2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Félidejéhez ért a Terápia forgatása

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58352"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Terapia_Macsai_sajto3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia már közel 50 napja forog a budaörsi Lloyd Stúdióban. Az izraeli formátum alapján készülő széria forgatókönyvéről, a rendezők és a színészek munkájáról, illetve a díszletről is elárulunk néhány részletet.</p> <p> 

terapia macsai sajto3.thumbnailA magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia már közel 50 napja forog a budaörsi Lloyd Stúdióban. Az izraeli formátum alapján készülő széria forgatókönyvéről, a rendezők és a színészek munkájáról, illetve a díszletről is elárulunk néhány részletet.

 

terapia macsai sajto3.thumbnailA magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia már közel 50 napja forog a budaörsi Lloyd Stúdióban. Az izraeli formátum alapján készülő széria forgatókönyvéről, a rendezők és a színészek munkájáról, illetve a díszletről is elárulunk néhány részletet.

 

Forgatókönyv

Mivel a Terápia egy izraeli sorozat adaptációja, a történetvezetés nagyrészt követi az eredeti szériát, de a forgatókönyvírói csapat – Tasnádi István vezető forgatókönyvíró irányítása alatt – a kulturális, társadalmi különbségek miatt néhány változtatást végrehajtott. Például, míg az eredeti sorozatban Nagy Ervin karaktere bombázópilóta volt, a magyar változatban a helyi sajátosságoknak megfelelően az 'alfahím' önerejéből feltört nagyvállalkozó lett.

 

Rendezés, vágás

A rendezők kiválasztását tender előzte meg, az HBO több mint tíz magyar filmest kért fel, hogy vázolják fel a sorozatra vonatkozó művészi elképzeléseiket – végül Enyedi Ildikóra és Gigor Attilára esett a csatorna választása.

 

A direktorok szokatlan kihívások elé vannak állítva: a 40 epizódos sorozat vágási munkálatai párhuzamosan haladnak a forgatással, folyamatosan több vágó is dolgozik a sorozaton – a rendezők egyszerre figyelnek a próbák, felvételek és az utómunka irányítására.

 

Díszlet

Bár néhány jelenetet külső helyszínen vesznek majd fel, a történetből adódóan a Terápia cselekménye nagyrészt a két pszichológus, András (Mácsai Pál) és Ágnes (Csákányi Eszter) rendelőjében játszódik.

 

A nemzetközileg is elismert díszlet- és látványtervező, Stork Csaba elképzelései alapján építették meg a díszleteket a budaörsi műteremben.

 

A két díszlethez egy Garas utcai (II. kerület) villát, illetve egy Szalay utcai (V. kerület) lakást modelleztek le, valósághűen megjelenítve az eredeti épületek külső motívumait. Az eredeti kertben, utcában fotózott kerítésről, fákról, utcarészletről óriási nyomatok is készültek, amelyek a díszlet ablakain keresztül háttérként erősítik az épületek hangulatát.

 

A berendezésben fontos szerep jut a könyveknek is: közel 3 ezer kötet „szerepel" a Terápiában, amelyek jelentős részét antikváriumokban szerezték be, de a stáb saját kötetei is bekerültek a kellékek közé.

 

Felvétel

A sorozatot digitálisan rögzítik két kamerával.

 

A Terápia vezető operatőre, Máthé Tibor minden napszakhoz külön világítási koncepciót dolgozott ki: ahhoz képest világítanak a lámpák, hogy kinn reggel, dél, este vagy éjszaka van, éppen borús, vagy napos az idő. Érdekesség, hogy Ágnes rendelőjében kizárólag esti jeleneteket forgatnak.

 

Egy epizódot két külön forgatási napon vesznek fel: első nap a jelenetben szereplő pszichológus és páciens közül csak az egyik játékát rögzítik a kamerák, másnap következik a másik színész produkciójának felvétele, így a rendezők kivételesen gazdag anyagot kapnak, és a színészeket is kímélik.

 

Színészek

A Terápia színművészei – Mácsai Pál, Marozsán Erika, Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Szamosi Zsófia, Sztarenki Dóra és Für Anikó – hatalmas koncentrációt igénylő színészi feladatokkal birkóznak meg a forgatás alatt. Óriási kihívást jelent számukra, hogy a jelenetek többségében egy kanapén vagy egy fotelben ülnek, így többnyire az arcjátékukkal kell az érzéseiket közvetíteni.

 

A forgatókönyv közel 800 oldal, és mivel a főszereplő Mácsai Pál szinte az összes jelenetben szerepel, neki kell a legtöbb szöveget megtanulnia.

 

Mácsai Pál az irodalmi alapanyag, a partnerek és a megvalósítás körülményei miatt a Terápia főszerepét ajándéknak érzi. Az MTI-nek adott interjújában így foglalta össze a sorozat lényegét: „Miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző, de az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek."

 

A Terápia várhatóan 2012 őszétől látható az HBO-n.

 

Werkvideó – Marozsán Erika forgatás közben: http://www.youtube.com/watch?v=6O7q0HD5njQ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.