Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989" elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből. 

Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989" elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből. 

A 2012-ben kezdeményezett projekt során eddig több országban is rendeztek gyűjtőnapokat, amelyekre sokan elhozták fotóikat és emléktárgyaikat, hogy azok digitalizálva bekerüljenek az Europeana 1989 gyűjteményébe. Most Magyarországon folytatódik a gyűjtőnapok sorozata.

 

Az idén 25 éve az Európa képét jelentősen megváltoztató forradalmi eseményeknek – ennek kíván emléket állítani az Europeana 1989, az Europeana egyik projektje, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll. Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel, akár a különböző, részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, akár a projekt weboldalán (www.europeana1989.eu) keresztül.

 

Magyarországon is korszakos politikai és közéleti fordulat ment végbe 1989-ben. Rehabilitálták az 1956-os forradalmat, majd június 16-án újratemették Nagy Imrét, a kivégzett miniszterelnököt és mártírtársait. Leomlott a Magyarország és a Nyugat közti vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a köztársaságot. Az év során ezrek és ezrek vettek részt a frissen létrejött civil csoportok és pártok politikai gyűlésein, diáktüntetésein, vagy a nemzeti ünnepek, így például március 15-e alkalmából szervezett nem hivatalos megmozdulásokon.

 

 

 

„Egykor talán majd úgy fogják emlegetni az 1989-90-ben bekövetkezett változásokat, mint a 19. századi, országokon átívelő forradalmi hullámot. És nekünk, akik ott voltunk, minél többet meg kell mutatni ebből az időszakból az utánunk jövő generációknak – fejtette ki az Euroepana 1989 magyar nagykövete, Rajk László.

 

2013-ban az Europeana 1989 Lengyelországban, a balti államokban és a Cseh Köztársaságban folytatott gyűjtési kampányt, amelyek során több mint 6000, 1989-hez kapcsolódó tárgyat és személyes emléket sikerült összegyűjteni és digitalizálni.

 

Magyarországon 2014. május és szeptember között kerül sor a gyűjtőnapokra, az alábbi helyszíneken és napokon, 10-18 óráig:

 

  • Szeged, 2014. május 23-24., SZTE Klebelsberg Könyvtár
  • Sopron, 2014. május 30-31., Soproni Múzeum
  • Budapest, 2014. szeptember 5-6., OSA Archívum

 

Az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője az OSA Archívum, amely a gyűjtési kampányban az SZTE Klebelsberg Könyvtárral és a Soproni Múzeummal működik együtt.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Magyarországon ilyen tekintélyes partnerekkel működhetünk együtt, hogy az európai történelem eme jelentős eseményéről új történeteket gyűjtsünk össze. Ma minden eddiginél fontosabb, hogy különböző perspektívákból nézve megismerjük, mi történt ebben az időszakban olyan emberek segítségével, akik ténylegesen jelen voltak akkor – mondta el Harry Verwayen, a hágai Europeana Foundation igazgató-helyettese.

 

Hogyan lehet részt venni a gyűjtőnapokon?

A rendezők szívesen látnak mindenkit, aki szeretné az 1989-ből származó emlékeit elhozni az Europeana gyűjtőnapokra. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek ezekről az utókor számára. Az eredeti tárgyak természetesen megmaradnak az eredeti tulajdonosoknál.

 

 

Hogyan lehet weben keresztül tartalmat feltölteni?

Az Europeana 1989 archívumába az interneten keresztül is feltölthető tartalom. Ez igen egyszerű – amennyiben otthon meg tudja oldani tárgyi emlékeinek digitalizálását, csak regisztrálnia kell a www.europeana1989.eu weboldalon, és máris feltölthetők a képek, hangfelvételek és videók, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. A feltöltést követően valamennyi feltöltött kép- és hanganyag, valamint történet bárki számára szabadon elérhető a projekt weboldalán.

 


25 éve volt rendszerváltás Magyarországon – Europeana 1989

 

1989-ben korszakos politikai és közéleti fordulat ment végbe Magyarországon. Rehabilitálták az 1956-os forradalmat, majd június 16-án újra temették Nagy Imrét, a kivégzett miniszterelnököt, és mártírtársait. Leomlott a Magyarország és a Nyugat közti vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a köztársaságot.

 

Az év során ezrek és ezrek vettek részt a frissen létrejött civil csoportok és pártok politikai gyűlésein, diáktüntetésein, vagy a nemzeti ünnepek, mint például március 15-e alkalmából szervezett nem hivatalos megmozdulásokon. Az ekkor szerveződött politikai pártokból alakult az Ellenzéki Kerekasztal, amely a hatalmon lévő Magyar Szocialista Munkáspárttal tárgyalásos úton rendezte a békés átmenetet a többpárti demokráciába. Az újdonsült köztársaság politikai és jogi kereteinek kialakításával az ország készen állt arra, hogy 1990 tavaszán megtartsák az első szabad választásokat.

 

1989. augusztus 19-én Sopronpusztán megszervezték a páneurópai pikniket, ami alatt több mint 600 kelet-német állampolgár szökött nyugatra kihasználva az osztrák határ átmeneti megnyitását. Három héttel később a magyar kormány a többi kelet-német menekültnek is lehetővé tette az ország elhagyását, amivel a demokratizálódó Magyarország hatalmas nemzetközi elismerést vívott ki.

 

Most, 25 évvel később – függetlenül attól, mit gondolunk akkori részvételünkről, illetve hogyan emlékszünk rá – elsődleges feladatunk, hogy megőrizzük e történelmi eseményekkel kapcsolatos személyes tárgyi emlékeinket, történeteinket, és ezeket megosszuk a világgal. Éppen a személyes történeteink a legfontosabbak.

 

Az Europeana 1989 (www.europeana1989.eu) az Európai Digitális Könyvtár egyik projektje, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető európai archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról. Ehhez maguk a felhasználók szolgáltatják a digitális tartalmat: a gyűjtési kampánynapokon vagy önállóan online feltölthetik a honlapra a gyűjteménybe illeszkedő dokumentumaikat, tárgyaikat, történeteiket, illetve elhelyezhetik ezeket az interaktív térképen.

 

Az elmúlt évben az Europeana 1989 Lengyelországban, a balti államokban, a Cseh Köztársaságban folytatott gyűjtési kampányt, amelyek során több mint 6000, 1989-hez kapcsolódó digitális tárgyat és személyes emléket sikerült összegyűjteni. 2014 májusa és szeptembere között további gyűjtőnapokra kerül sor Németországban és Magyarországon (Szegeden 2014. május 23-24-én a Klebelsberg Könyvtárban, Sopronban 2014. május 30-31-én a Soproni Múzeumban és Budapesten 2014. szeptember 5-6-án az OSA Archívumban).

 

Az OSA Archívum (OSA, www.osaarchivum.org) a kommunizmust, a hidegháborút, az emberi jogi mozgalmakat és emberi jogok megsértésének eseteit dokumentáló anyagokat őrző nemzetközi intézmény. Az OSA elkötelezett az archívum elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása, illetve az innovatív archiválási módszerek és eszközök mellett. Támogatja az olyan nyilvános programokat, amelyekben a felhasználók gyűjtik és hozzák nyilvánosságra a történelmi forrásokat.

 

Az OSA szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az 1989-es kelet-európai, köztük a magyarországi rendszerváltásra vonatkozó történelmi dokumentumok gyűjtésében és újrafelhasználásában. A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából indított "1989: volt-e?" című projektjében az év minden egyes napján egyedülálló és ritka szöveges és audiovizuális levéltári forrásokat töltött fel a honlapjára. A projekt 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert.

 

Az OSA az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője. A gyűjtési kampányban a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárával és a Soproni Múzeummal működik együtt.

 

A jelenleg több mint 1.500.000 nyomtatott kötettel és 50.000-t meghaladó digitális forrással rendelkező SZTE Klebelsberg Könyvtár (http://ww2.bibl.u-szeged.hu) élenjáró szolgáltatásokat nyújt hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak, és kiszolgálja az információs tudás, a keresés, az archiválás, a digitalizálás és a kölcsönzés terén felmerülő igényeket. Továbbá a könyvtárban megtalálható egy kisebb gyűjtemény, amelyben a közelmúlt történelmi dokumentumai, publikációi és szamizdatok kaptak helyet.

A Soproni Múzeum (http://www.muzeum.sopron.hu) a város több műemlék épületében működik. Az egyik legtöbb kiállítást rendező magyarországi múzeum, amely az archeológiától a városi polgárság életformájáig, a római kortól a közelmúlt történelméig számos témát dolgozott fel. A közelmúlt történelméről készült kiállítás mutatja be Sopron 1989-ben játszott szerepét: a magyar-osztrák határ szögesdrótjának átvágását, illetve a Páneurópai pikniket.

 

A szeptemberi budapesti és berlini gyűjtőnapok egybe esnek az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS, www.enrs.eu) fiatal művészek és történészek számára szervezett nemzetközi művészeti és oktatási projektjének keretében útjára indított Freedom Express elnevezésű vándorkiállítás és tanulmányút állomásaival. A Freedom Express Gdańskból indulva Európa számos városának érintésével Temesvárig megy, majd onnan vissza Berlinbe, hogy megünnepelje a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti leomlását. Az Europeana 1989 a kiállítás egyik résztvevője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük