KIvégzés akasztásalA halálbüntetés moratóriumáról hozott uniós határozatot az ENSZ szeptemberi közgyûlése elé terjesztik.

KIvégzés akasztásalA halálbüntetés moratóriumáról hozott uniós határozatot az ENSZ szeptemberi közgyûlése elé terjesztik.

A hírt az EU külügyminisztereinek Tanácsa erõsítette meg, mely tegnap hivatalos formában is utat akart nyitni a politikai kezdeményezésnek – tájékoztat a SIR hírügynökség.

A Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy a strasbourgi parlamenti ülésen (június 18-21.) javaslatot tesz az ?Európai nap a halálbüntetés ellen" bevezetésére, melynek dátuma minden év október 10. lenne. A kezdeményezéshez szabad utat kell kapnia az Eurocamerától, az Európai Unió Tanácsától és az Európa Tanácstól. A téma megvitatására nemzetközi konferenciát rendeznek október 9-én Lisszabonban.

Az ülés során a tagállamok diplomáciai vezetõi támogatták egy római konferencia megszervezését, ahol Afganisztán jövõjérõl tárgyalnak majd. A konferencia alkalmat ad arra, hogy nemzetközi közösségnek nagyobb szerepe legyen az afganisztáni béke megteremtésében.

Javier Solana, az Európai Unió Tanácsának fõtitkára, az Unió közös kül- és biztonságpolitikájának fõképviselõje elmondta, hogy az EU támogatja a Salam Fayyad vezette új palesztín kormányt, ugyanakkor támogat minden jelenlegi béketörekvést, és segítséget biztosít a Gázai övezet lakosságának.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük