2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Észszerűbb jelentési kötelezettségekkel kezdődik az új borpiaci év a bortermelők részére

2 perc olvasás

j15_kitoltes_v1_0.jpgAugusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra.

 

 

A 2016-ban elfogadott új jövedéki törvény eddig is több adminisztratív egyszerűsítést tartalmazott a borászatok számára. Ennek újabb eleme kerül bevezetésre az új borpiaci évtől.

 

Eddig ugyanis az előállított bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk. 2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon. Az összesített adatokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa továbbítja a jövedéki hatóság számára.

 

A jelentéseket 2018. július 31-ei állapotnak megfelelően 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell benyújtani a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. A benyújtás az idei évben papír alapon történhet, de a jövő évtől az elektronikus benyújtásra is lehetőséget biztosítunk.

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa útmutatóval segíti az új nyomtatványok kitöltését. A termelők munkáját egyúttal a hegybíró kollégák is tanácsokkal látják el.” – mondta el Brazsil Dávid, a szőlész-borász szakmai önkormányzat főtitkára.

 

Az elektronikus borkisérő okmány sorszámtartomány elszámolást a HNT Titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.