2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai uniós projekt a külföldről hazatérő munkavállalók segítésére

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-_original" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="107" height="76" /></a></span>Regionális tanácsadó csoport támogatja a külföldre kivándorolt, de hazatelepülés előtt álló vagy már visszatért munkavállalók beilleszkedését segítő európai uniós projekt megvalósítását a Közép-dunántúli régióban - mondta el a program végrehajtásáért felelős Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. illetékes munkatársa az MTI-nek.

Regionális tanácsadó csoport támogatja a külföldre kivándorolt, de hazatelepülés előtt álló vagy már visszatért munkavállalók beilleszkedését segítő európai uniós projekt megvalósítását a Közép-dunántúli régióban – mondta el a program végrehajtásáért felelős Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. illetékes munkatársa az MTI-nek.

Regionális tanácsadó csoport támogatja a külföldre kivándorolt, de hazatelepülés előtt álló vagy már visszatért munkavállalók beilleszkedését segítő európai uniós projekt megvalósítását a Közép-dunántúli régióban – mondta el a program végrehajtásáért felelős Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. illetékes munkatársa az MTI-nek.

    Fiedler Ágnes tájékoztatása szerint a "Re-Turn: Régiók fejlődését szolgáló visszatérő migránsok" elnevezésű, a Central Europe programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló projekt az intézményrendszer felkészítésével, új szolgáltatások kifejlesztésével kívánja segíteni a hazatelepülő munkavállalókat.
    A projekt közép-dunántúli megvalósítását segítő regionális munkacsoport a közelmúltban alakult meg a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség elnökletével.
    Munkájába a Közép-Pannon Zrt. mellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a regionális innovációs ügynökség, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet székesfehérvári igazgatósága kapcsolódott be; a tanácsadó csoport következő ülésére meghívták a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a tatabányai Edutus Főiskola képviselőit is.
    A Közép-Pannon Zrt. elkészíti a Magyarország és a Közép-dunántúli régió remigrációs trendjeit és szakpolitikai sajátosságait elemző dokumentumot, a visszatelepülőket segítő szolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiát dolgoz ki, régiós esettanulmányt készít, tréninget szervez a munkába bekapcsolódó szolgáltató, közvetítő szervezetek dolgozóinak, és kísérletképpen kidolgozza a visszatérők számára az egyablakos ügyintézés módszerét.
    Közzétették azt az online kérdőívet, amely segíthet a hazatérők beilleszkedését segítő, igényeiknek megfelelő szolgáltatások megteremtésében. A kérdőív már elérhető a http://return.ifl-leipzig.de honlapon.
    A németországi Leibniz Regionális Földrajzi Intézet által koordinált, három évig tartó, tavaly nyáron indított, hárommillió euróból megvalósuló projektben hét országból 12 partner – egyetem, helyi és regionális hatóság, innovációs és oktatási központ – vesz részt, hogy megoldásokat javasoljon, és kedvező körülményeket hozzon létre a visszatelepülni akaróknak.
    A projekt célja, hogy ösztönözzék a migránsok hazatérését, és ezáltal Közép-Európa lemaradott régióinak fejlődését, valamint innovatív vállalkozásfejlesztési akciók kidolgozását.
    A projekt indítását az tette szükségessé, hogy a kivándorlók hazatelepülését gyakran nehezítik visszailleszkedési problémák és a régiók érdektelensége. A becslések szerint a kivándorolt munkaerő mintegy fele tíz éven belül visszatér a kiindulási országába, ami fejlődési lehetőséget jelent az adott régiónak.

bdáv \ blz

MTI 2012. január 4., szerda 5:24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.