2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európában az energiaipari zöld befektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/59516"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image10_49.jpg" border="0" width="429" height="77" /></a></span> </p><p>A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik fő témája az idei RENEXPO-nak, Magyarország vezető energetikai szakkiállításának, amelyen május 11-én megrendezik az első Nemzetközi Szolár konferenciát is. Az eseményt az iparágban olyan meghatározó szervezetek támogatják, mint a REC Solar Germany GmbH és a PV Cycle Association.</p> <p> 

image10 49

A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik fő témája az idei RENEXPO-nak, Magyarország vezető energetikai szakkiállításának, amelyen május 11-én megrendezik az első Nemzetközi Szolár konferenciát is. Az eseményt az iparágban olyan meghatározó szervezetek támogatják, mint a REC Solar Germany GmbH és a PV Cycle Association.

 

image10 49

A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik fő témája az idei RENEXPO-nak, Magyarország vezető energetikai szakkiállításának, amelyen május 11-én megrendezik az első Nemzetközi Szolár konferenciát is. Az eseményt az iparágban olyan meghatározó szervezetek támogatják, mint a REC Solar Germany GmbH és a PV Cycle Association.

 

A 100,2 milliárd dolláros európai zöld befektetés jelentősége azért kimagasló, mert egyébként 2011-ben az energiaipari beruházások a gazdasági válság hatására komolyan visszaestek. Mindennek fényében nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2011 a napenergia éve volt. A megújuló energiaiparon belül ez azt is jelenti, hogy tavaly a napenergetikai befektetések egyértelműen az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló szélenergiát. Volt már példa ugyan arra, hogy a két technológia közül a napenergetika került ki győztesen, de ekkora különbség még soha nem mutatkozott a két szektor között. A 2011-ben megvalósult zöld beruházásokat tekintve Európa vitte el a pálmát, második helyen az Egyesült Államok, harmadik helyen pedig Kína áll.

Az első Nemzetközi Szolár konferencia résztvevői ugyanakkor a napenergia örömteli és egyértelmű térhódítása mellet foglalkoznak majd az ágazat gondjaival. A napelemgyártás területén ugyanis jelentős többletkapacitások épültek ki, ami miatt az árak erős nyomás alá kerültek. Ez jó hír a fogyasztóknak, hiszen olcsóbban jutnak hozzá a napelemekhez, de rossz hír a befektetőknek, hiszen az ágazat nyereségessége drámaian csökkent. Több csődvédelmi eljárás is indult. Az európai gyártók szerint Kína tiltott állami támogatásokat nyújt vállalatainak, ezért került több cég válságba. Németországban közben az állami támogatáspolitika megváltoztatását is fontolgatják. Ez jellemzően azt jelenti, hogy ismét csökkenne az átvételi tarifa. A németek kedvét ugyanis a korábbi tarifacsökkentések olyannyira nem vették el az újabb napelemek felszerelésétől, hogy 2011-ben nagyobb napelem kapacitás épült ki, mint 2010-ben. A tarifavágáson kívül most már kapacitáskorlátozáson is gondolkodnak, miután Németországban a napenergia kapacitás 2008 óta gyakorlatilag exponenciálisan nő és immár meghaladta a 25 ezer MWp-t.

A napenergia területén végre komoly elmozdulás történt Magyarországon is. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a jelenlegi árak mellett a napelemek gazdaságos telepítéséhez valamekkora állami támogatásra szükség van. Ez a támogatás ugyanakkor hosszútávon visszatérül az államnak, hiszen csökken az ország importfüggősége, a környezetterhelés és a nagyfeszültségű hálózatok építési költsége. Jelenleg Magyarországon végre több pályázat is elérhető, melyekkel gazdaságosan telepíthető napelemes rendszer. Külön öröm, hogy pályázhatnak magánszemélyek és társasházak. A családi házakon történő napelem felszerelésére lehet viszonylag egyszerűen támogatást nyerni. Erre a támogatásra az ország egész területéről lehet pályázni. A támogatás mértéke 30 %-os alaptámogatás melyhez 10-20-30 %-os bónusztámogatás is elnyerhető, tehát összesen 30-50 % támogatáshoz juthatnak a pályázók. A pályázat feltétele az épület energetikai tanúsítványa. A RENEXPO-n május 10-12-e között ott lesznek az Energiaközpont munkatársai, akik egyrészt szakmai támogatói a rendezvénynek, másrészt a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban részletes felvilágosítás tudnak adni. A szemléletváltozásra jó példa, hogy napelemes rendszer épül a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére. Az intézmény a Fenntartható Fejlődési Stratégia részeként 24 helyszínen 2754 db napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7 százalékát állítja majd elő megújuló energiaforrásból. A beruházás évente várhatóan több mint 25 millió forintos (kb. 326 lakás éves villamosenergia-fogyasztását kitevő) villamosenergia-megtakarítást jelent, és 2032 tonna CO2 kibocsátás szűnik meg segítségével. Az uniós támogatással megvalósuló beruházástól a szakemberek azt várják, hogy egyfajta mintaprojekt lesz a közintézmények számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.