
Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.
Története regényes. Fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott bemutatón az egyik tulajdonosa, Nagy Gábor arra emlékezett vissza, hogy amikor belép az étterembe, mindig a családja jut először eszébe. Édesapja és édesanyja is nagyon jól főzött és vannak számára olyan ételek, amelyek érzelmeket váltanak ki. Kötődhet ez a biztonsághoz, a családi szeretethez, neki a megnyugvást hozza. A Fakanálban pedig pont ilyeneket adnak. Amitől egy kicsit mindenkinek megdobban a szíve, és ha éppen fogyókúrázik is, engedékenyebb lesz néhány percre. Azt mondják; ha megszeretnél ismerni egy népet, ne a könyveit olvasd el, hanem ülj le az asztalához! Ezekhez az ételekhez – melyek talán a magyarságot is képviselik – a Fakanálban évente 140- százhetvenezer ember ül le. Közöttük igen sok a külföldi. Egy idő után már együtt énekelnek, az egymást nem ismerő, egymás nyelvét nem beszélő emberek, egész életre szóló közös élménnyel távoznak.
Tulajdonostársa, Kőrössy Zoltán; először 1975 nyarán járt a Nagyvásárcsarnokban, akkor éppen 3 éves volt. Édesapjával együtt szokott „piacozni”, életük részévé vált ez a bevásárlás. Szerette nézni, a papa hogyan alkudozik, miként fogja meg a gyümölcsöt, igyekszik a család ebédjéhez a legjobb anyagokat megvásárolni. Ezeket az emlékeket elevenítette fel 1998-ban egy megkeresés egy utazási irodától. Szóltak: hosszú idő óta üresen áll itt egy étterem. Kiszállításra főznek, vendégeket nem fogadnak. Kérdezték tőlük, volna-e kedvük vendégek számára is megnyitni. Mi akkor rendezvényszervező cég voltunk – folytatta – belevágtunk, így született a Fakanál étterem. Ennek 27 éve, annak pedig már 50, hogy édesapámmal gyerekként jártam a piaci kofák standjai között. A Nagyvásárcsarnok a világ egyik legszebb piaca, nemcsak népművészeti remekek és finom ételek kaphatók itt, de azt a szívből jövő gondoskodást adja, amit minden ide belépő megérez.
A Fakanál étterem ügyvezető igazgatója, Fodor Zoltán ugyancsak már 25 éve végzi ezt a munkát. Koránkelő, koránfekvő ember, reggel 5:30-kor már versenyeznek a séf úrral mikor, ki fordítja el a hamarább az ajtó kulcsát. Egy órával később a szomszédos edzőterem futópadján kezdi a reggeli gyakorlatait, általában heti 20-30 kilométert fut. Mi köze mindennek a vendéglátáshoz? Annyi, hogy szerinte ez a szakma nem a rövidtávú, sokkal inkább maratoni futáshoz hasonlítható. Az itteniek életében már a 25. kilométeren túl vannak és aki futott már ilyen távot, pontosan tudja: futás közben sokszor elfogy a levegő, meg kellene állni egy picit, talán újrakezdeni vagy el se kellett volna indulni. Itt az étteremben, ugyanez történik. Volt szeptember 11., volt a Covid, volt sok vendég, majd még több, aztán nem volt vendég, de ezekből a mély gödrökből mindig ki tudtak jönni. Visszatekintve úgy látja: segítettek ebben a dolgozóink, a partnereink, a beszállítók, akik sok nehéz pillanatban igyekeztek megkönnyíteni a munkánkat. Vannak közöttük olyanok, akik kezdetek óta velünk vannak. Ez a 25+ év talán nem olyan sok, hogy ne kérhetnénk nyugodt szívvel mindannyiuktól még egyszer huszonötöt!
Budapest egyik legsikeresebb éttermének a Fakanálnak tulajdonosi körébe tartozik Váli Péter is, ő egészen szokatlan életpályát mondhat magáénak. Az étterem mellett Badacsonyban még egy pincészet, a Válibor is az övé. Badacsonyörsön, 10 hektáron, organikusan művelik a szőlőt. A gyönyörű pince kiegészül vendégházzal, fogadóval, vinotékával is. Az indulás történetének megismeréséhez 30 évre kell visszatekinteni. Elmondta: mi már a Vendéglátó Főiskolán jó barátok voltunk. Nagy Gábor, Körössy Zoltán Fodor Zoltán meg én. Úgy határoztunk nem állunk be alkalmazottnak valahová, hanem vállalkozni fogunk. Összedobtunk fejenként ötvenezer forintot és parti szervizt nyitottunk. Ez lett a Gála Party Szerviz, mely később komoly hírnévre tett szert. Kezdetben kölcsönöztük az eszközöket, az ételeket, mi magunk voltunk a felszolgálók, mindezt még a főiskola ideje alatt. Mindent, amit ott tanultunk megpróbáltuk beletenni az üzletbe és sikerült! Meg tudtuk előzni a konkurenciát. Ugyanakkor keresett meg bennünket a már említett utazási iroda, a Bridge Tours tulajdonosa, hogy itt van ez az üres helyiség kellene kezdeni vele valamit.
Az első hónapokban alig volt vendég Amint híre ment, hogy itt jó ételek kaphatók, kezdett megtelni az étterem. Nem túlzás ma már azt mondani: ez Budapest egyik legismertebb étterme, külföldiek is igen nagy számban látogatják. Itt valóban nagyon jó ételek kaphatók. Aki Magyarországra jön, szeretne jól elkészített, hamisítatlan magyar ételeket enni. Valódi gulyáslevest, igazi borjúpaprikást, jó rakott krumplit finom kolbásszal. Szeretné a híres halászlét kapni, a bécsi szelet itt valóban borjúból készül! Ezeket az ételeket nagyon szeretik a turisták. A városban rengeteg az „újragondolt” étel, ők nem arra kíváncsiak. Nem vonzó számukra a rengeteg a bisztró a fine dining sem. Mindössze egy jót szeretnének ebédelni és erre a Fakanál a legalkalmasabb. Nyáron van töltött paprika, télen töltött káposzta, minden, amit mi, magyarok is szeretünk, ráadásul elképesztően finomak is.
Kérdezhetnénk, hogyan kapcsolódik a Fakanál étteremhez egy badacsonyi pincészet, de erre is megvan a magyarázat. A „Ház borát” például én készítem. A Badacsonyi Olaszrizling nagyon kellemes, jól érződik rajta a termőhely ásványos, vulkánikus jellege. A Badacsony szerepel a világ 100 legkülönlegesebb geológiai képződményének sorában, a Balaton-felvidék tanúhegyeinek régiója sok érdekességet rejt. A szőlőnek kifejezetten egyedi mikroklímát teremt és ezt még fokozza a Balaton víztükrének különleges kiegyenlítő hatása. Ennek köszönhető, hogy a borok valóban finomak. Nem csak mi mondjuk ezt róluk, már a rómaiak is tudták. A borkészítés története itt a római korig nyúlik vissza. Ez az Olaszrizling reduktív eljárással készült, 2023-as évjáratú. Nagyon szép dűlőnkről, a Tóti-hegyről a származik, terméskorlátozással ügyelünk a minőségre. Az organikus készítési eljárás pedig azt jelenti, hogy a szőlőben nem használunk felszívódó vegyszereket, csak rezes, bordói leves permetezést alkalmazunk. Narancsolaj, bio alga képezi még a növényvédő fegyvertárat. A kéntartalma is nagyon alacsony, ha egy kicsit többet iszunk belőle nem fog megfájdulni a fejünk. Tartályban 8 hónapig érleltük és ezt még egy éves palackos érlelés követi. Bátran kóstolja mindenki!