Az Európai Bizottság 2008 szeptember 4-én  nyilvános konzultációt indított annak meghatározására, hogy milyen stratégiákat követve biztosítható legelőnyösebben a következő évtizedre Európa vezető helye az információs és kommunikációs technológiák (IKT) kutatása és innovációja területén.

 

Az Európai Bizottság 2008 szeptember 4-én  nyilvános konzultációt indított annak meghatározására, hogy milyen stratégiákat követve biztosítható legelőnyösebben a következő évtizedre Európa vezető helye az információs és kommunikációs technológiák (IKT) kutatása és innovációja területén.

 

Az IKT-val kapcsolatos új kutatási és innovációs stratégia, amely jövőre fog napvilágot látni, egyaránt figyelembe fogja venni az ipartól, a terület szakértőitől, a politikai döntéshozatali folyamatok résztvevőitől és a széles közvéleménytől beérkező észrevételeket. A konzultáció célja, hogy az európai IKT-ágazat, különösen pedig a kis- és középvállalkozások minél előkelőbb helyet foglalhassanak el a versenyképességért folyó globális versenyben. A nyilvános konzultáció keretében az Európai Bizottság 2008. november 7-ig várja a hozzászólásokat.

„A világ gazdaságában az IKT a legfontosabb motorja az innovációnak és a technológiafejlesztésnek, ezért Európának minél több tőkét, minél kiválóbb elméket, minél jobb ötleteket kell magához vonzania az IKT kutatása és fejlesztése érdekében. Emellett az energiaügyben, az egészségügyben és a társadalom elöregedésével kapcsolatban is több olyan kihívással kell szembenéznünk, amelyre csak az IKT adhat megoldást – mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyért felelős biztosa. – Ez a konzultáció az első lépés annak az integrált kutatási és innovációs stratégiának a kialakítása felé, amelyet az IKT-ágazattal kapcsolatban jövő év elején fogok előterjeszteni."

A konzultációval az Európai Bizottság arra a nemrégiben közreadott szakértői jelentésre kíván reagálni, amely a korábbi finn miniszterelnök, Esko Aho vezetésével készült (MEMO/08/430), és amely több alapvető hiányosságot is feltár az IKT-ra irányuló európai kutatás és innováció területén. Az egyik ilyen probléma, hogy Európa teljesítménye sem a kutatásra és innovációra fordított pénzeszközök abszolút összegét, sem azok intenzitását tekintve nem kielégítő: miközben világviszonylatban a fejlett gazdaságokban a kutatásra és innovációra jutó finanszírozás 33%-a az IKT-ágazatba áramlik, Európában ez az arány csupán 25%, ami elsősorban annak tudható be, hogy a rendszer túlságosan szétforgácsolt. Miközben az EU 32%-át teszi ki a globális IKT-piacnak, az európai cégek csak 22%-ban vannak jelen a piacon.

Az Európai Bizottság az IKT-val kapcsolatos kutatási és innovációs stratégia nyílt, őszinte átvilágításával igyekszik szembenézni ezekkel a kihívásokkal. A konzultáció három fő kérdés körül szerveződik:

  1. Melyek az IKT-re irányuló kutatás és innováció előtt álló legfontosabb kihívások? Az IKT-forradalom folytatódásával mire helyezze Európa a hangsúlyt a kutatás és az innováció vonatkozásában?
  2. Hogyan és mely területeken tegyen szert Európa vezető szerepre? Az európai ipar, az európai technológia vezető szerepet tölt be világviszonylatban több kulcsfontosságú területen, például a távközlésben vagy a beágyazott rendszerek terén. Hogyan szilárdíthatók meg az elért eredmények, és milyen új területeken törhetünk vezető szerepre?
  3. Milyen feladatok hárulnak a közpolitikára annak érdekében, hogy Európa vezető helyet foglalhasson el az IKT-re irányuló innovációban? Hogyan erősíthető meg a kutatáspolitika az IKT-ra irányuló innováció európai felvevőpiacának megteremtése érdekében? Hogyan segíthető a kutatási eredmények minél gyorsabb kereskedelmi hasznosítása olyan kiegészítő területek révén, mint a szabványosítás, az engedélyezés vagy a szellemi tulajdon?

A nyilvános konzultációt útjára indító bizottsági dokumentum a következő internetcímen olvasható:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ICTRDI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük