2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FERENCZY MÚZEUMI CENTRUM (FMC) — új művészeti arculat Szentendrén

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96650"><img class="image image-preview" src="/files/images/FMC_logo.preview.jpg" border="0" width="463" height="163" /></a></span>2016. január elsejétől jön létre az FMC, amely új struktúrába tömöríti a szentendrei múzeumokat és kiállítóhelyeket, hogy kiemelkedő projektek megvalósításával a képzőművészetek fővárosává tegye a várost. </p> <p> 

2016. január elsejétől jön létre az FMC, amely új struktúrába tömöríti a szentendrei múzeumokat és kiállítóhelyeket, hogy kiemelkedő projektek megvalósításával a képzőművészetek fővárosává tegye a várost.

 

2016. január elsejétől jön létre az FMC, amely új struktúrába tömöríti a szentendrei múzeumokat és kiállítóhelyeket, hogy kiemelkedő projektek megvalósításával a képzőművészetek fővárosává tegye a várost.

 

A képzőművészetek új hangsúlyt kapnak, hiszen a 20. század során Szentendre több kiemelkedő eseménynek és művésznek adott otthont. Az intézmény új igazgatója, Gulyás Gábor ismét meghatározóvá akarja tenni a patinás Duna-parti település szerepét.

 

A rekonstrukciós program keretében korszerű infrastruktúrára van szükség, amelyhez még keresik a forrást. Felújításra vár a Szentendrei Képtár, a Művészetmalom és több kis múzeum is. Közülük a Czóbel Múzeum rekonstrukciója 2015-ben már megkezdődött.

 

Az új szerkezeti keretet a Ferenczy Múzeumi Centrum képviseli, amelyben a régészet és a képzőművészet főosztályként működik, majd létrejön hozzá az irodalmi és a kommunikációs osztály. Mindez látványos arculatváltozással, de ugyanakkor az egységek autonómiájában fog megnyilvánulni.

 

2016-ra tervezett új kiállítások:

Legalább húsz új projekt valósul meg időszaki kiállításokkal, nemzetközi kortárs művészek bemutatásával. Ilyen például a 2015-ös Velencei Biennálé japán pavilonjából Chikaru Shiota Kulcs a házhoz című tárlatával; az argentin nemzeti pavilon szobrai Juan Carlo Distéfano plasztikáival; a kasseli Documentán szereplő Madeline Stillwell videómunkái és a szlovák Jana Zabliska művei.

 

Az Art Capital 2016 legnagyobb vállalkozása lesz az évente megrendezendő fesztivál- és biennálé sorozatának kezdetével, mintegy ötven kiállítással és társművészeti programokkal.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.