2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egészség a víz által II.

10 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/14596"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Karos11.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Folytatva a Hotel Karos Spa bemutatását, a létesítmények, a felszereltség ismertetése után tekintsük át a szálloda és vendégeinek kapcsolatát, a szolgáltatások eddig még nem tárgyalt területeit. A cím itt talán az is lehetne: Nagymamáknak ingyen! Az első része a cikknek: <a href="/node/14409">http://www.euroastra.info/node/14409</a></p><p>

 

karos11.thumbnail Folytatva a Hotel Karos Spa bemutatását, a létesítmények, a felszereltség ismertetése után tekintsük át a szálloda és vendégeinek kapcsolatát, a szolgáltatások eddig még nem tárgyalt területeit. A cím itt talán az is lehetne: Nagymamáknak ingyen! Az első része a cikknek: http://www.euroastra.info/node/14409

 

karos11.thumbnail Folytatva a Hotel Karos Spa bemutatását, a létesítmények, a felszereltség ismertetése után tekintsük át a szálloda és vendégeinek kapcsolatát, a szolgáltatások eddig még nem tárgyalt területeit. A cím itt talán az is lehetne: Nagymamáknak ingyen! Az első része a cikknek: http://www.euroastra.info/node/14409

karos9.thumbnail A „családbarát, gyerekbarát" jelző már eddig is joggal megillette a szállodát, ám vezetői nem érik be ennyivel. Azt szeretnék, ha mindezek mellett a „bababarát" kifejezés is szóba kerülne velük kapcsolatban. Az országban ez, a zalakarosi a második legnagyobb olyan szálloda, amelyik egyszerre százötven – kétszáz gyereket is fogadni tud. A piciket két foglalkoztató – szakképzett gondozókkal – várja, közülük az egyik olyan, mintha szabályos bölcsödébe lépnénk be. A kínálatban szerepel a „Baba – mama – papa" csomag, amiben a baba is kap kényeztető kezelést és a szülők is. Amíg a szülők valamilyen kezelésen vesznek részt, addig a babát a bölcsődében ingyenesen gondozzák.

karos16.thumbnail Nyitottak egy játszószobát az óvodás korosztály számára is. A gyermekekkel való foglalkozás ingyenes – az első négy órában, ennél hosszabb időért már fizetni kell. A tapasztalatok kényszerítették ki ezt a megoldást, mert – bármennyire hihetetlen – korábban előfordult, hogy a szülők egész napra „ott felejtették" a gyereket. Nem törődve azzal sem, hogy közben pelenkázni, etetni, itatni is kellene. A szálloda tehát nem valódi, egész napos óvodai-bölcsödei ellátást ígér, mindössze abban nyújt segítséget, hogy a szülőknek legyen elegendő szabadideje a saját egészségük fenntartásához szükséges kezelésekre. Könnyebbségként viszont bevezették, hogy a nyáron – augusztus végéig – a nagymama szállása ingyenes.

karos20.thumbnail Bővült egy másik kedvezmény is, a legalább egy hétre érkezők számára. Ha rövidebb időre jönnek, akkor rájuk ez nem vonatkozik. A gyermek szállása és félpanziós étkezése – ha a szülőkkel egy szobában lakik – eddig hat éves korig volt ingyenes, augusztus 30-ig ezt tizenkét évre emelték fel! A megszorítás itt, hogy valóban a szülőkkel egy szobában kell őket elhelyezni. A kedvezmény egy szülő – egy gyerek vagy két felnőtt – két gyerek esetében érvényesíthető. A harmadik gyerek számára a pótágy díját már meg kell fizetni, mert a szülők sajnos „találékonyak"! Bizony előfordult kezdetben, hogy hirtelen csodálatos módon megszaporodott a nagycsaládosok száma, elhozták ugyanis a barátok csemetéit is. Ha már ingyen van!

karos14.thumbnail A szobák rendkívül kényelmesek, tágasak, 28 – 30 négyzetméter alapterületűek, az apartmanok pedig még ennél is éppen kétszer nagyobbak. Van szőnyegpadlós és parkettás, ki, milyet szeretne, allergiás vagy sem, és sok az egymás melletti, összenyitható szoba. Az már magától értetődő, hogy vannak szobák a mozgássérültek számára is. Lakhatnak benne önállóan, de van egybenyitható szoba a kísérő elhelyezésére, ha arra szükség van. Ezekben a bútorok magassága, elérhetősége, a fürdőszoba felszerelése, a kapaszkodók, a „buktatható" mosdók, mind megfelelnek az EU szabványban előírtaknak.

karos17.thumbnail A családi szoba majdnem olyan, mint egy apartman, egy nagyszoba mellett még egy hálószoba is található. Ezek szinte mindig foglaltak, nagyon szeretik a vendégek. Húsz olyan apartman is van, amelyeket babák számára szükséges felszereléssel láttak el. Ide a szülőknek semmit sem kell hozni, mert a cumisüveg-melegítőtől a pelenkázó – fürdetőig minden ott van a szobában, beleértve még a bűzelzáróval felszerelt pelenkatartót is. A beépített kis konyha éppen elegendő arra, hogy az apróságoknak a bébiételt, tápszert el lehessen benne készíteni, szükség szerint a személyzet edényeket is kölcsönöz.

karos6.thumbnailAz étkezés persze a felnőttek esetében is a legfontosabb szempontok közé számít. Reggelit hét órától tíz óráig, szombaton és vasárnap tizenegy óráig kaphat a vendég. A svédasztalos kínálat rendkívül bőséges, a pultokon összesen mintegy hatvan különböző étel szerepel. A gyerekek részére külön gyereksarok is van a nyári hónapokban, nemcsak a reggelinél, hanem a vacsoránál is. Sajnos a szülőkre itt is ráférne némi nevelés, gyakran ők viszik el a legjobb falatokat a gyerekek elöl. Pedig panaszra igazán nem lehet okuk. Már a reggelinél is ott áll a grillszakács a pult mellett, hogy egészen frissen készítse el a sült sonkát, tükörtojást vagy bármi más – a reggelihez fogyasztható ételt.

karos5.thumbnail A szintén svédasztalos vacsoránál hideg előételek, magyaros felvágottak, kevert saláták nyitják a sort. Mindig van legalább háromféle leves, nyáron elmaradhatatlan a gyümölcsleves. Különféle húsételből is legalább négyféle van, hozzá megfelelő köret-választék. A vegetáriánusok sem maradnak éhen. Valamilyen meleg tészta, a cukrásztermékek is állandóan ott sorakoznak a tálakon. A kínálat figyelmes összeállítója a fagylaltról sem feledkezik meg. Ezeken túlmenően, ha bárkinek valamilyen különleges kívánsága van, azt igyekeznek teljesíteni. Az édességek között mindig van diabetikus. Ha valaki lisztérzékeny, tejérzékeny, előre megírhatja és ha megérkezett, az étteremigazgatóval és a konyhafőnökkel együtt beszélik meg a teljes étrendjét. Fenntartják az asztalát, és a frissen – külön, számára – készült ételt fel is szolgálják neki. Szükség esetén a nagykanizsai kórház dietetikusa is tanácsot adhat. Vallási előírások betartása, sportolók célszerű étkeztetése sem jelent akadályt.

karos7 0.thumbnailA vendégfogadás számára új irányzatot jelent majd a medical-wellness. Felvették a kapcsolatot a német medical-wellness szövetséggel, akik viszont feltételül szabták a fürdőkre és gyógyintézményekre vonatkozó német TÜV Rheinland minősítés megszerzését. A kezdeményezés hatására a németek öt szálloda – három Danubius, a hévízi Európa Fit és a Hotel Karos Spa – vizsgálatát végezték el és adták meg a minősítést. Hatására lehetőség van arra, hogy a magyar és külföldi szállodák egy Leading Hotels elnevezésű csoportba egyesüljenek és szolgáltatásaikat a német betegbiztosító elfogadja.

Ilyen feltételek mellett nem csoda, ha ismert személyiségek is gyakran megfordulnak a szállodában. Liptai Claudia és Gesztesi Károly már az újszülött bébit is elhozta. Az ismert énekesnő, Szandi, a férje és három gyermeke is visszatérő vendég. Rendszeresen jár ide Varnus Xavér, akinek a közelben háza is van. A számítógép nyilvántartja, hányadszor érkezik a szállodába a vendég. A harmadik látogatás után 5, a tizediktől 10, húsztól pedig 20 % kedvezmény jár az árakból.

karos25.thumbnailAzok számára, akik a strandolás, a szépségápolás és az orvosi kezelések mellett szórakozásra is vágynak, a szálloda gazdag választékot kínál. Hétfői napokon, a magyaros vacsora után, este nyolc órától egy badacsonytomaji pincészet tart borkóstolót és ez annyira népszerű lett, hogy néptáncbemutatóval is összekötik. Keddenként este az ERAKLIN táncklub ad elő modern táncokat, a kávézóban a karaoke kedvelői találkozhatnak. Szerda az életmódváltás napja, rendkívül összetett, érdekes programokkal. Este cigány művészek egy történetet játszanak el „Cigányszerelem" címmel. A hónap csütörtöki napjain felváltva bajor, görög, spanyol, olasz esteket rendeznek, ilyenkor gitármuzsika szól, pénteken pedig a Győri Színház művészei hoznak operett válogatást. Olykor bűvész, máskor tánccsoport is fellép, ez utóbbinál a tánctanítás sem maradhat el. Látványos és a fiatalok körében népszerű a ritmikus sportgimnasztika bemutatója. Délutánonként a strandon lufi hajtogató is feltűnik – a gyerekek nagy örömére. Ugyancsak őket szórakoztatja pénteken és szombaton este hétkor vasárnap pedig délelőtt Ági néni bábszínháza. Szombaton zajlik a kincskeresés, nyáron kint, télen a belső területeken. Ki mit talál, azt megtarthatja. Este a bárban tánczene szól. Vasárnap a gyerekeknek – jó időben – tábortüzet raknak, szalonnasütés is van, a tűz mellett pedig egy gitáros bácsi gyerekdalokat énekel, tanít.

karos22.thumbnail Külön kell szólni az „életmódváltás" programról, melynek célja, hogy ráébressze a vendégeket, többet kellene törődniük magukkal, az egészségükkel. Gondolják át az étkezésüket, napi életritmusukat, a közlekedési, munkahelyi stressz elkerülésének lehetőségét. Bio-ételeket, pálmazsírból készült pástétomokat, napraforgó és szezámmag felhasználásával előállított négy-hat féle krémmel megkent, biolisztből sütött ropogósokat hoz a Gyenesdiáson már nagy hírnévre szert tett Zöldház, melynek vezetője olykor személyesen is segít a váltás kidolgozásában. Tartozik hozzá némi sport, testtömeg index, testzsír százalék mérés, alap-anyagcsere vizsgálat orvos közreműködésével. Jógaoktató foglalkozik a felnőttekkel és a tornateremben a gyermek-jóga rejtelmeibe is megpróbálja bevezetni azokat, akiket ez érdekel. Közben thai baba-gyermekmasszázs bemutatót is tart. Az indiai guru az életmódváltás gondolati hátterét igyekszik majd felépíteni. A hölgyek számára kozmetikai előadó nyújt hasznos tanácsokat, különös tekintettel az UV sugárzás veszélyeire.

A házon túl, a sarkon már kezdődik az erdő, nagy kirándulásokat lehet tenni jelzett útvonalakon. Az idősebbek körében nagyon népszerű a nordic-walking. A szálloda teremgarázsában kerékpár szerviz működik, nála összesen hetven kerékpár bérelhető – minden korosztály számára. A már működő, ötvenegy települést összefogó Kerékpár Egyesület célja a Balaton környéki kerékpárút kiépítése, ellátva jelzésekkel, pihenőkkel. Zalakaros többszörösen díjnyertes virágos település, ahol sétálni is szórakozás.

karos24.thumbnail A szálloda kertjében még egy vízesés is helyet kapott, a vele szemben lévő füves terület viszont valószínűleg rövidesen beépül. Délnyugat-dunántúli Regionális Sport- és Szabadidő Csarnok jöhet itt létre. A tervet több sportegyesület is támogatja. A költségek hatszáz millió forintot tesznek majd ki, de az épület több célra is alkalmas lesz. Helyet kaphat benne az atlétika, kézilabda, vívás, gyógyvíz ellátottsága következtében a sport-rehabilitációnak is kiváló helyszíne lehet. A város lakói a tenisz- és a bowlingpályákat is igénybe vehetik. A csarnokban városi rendezvényt, kiállítást, akár ezer személyes konferenciát is tarthatnak.

Mivel az M7 autópálya már elérte Zalakomárt, ezért az innen mindössze négy kilométerre fekvő Hotel Karos Spa megközelítése rendkívül könnyűvé vált és szolgáltatásaival még több embernek, még több családnak szerezhet örömet.

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.