2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai Hálózat az Utazók Oktatásáért / European Network for Traveller Education/

2 perc olvasás

ente.jpgEurópában közel félmillió tanköteles korú gyermek van úton – köztük az utazó cirkuszművészek gyermekei – akik az élethelyzetükből adódóan nem kaphatják meg a törvényben előírt oktatást. Minden gyermeknek egyenlő joga van a tanuláshoz, ezt a jogot kívánja biztosítani az ENTE, az European Network for Traveller Education projekt.

Magyarország már a 2018 januárjában, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérő programjaként megtartott szakmai konferencián jelezte részvételi szándékát a programban, a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon megrendezett ülésen pedig csatlakozott is a projekthez.

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter képviselte Magyarországot az ülésen, ahol az EU-hoz az Erasmus + projekt részeként benyújtandó, mintegy 300 ezer euros támogatási kérvény beadásáról döntöttek.

Amennyiben sikerrel pályázik a projekt az EU-s forrásokra, úgy az elnyert támogatást az utazó gyermekek oktatására fordítják majd. A tervek szerint minden utazó gyermek megfelelő technikai eszközt (laptop, fejhallgató, tablet stb.) kap, valamint felcsatlakozhat egy olyan internetes felülethez, amelyről távoktatás segítségével kaphatja meg a szükséges képzést.

A projekt egész Európát átszeli majd, a tervek szerint nyelvterületenként alakítják ki a központokat. A magyar nyelvi központ az elképzelések szerint a Baross Imre Artistaképző intézetben kap majd helyet.

A Fővárosi Nagycirkusz főállású munkatársat alkalmaz az utazó gyermekek képzésének, távoktatásának felügyeletére, szervezésére. Amennyiben a rendszer a teszthónapokban jól szerepel és annak működőképessége biztosított lesz, a tervek szerint az egyéb okokból utazásra kényszerülő gyermekek – például élsportolók, zenészek, gyermekművészek – is csatlakozhatnak a programhoz.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.