2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Erősödik a forint a dollárral szemben

3 perc olvasás

 image9_7.jpgA forint ezen a héten gyengélkedett az euróval szemben, kedd délután a 310 HUF/EUR árfolyam határ fölé gyengült. Később korrigálta ezeket a veszteségeket, és szerdán felkúszott a 308,7 HUF/EUR árfolyam szintre. Csütörtökön a változatosság kedvéért a forint korrigálta nyereségét, és 15 óra körül – a hét elején már tapasztalt értékeken -, 309,3 HUF/EUR körül mozgott.

A forint mozgása az amerikai dollárral szemben a hét első felében nem volt jelentős, a kereskedés túlnyomórészt a 252 HUF/USD árfolyam határ közelében folyt. Válaszul az euró-dollár alakulására, szerdától a forint erősödő irányt vett, amely egészen csütörtök délutánig kísérte. 15 óra körül 246,9 HUF/USD árfolyamon jegyezték, így a forint jelenleg 2014 novembere óta a legerősebb értékeken áll. Ami az euró-dollárt illeti, az euró az EKB ülése után az 1,25 USD/EUR szint fölé szökött. Az EKB nem szolgáltatott semmilyen információt arról, hogy mikor tervez szigorítani a politikáján. Az elnök, M. Draghi nem követett el beszédében az euróval szemben semmilyen szóbeli intervenciót, jóllehet kijelentette, hogy a változékonyság a bizonytalanság forrása, ezért éberen kell figyelni.

Idén szigorodhat az EKB monetáris politikája

Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat. A kamatok a következő szinteken maradtak: fő refinanszírozási ráta 0,00 %, betéti kamatláb -0,4 %, a maximális hitelkamatláb 0,25 %. AZ EKB megerősítette továbbá, hogy az eszközvásárlás folytatódik a beállított, havi 30 milliárd eurós volumenben 2018. szeptember végéig, szükség esetén pedig tovább is. Az EKB decemberi ülésének korábban közzétett jegyzőkönyve szerint a Bank készen áll arra, hogy már az idei év elején szigorítsa a monetáris politikát. Az EKB-t azonban néhány akadály hátráltatja a politika normalizálásában. Az egyik az erős euró, ami az EKB ülése után meghaladta az 1,25 USD/EUR árfolyam határt (ez több mint három éves csúcs). „Ennek valószínűleg negatív hatása van az euróövezet inflációjára, amennyiben a decemberi maginfláció 1% alatti volt.” –mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Az EKB jelenlegi előrejelzése szerint a fogyasztói árak növekedése az euróövezetben csak 2020-ban éri el a 2% -os célkitűzést, még a hosszú évek óta leggyorsabban növekvő gazdaság ellenére is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.