Sikerrel zárult az augusztusban zajló I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál első hétvégéje, melynek programja az augusztus 15-i Mária Mennybevétele ünnep alkalmából „A Napba öltözött asszony" – Mária-napok és szakrális művészeti kiállítás gyűjtőcímet viselte.

Sikerrel zárult az augusztusban zajló I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál első hétvégéje, melynek programja az augusztus 15-i Mária Mennybevétele ünnep alkalmából „A Napba öltözött asszony" – Mária-napok és szakrális művészeti kiállítás gyűjtőcímet viselte.

Az egyedi programok során a nemrégiben felújított kolostor ódon falai között a Mária-tisztelet sokszínű világát ismerhette meg a közönség: különleges orgonakoncert, szakrális zene és ének, képzőművészeti kiállítás, filmvetítés és előadások várták az érdeklődőket.

Az első hétvégén Wehner Tibor művészettörténész és Karsai Gábor igazgató megnyitotta az „Ars Sacra – szakrális kortárs magyar képzőművészet" című egyedülálló kiállítást, melyen többek között Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes művész különleges lelki élményt nyújtó műveit is megtekinthették a fesztivál vendégei. Az augusztus végéig látogatható kiállítás megnyitóját követő programok között az Égzengő zenekar éteri hangzású máriás dalai és a Szigony zenekar különleges előadása hangzott el a helyi lakosság, a külföldi látogatók, valamint az osztrák, holland, magyar és német szállóvendégek nagy örömére. Ezen kívül egész napos népművészeti műhellyel várták a „kicsiket és nagyokat" a kolostor udvarában.

Ugyancsak különlegességnek számított a gasztroudvar kínálata, ahol meghitt hangulatban Mária-napi étkeket fogyasztottak a vendégek.

A következő hétvége programsorozata a „Zengj hallelúját…" címet viseli, melynek során 2011. augusztus 19-21. között egy felejthetetlen ökomenikus vallási zenei hétvégén vehetnek részt az érdeklődők.

Fenyő Iván színészFenyő Iván színész

Az eseménysorozat különleges vendége Fenyő Iván színész lesz, aki 2011. augusztus 19-i megnyitójában a személyesség hangján beszél lélekről, szellemről és a harmónia fontosságáról az ember életében. A hely atmoszférája és adottságai miatt jön örömmel Sopronbánfalvára és vesz részt a programokon. Pénteken a megnyitót követően Tóth Szabolcs Indiában is elismert szitárművész játszik tablával és Gulyás Ildikó táncával kísérve.

A hétvége további előadói közül különleges élményt ígér a kolostor falai között Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise című nagyszabású rockoratóriuma Sáfár Mónikával, Dobos Lászlóval, Tóth Józseffel és a Rotunda énekegyüttessel, Heidl György Sator Quartetje Bognár Szilviával és Lovasi Andrással, a Javor szerb ortodox kórus Borbély Mihály szaxofonkíséretében, ill. a Judrom Gipsy Klezmer Band.

A felsoroltakon kívül a péntek esti, illetve a két egész napos programban szerepelnek még gregorián énekek, gospel spirituálék, szoprán áriák, tibeti mantrák, ősi magyar dalok, iszlám istendicsőítő énekek, keresztény könnyűzene és japán kolostori meditációs zene is.

A kolostor étterme és a gasztroudvar ezen a hétvégén is további különlegességekkel, újdonságokkal várja a fesztiválra érkezőket.

A kolostor 2011. március 1-től szálláshelyként, oktatási, elvonulási és meditációs központként működik. Az egykori szerzetesi cellákból 23 vendégszobát hoztak létre puritán és elegáns berendezéssel, a 21. századi igényeknek megfelelően. Egyének és csoportok a honlapon és a helyszínen is foglalhatnak szállást, vagy az exkluzív étteremben ebédet és vacsorát. A kolostor a hétvégi programok ideje alatt ebben az eredeti funkciójában is működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük