2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fesztivál volt Alsóörsön – Sokadszor jöttek össze a Harley-Davidson rajongói

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14610"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IMG_5096.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span> <p>A 9. Harley-Davidson Fesztivál a korábbi fesztiválokhoz hasonlóan, most sem okozott csalódást a résztvevőknek, akik négy napig élvezhették egymás társaságát békében és nyugalomban, az alsóörsi Európa kemping területén.</p><p>

 img 5096.thumbnail

A 9. Harley-Davidson Fesztivál a korábbi fesztiválokhoz hasonlóan, most sem okozott csalódást a résztvevőknek, akik négy napig élvezhették egymás társaságát békében és nyugalomban, az alsóörsi Európa kemping területén.

 img 5096.thumbnail

A 9. Harley-Davidson Fesztivál a korábbi fesztiválokhoz hasonlóan, most sem okozott csalódást a résztvevőknek, akik négy napig élvezhették egymás társaságát békében és nyugalomban, az alsóörsi Európa kemping területén.

Dobai Attila, a Harley-Davidson Magyarország és a Harley Owners Group Budapest Chapter feje vezetésével június 12-én kilencedszer kezdődött meg az a rendezvény, ami Harley-Davidson Fesztiválként az utóbbi években olyannyira bevonult a köztudatba, hogy évről évre mind többen várják június második csütörtökének elérkeztét, amikor motorosok és nem motorosok, harleysok és nem harleysok tömege indul útnak, hogy ismét Alsóörsön töltsön el kellemesen néhány napot, hasonló mentalitású „kollégáinak" tömegében.

   

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11.11. 12.12.

 A Harley-Davidson Fesztivál rengeteg okból lehet vonzó sokak számára. Van, aki élvezi a hatalmas nyüzsgést, a nap huszonnégy órájában dübörgő motorok tömegét, vagy éppen a sörsátorban folyó éjszakai féktelen mulatozást, esetleg a folyamatosan zajló programokat, amelyek között a koncertek éppúgy megtalálhatók, mint a sör- vagy szkander verseny, a póker és a motoros bemutatók.

De van ennek a fesztiválnak más vonzereje is. Ritkaságszámba megy az erőszak és mások meglopása, a rendőrségnek ilyen okból talán még egyszer sem kellet beavatkoznia a fesztiválok négy napja alatt. A táborlakók a hangulatért jönnek és nem a zavarkeltésért. A biztonság pedig fontos dolog, hiszen ez (is) vonz évről-évre egyre többeket a kempingbe, köztük rengeteg külföldit is.

 

13.13. 14.14.
15.15. 16.16.

A négynapos fesztivál fénypontja a szombati motoros felvonulás, amelyen a motorok száma több ezerre tehető a konvoj több kilométer hosszú és a felvonulás útvonalán tízezrek érdeklődnek a látványosság iránt.

Az idei szombat esti fő koncert sztárja Gary Moore volt, a már életében legendás ötvenhat éves gitáros, aki mögött a színpadon tucatnyi gitár várta, hogy megszólalhasson. Gary a koncertet megelőző sajtótájékoztatón találkozott az újságírókkal is, akiknek ugyan az előzetesen megadott időponthoz képest több mint egy órát kellett tétlenül várakozniuk, ami azt eredményezte, hogy a fotósok lekésték a felvonulás indulását. Senki nem sajnálkozott azonban, hiszen a motor-konvojjal még visszaérkezésükkor találkozhattak, Garyvel azonban kicsi az esély, hogy belátható időn belül ismét összefusson a magyar sajtós, hiszen első ízben járt Magyarországon és várhatóan nem is egyhamar jön ismét. A jó hangulatú sajtókonferencián az is kiderült, hogy Gary Moore személyében egy barátságos, mi több barátkozó világsztárt ismerhettek meg a jelenlévők, aki mentes a legtöbbeknél megszokott sztár-allűröktől, ami jó példával szolgálhatna számos hazai és külföldi, sokszor csak a média által sztárolt és magáról ezt el is hívő csillagocskák számára.

img 5326.thumbnailGary Moore előtt a nagyszínpadon lépett fel Török Ádám együttesével, az idén negyvenéves, de nem öregedő Minivel. Örömteli volt látni, hogy a Harley-Davidson Fesztiválok állandó kedvencének számító csapatra ugyanannyian voltak kíváncsiak, mint az utánuk következő gitárvirtuózra. A szombati fellépők mellett a többi napon a Hooligans, az Edda Művek és Demjén Rózsi koncertjei segítettek megtölteni a nagyszínpad előtti hatalmas területet rajongókkal és a sörsátorban felállított kisszínpadra is folyamatosan érkeztek a fellépők, hogy a nagyérdemű ne maradjon zene nélkül.

img 5343.thumbnailAhogy azt már fentebb is említettük, azok sem maradtak szórakozás nélkül, akik nem a koncerteken akarták eltölteni a fesztivál négy napját. Mókust, a motoros kaszkadőrt régi ismerősként üdvözölte a tömeg, akikre olyan új bemutatók is vártak, mint a veszprémi rendőrség két tagjának motoros bemutatója, akik tesztelésre kaptak meg két, a rendőrség számára felkészített Harley-Davidsont, amelyről elmondásuk szerint nem szívesen mondanának le a jövőben sem. Ők bemutatójukkal bebizonyították, hogy a Harley-Davidsonok, robosztus felépítésük ellenére is jól használhatók a tesztpályák szűkös körülményei között is, tehát csak ismerni kell a motort ahhoz, hogy a hatalmas méretek ne okozzanak problémát használat közben. A fesztiválon először mutatkozott be a Halálgömb is, amelynek belsejében őrült kaszkadőr száguldozott motorján vízszintesen és függőlegesen is. Akinek pedig kevés volt a szédülést csupán indirekt módon átélni, kilövethette magát egy kiveszített gumikötelekre rögzített padon, több tucat méter magasra, elrepülhetett helikopteren vagy részt vehetett a „Dinner in he Sky" programon, amelynek keretében a vacsoraasztalt körülülőket mindenestül egy daru emelte magasba, hogy madártávlatból szemlélhessék a fesztivál eseményeit, miközben kiszolgálják őket.

Természetesen a jól megszokott árusok is képviseltették magukat, így nem volt probléma a bőrkalapok, western csizmák és Harley-Davidson ereklyék beszerzése sem, amikre láthatóan nagy érdeklődés mutatkozott, csakúgy, mint a pálinkafőzők és a borospincék kínálata iránt.

img 5367.thumbnailUgyancsak nem szenvedtek hiányt ételben sem a sok program és bulizás közepette megéhezők, számos lacikonyha várta őket az elvárhatónál jóval nagyobb kínálattal, amire csupán (!) az vetett némi árnyékot, hogy az árak tavaly óta olyan mértékben megnövekedtek, amire talán az „eszméletlen" szó (a durvábbaktól most inkább eltekintetnénk) a legmegfelelőbb. Legalábbis annak, aki kevéssé szokott hozzá, hogy egy kisebb sült csülökért, vagy egy hekkért és egy szál sültkolbászért közel négyezer forintot fizessen. Szerencsére a sör nem drágult és a jól bevált kemping melletti kis üzlet is megfelelő választékkal és árakkal várta a betérőket, barátságosan – köszönhetően a régóta a boltot üzemeltető főnök úrnak.

Szintén nem adott boldogságra okot, hogy annak, aki arra vágyott, hogy kemping-felszerelését ne kézben kelljen a külső, ingyenes parkolóban hagyott autója és táborhelye között ide-oda hurcolnia, a négy napra érvényes tizenkétezer forintos fesztiváljegy mellett további napi kétezer forintot (igaz ez csak egy fél csülök ára volt) kellett leszurkolnia azért, hogy sátra mellett parkolhasson.

Az újságírók előzetes regisztráció után, sajtóigazolványuk vagy szerkesztőségi megbízólevelük felmutatásával léphettek be a fesztivál területére, ahol ugyanolyan elbánásban részesültek, mint a fizető látogatók. Azaz az ingyenes belépőn kívül szinte semmit nem biztosítottak számukra a szervezők (kivéve a Moore sajtótájékoztatót és a koncertfotózást, ha valaki vette a fáradtságot, és helyben utánajárt), így az ingyenes parkolás lehetőségét sem, ami – tekintve a drága fotós és kommunikációs felszereléseket – fontos lett volna biztonsági szempontból. Az tehát, hogy a fesztivál előzetes hírverést kapott, az esemény után pedig tudósítások születtek (reklám!) végeredményben a fesztiválra dolgozni (!) érkező újságíróknak került – nem is kevés – pénzébe. Legalábbis e sorok és fotók szerzőinek biztosan. Bár ettől függetlenül, jövőre is ott leszünk Alsóörsön, a jubileumi 10. Harley-Davidson Fesztiválon.

Szernai Andrea – Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.