2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU-reformkonferencia elõtt: dicséret és kritika az EP-tõl

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/97"><img class="image thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" alt="EU Parlament" title="EU Parlament" width="100" height="56" /></a></span>  <p>Az unió intézményrendszerének megreformálására összehívott kormányközi konferenciára készülve fogalmazta meg véleményét az EP. </p><p> 

 

Az unió intézményrendszerének megreformálására összehívott kormányközi konferenciára készülve fogalmazta meg véleményét az EP.

 

 

Az unió intézményrendszerének megreformálására összehívott kormányközi konferenciára készülve fogalmazta meg véleményét az EP.

 

A képviselõk általánosságban üdvözlik a reformterveket, nem értenek egyet viszont az uniós szimbólumok elhagyásával és azzal, hogy egyes tagállamok kimaradhatnak az alapjogi chartából. Az EP új alapszerzõdést akar a 2009-es európai választás elõtt.

?Az Európai Tanács megállapodott, hogy kormányközi konferenciát hív össze, amelynek célja, hogy az alkotmányszerzõdésbe foglalt újításokat a hatályban lévõ szerzõdések módosításaivá alakítsa" – emlékeztet a szerdán, 526 igen, 138 nem, 26 tartózkodó szavazattal megszavazott parlamenti jelentés.

A képviselõk szerint ?ez a mandátum igen pontos, és lehetõvé teszi, hogy a konferencia gyorsan megállapodásra jusson a néhány, az alkotmányszerzõdésben található újítás módosítását illetõen, anélkül, hogy azok annak lényegét veszélyeztetnék".

Szimbólumok és kimaradás

A parlament azonban sajnálatát fejezi ki amiatt, ?hogy a mandátum együtt jár néhány, a 2004-es kormányközi konferencián elfogadott lényeges elem, így az alkotmányszerzõdés koncepciója, az unió szimbólumai, az unió jogi aktusainak átfogó elnevezése, az uniós jog elsõbbségének egyértelmû kimondása és az EU-t Európa polgárainak és államainak uniójaként meghatározó definíció elvesztésével, illetve más elemek bevezetésének hosszas késedelmével".

A képviselõk hozzáteszik: ?a mandátum nem néz szembe megfelelõen azokkal az új kihívásokkal, amelyekkel az unió szembesült az alkotmányszerzõdés aláírása óta eltelt idõben".

A parlament ?sajnálatát fejezi ki amiatt, ahogy a mandátum megenged bizonyos változtatásokat az alkotmányszerzõdéshez képest, ami az unióval szembeni bizalmatlanság látszatát keltik, és rossz jelzéseket ad a közvélemény felé".

Marad az alkotmány lényege

A jelentés üdvözli, hogy a mandátum ?megõrzi az alkotmányszerzõdés lényegének jelentõs részét, azaz az unió jogi személyiségét és a pilléres szerkezet eltörlését, a minõsített többségi szavazás kiterjesztését a tanácsi szavazásokon és a Tanács és a parlament együttdöntési eljárásában, a részvételi demokrácia elemeit, az alapjogi charta jogilag kötelezõ erejét, az unió külsõ tevékenységei koherenciájának megerõsítését, valamint a kiegyensúlyozott intézményi csomagot".

A képviselõk szerint, ha egy vagy több tagállam kivonná magát az alapjogi charta részesei közül, ?az drámai visszalépést jelentene és súlyosan csorbítaná az EU legbensõbb azonosságtudatát".

A 2009-es választások elõtt legyen új szerzõdés

Az EP ?felkéri a kormányközi konferenciát, hogy munkáját még 2007 vége elõtt fejezze be, azért, hogy az új szerzõdés már jóval a 2009-es európai parlamenti választások elõtt hatályba léphessen".

A képviselõk ?örömmel fogadják, hogy az Európai Tanács megállapodott a parlamentnek a kormányközi konferencia minden szintjén történõ részvétele módjának megerõsítésében".

Az EP ?felszólítja a kormányközi konferenciát, hogy az átláthatóság kedvéért tegye közzé a munkájának eredményét a szerzõdések egységes szerkezetbe foglalt tervezete formájában".

Az EP használná a himnuszt és a zászlót

A képviselõk tanulmányozni fogják az Európai Parlament ?eljárási szabályzata módosításának lehetõségét annak érdekében, hogy az európai alkotmányban szereplõ uniós zászló és himnusz hivatalos jelleget kapjon tevékenységeiben és épületeiben".

Strasbourgról nem dönt a konferencia

Az EP a plenáris szavazáson elutasította azt a módosító indítványt, amely a kormányközi konferencia hatáskörének kiterjesztését kérte volna arra, hogy az dönthessen ?az Európai Parlament székhelyének Strasbourgból Brüsszelbe és az Európai Tanács (a csúcstalálkozók)  Brüsszelbõl Strasbourgba történõ áthelyezésére.

Jelentéstevõ: Jo Leinen (PES, DE)

Jelentés: (A6-0279/2007)- a kormányközi konferencia összehívásáról: az Európai Parlament véleménye (EU-Szerzõdés 48. cikke)

Alkotmányügyi Bizottság

Eljárás: konzultáció

Vita: 2007. július 11., szerda

Jogalkotási figyelõ:

http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5497232

Jo Leinen

http://www.europarl.europa.eu/members/archive/alphaOrder/view.do?id=4262&language=hu

Bemutatkozott a portugál elnökség: José Sócrates Strasbourgban

Szerda reggel az Európai Parlamentben tartott beszédet az EU soros elnöki tisztét betöltõ Portugália miniszterelnöke, José Sócrates.

A portugál kormányfõ beszéde után José Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint az EP-frakciók vezérszónokai szólaltak fel.

Portugália 2007 második félévében adja a Tanács soros elnökségét.

A vitáról itt olvasható részletes sajtóközlemény (egyelõre angolul):

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/008-8951-190-07-28-901-20070706IPR08899-09-07-2007-2007-false/default_hu.htm

A portugál elnökség honlapja

http://www.eu2007.pt/UE/vEN

Perger István /EU Parlament sajtószolgálat

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.