2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EURÓPAI TURIZMUS 2010-BEN – TRENDEK ÉS KILÁTÁSOK — Az ETC 2010/3. negyedéves jelentése

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44816"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ETCLogocolour.thumbnail.jpg" border="0" width="59" height="100" /></a></span> <p>Pozitív várakozásokkal léphetünk be 2010 utolsó negyedévébe a szakemberek szerint, hiszen az európai turizmus kezd helyreállni, a felmérésben részt vevő országok - két kivétellel - a turizmus erősödéséről és a vendégéjszakák számának növekedésről számolnak be. 

  etclogocolour.thumbnail

Pozitív várakozásokkal léphetünk be 2010 utolsó negyedévébe a szakemberek szerint, hiszen az európai turizmus kezd helyreállni, a felmérésben részt vevő országok – két kivétellel – a turizmus erősödéséről és a vendégéjszakák számának növekedésről számolnak be. 

  etclogocolour.thumbnail

Pozitív várakozásokkal léphetünk be 2010 utolsó negyedévébe a szakemberek szerint, hiszen az európai turizmus kezd helyreállni, a felmérésben részt vevő országok – két kivétellel – a turizmus erősödéséről és a vendégéjszakák számának növekedésről számolnak be. 

Az ETC Kutatói Munkacsoportja (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. is képviselteti magát) elkészítette ez évi harmadik negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetéről és kilátásairól. A tanulmány a Kutatói Munkacsoport adatai mellett számos egyéb forrásra is támaszkodik, így a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az STR Global, az Oxford Economics, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Association of European Airlines (AEA), az Eurostat, a Tourism Decision Metrics (TDM), a Tourism Economics, a Haver Analytics adataira, továbbá az ETC saját adatbázisára, a TourMIS-ra. Az alábbiakban összefoglaljuk a tanulmány legfontosabb megállapításait.

A szakemberek szerint és a különböző vizsgált adatok alapján a tanulmány kijelenti, hogy a világ turizmusa jó úton halad a „gyógyulás" felé. Ez az európai turizmusra is igaz, hiszen 2010 első felében nőtt a vendégéjszakák száma, és az elemzők szerint ez a növekedés a harmadik negyedévben is folytatódik. Eddig a pozitív változásokból leginkább Nyugat-Európa profitálhatott, Észak-Európa viszont továbbra is lemaradásról számol be a tavalyi eredményekhez képest. A nemzetközi vendégérkezések tekintetében Közép-Kelet-Európa szintén elindult a pozitív irányba a 2009-ben tapasztalt nagymértékű csökkenést követően.

A TourMIS adatbázisban szereplő 19 ország közül 17 ország a nemzetközi vendégérkezések számának növekedésről számolt be, a Turisztikai Világszervezet szerint pedig az európai régiókra nézve összességében 2%-os növekedés tapasztalható a januári-júniusi időszakban. (Magyarországon 2010 első nyolc hónapjában a külföldi vendégek száma 3,6%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken.) Ez jelentős eredményként könyvelhető el az év eleji lassú javuláshoz képest, nem beszélve arról, hogy a 2010 áprilisában szétterült vulkáni hamu nagymértékben akadályozta a légi közlekedés zavartalan működését Európa-szerte. 

Az európai kiutazások kedvezően alakulnak, különösen Franciaország esetében állapítható meg erős növekedés, és látható javulásnak indult az Egyesült Királyság kiutazó turizmusa is. Oroszország ebben az évben fontos szerepet játszik a kiutazások terén, a viszonylag gyenge euró pedig elősegítette az Európán kívüli piacokról, elsősorban a Japánból, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából érkező forgalom élénkülését.

A szállodaiparban is fejlődésről számolnak be a szakemberek, amit a foglaltsági ráták növekedése tükröz a legtöbb piacon. A foglaltsági mutatók a január-augusztusi időszakban Észtországban (+13,6%), Ausztriában (+12,3%), Törökországban (+12,3%) és Oroszországban (+11,4%) növekedtek jelentősebb mértékben. Magyarországon (+7,5%) is viszonylag magas volt a növekedés az előző év azonos időszakához mérten. A szállásadók a megnőtt keresletre, jellemzően magasabb árakkal reagáltak, így a szállodák bevételei általában pozitívan alakultak a tavalyi eredményekhez képest. Európán belül a RevPAR is tovább növekszik, a növekvő áraknak és a keresletnek köszönhetően. Augusztusban is folytatódott, bár csökkenő ütemben a növekedés. Az év végéig szintén lassabb ütemű növekedés várható, mivel az összehasonlítás alapját a tavalyi év második felében elkezdődött javulás során mért magasabb adatok adják majd.

Magyarország legfontosabb küldőpiaca, Németország esetében a válság hatására az utazóközönség érdeklődése elsősorban a hazájukhoz közeli desztinációk felé irányult korábban. Az elmúlt hónapokban ezzel szemben a németek egyre gyakrabban utaztak a távolabbi desztinációkba, miközben a Németországhoz közeli országok (Ausztria, Hollandia és Lengyelország) iránti érdeklődés csökkent, és az utazások időtartama is lerövidült.

A nemzetközi turisztikai kutatások megerősítik azokat a feltételezéseket, miszerint ebben az évben mérsékelt marad az európai desztinációk látogatottsága, mivel a tavalyi év második felében elkezdődött javulás pozitív mutatói képezik az összehasonlítás bázisadatait. Így 2010-re Európában megközelítőleg 2,5%-os növekedést várnak a szakemberek a nemzetközi vendégérkezések tekintetében, 2011-re pedig 3,7%-os növekedést  valószínűsítenek, s addigra a 2008-ban mért látogatottsági szintek elérésére számítanak.

A jelentés az ETC honlapjáról (http://www.etc-corporate.org/market-intelligence/reports-and-studies.html ) ingyenesen letölthető.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.