kettőjük közül az egyik elnyeri a VIENNA INSURANCE GROUP „Special Invitation" díját is. 10 fiatal művész várta izgalommal a „Jelöltek éjszakáját"

A győztesekA győztesek„Idén minden eddiginél több, közel 450 fiatal, művészeti hallgató pályázott a 2011-ben már 7 országra kiterjedő ESSL ART AWARD CEE díjra". – emelte ki a díjak átadásakor Ébli Gábor, a szakmai zsűri magyarországi tagja, esztéta, a MOME tanára. „A fiatal művészeti hallgatók felkarolása, a nemzeten túlnyúló, regionális kitekintés, a nemzetközi kiállítások professzionalista szervezése és a decemberi közös ausztriai bemutatkozásra készülő nagy katalógus mind arra világítanak rá, hogy a díj létrehozása igazi mecenatúra volt."- tette hozzá.

A zsűriA zsűriA hazai tíz jelölt Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patricia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpétery Annamária és Ulbert Ádám közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a 2011-es év ESSL ART AWARD CEE nyertesei Bada Emőke és Hámori Anett, a szakmai elismerésen és a nemzetközi bemutatkozási lehetőségen túl 3500 eurós díjazásban részesülnek. AZ ESSL ART AWARD nyertese közül Hámori Anett a VIENNA INSURANCE GROUP által felajánlott 1.000 Euro összegű különleges díjat is elnyerte. A 7 ország fődíjazottjainak közös kiállítása ez év decemberében lesz látható a klosterneuburgi Essl Museum-ban; hazánkat Bada Emőke és Hámori Anett képviseli majd. A nemzetközi műértő közönségnek történő bemutatkozást egy, a kiállítás alkalmából kiadott színvonalas katalógus is támogatja. A VIENNA INSURANCE GROUP, már több évre visszanyúló támogató rendezvénysorozatának keretében a díjon túl, 2012 márciusában a bécsi Ringturm épületében „VIG Special Invitation" címmel nagyszabású kiállítást szervez a nyerteseknek, ahol Magyarországot Hámori Anett képviseli.

Bada EmőkeBada Emőke„Jó észrevenni az eredeti és hatásos arcéleket, a mondanivaló aktualitását, és úgy látom, bárhol, bármikor vállalható a díjra jelölt munkák szakmai minősége, formai és gondolati igényessége" – mondta köszöntő beszédében Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, majd hozzátette: – „Köszönöm az Essl házaspár nagylelkű adományát, a fiatal alkotóknak, hogy megismerkedhettünk alkotásaikkal, és nem utolsó sorban a nemzetközi zsűri tevékenységét."

Professzor Agnes Essl a díjátadón elmondta: „A sokszínű kulturális élet támogatása az egyik legfontosabb missziónk. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal, tehetséges képzőművészeket olyan módon támogassuk, hogy a nemzetközi művészeti színtéren is lehetőségük legyen megismertetni a nagyközönséggel a munkásságukat."

Hámori AnetttHámori AnetttA fiatal művészeknek alapított díjat az osztrák műgyűjtő házaspár, Professzor Agnes és Karheinz Essl hívta életre, melynek odaítélését minden országban szakértőkkel, múzeumokkal és művészeti akadémiákkal való szoros együttműködés előzi meg, átadásában pedig az alapító Essl család vállalata, a bauMax is aktívan részt vesz.  Az Essl család az ESSL ART AWARD CEE díj létrehozásával a fiatal művészek és a kortárs művészetek támogatása mellett is elkötelezte magát, így a kétévente felfedezett fiatal művésztehetségek döntő impulzusai Európa kulturális tájképének alakításában.


2011-ben már negyedik alkalommal került átadására az ESSL AWARD Közép- és Délkelet-Európa művészeti díj cseh, szlovák, magyar, szlovén, horvát, román és idén először fiatal bolgár művészek számára. A díjat 2005-ben alapította Professzor Agnes és Karlheinz Essl azzal a céllal, hogy azokban az országokban, ahol jelen van a bauMax, támogassa a művészetet tanuló diákokat. Az ESSL AWARD Közép- és Délkelet-Európa művészeti díjat kétévente ítélik oda. A zsűri a nyitóestén országonként három díjat ítél oda, így az ESSL ART AWARD CEE 14 díjazottjának mindegyike 3500 Euro összegű támogatást kap. Az országok két Essl Art Award CEE nyertese közül az egyik a Vienna Insurance Group által felajánlott 1000 Euro összegű különleges díjat is elnyeri. A 14 fiatal díjazott közös kiállítása ez év decemberében lesz látható a klosterneuburgi Essl Museumban.

Végezetül néhány mondat a győztesek pályamunkáiból.

Bada Emőke (három alkotását láthatjuk a kiállításon)

Alter Ego, 2010, 3 fénykép, 24×36 cm.

„Ez a munka az engem meghatározó dolgok keresésének eredménye. Három különböző képet vetítettem önmagamra. Először a teljes nevemet, majd szülőországaim sziluettjeit, végül öcsém képmását. Az előbb említettek alapján, az emberek következtetéseket vonnak le rólam, amikor nemcsak a nevem, a nevelésem és a génállományom vagyok. Ezek a következtetések kreálják alter egóimat."

Tároló vagyok, 2010, videó, 1 perc 1 másodperc.

„Az animációt dán iskolatársam, Emma Slebsager Nielsen verse ihlette. Emma szövegét árnyjáték kíséri, amelyet úgy készítettem, hogy írásvetítőre helyeztem különböző tárgyakat és azokat mozgattam. A mű arról szól, hogy az ember tulajdonképpen csupán egy tároló és ahhoz, hogy többet tudjon befogadni, önmagát kell elosztania."

Értelmetlen, 2010, videó, 40 másodperc.

„Ezt az animációt Dániában készítettem. A videó néhány cipő hiábavaló kalandját követi, akiknek egyetlen céljuk, hogy találjanak egy pár lábat, akik hordanák és használnák őket."

Hámori Anett

Marit karácsonya, 2010, vegyes technika papíron, 150×600 cm.

„Vizsgálódásom tárgya az ember. Kapcsolataik, egymás között létrejövő kommunikációjuk miként nyilvánul meg. Hogyan élnek, éreznek, mozognak, változnak? Mindez mit vált ki belőlünk – mint szemlélőből. Egyfajta emocionális és személyes viszonyulás, amit folyamatosan keresek, figyelek. Munkáim központjában történetek vannak, melyek a barátaimról szólnak, akik a világ különböző pontjain élnek. A téma kiválasztásában alapként szolgál az internet, mert akikről festettem, mindannyian létrehoztak egy blogot, vagy egyéb internetes portálokon készítettek albumokat, ahol fotókkal dokumentálták a velük történt eseményeket. E fotókból kiválasztok néhányat, majd sorba rendezem képkockánként, és egy folyamatként festem meg, így tartalmilag és formailag is jelentéssel bírnak, és kialakul a történet. A képeimen próbálom a lehető legkevesebb eszközzel ábrázolni a teret a figarák körül, így a figyelem teljes mértékben az emberekre irányul. Úgy gondolom, hogy az interneten kialakított kapcsolatrendszerek meghatározzák jelen korunkat. Bárkinek nyomon követhetjük az életét, legyünk a világ bármely pontján, így fennmaradhatnak kapcsolatok az emberek között a távolság ellenére. Alkotásaim ezt a bonyolult és szerteágazó szociológiai hálót térképezik fel."

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük