http://ec.europa.eu/solvithttp://ec.europa.eu/solvit

2008. június 26-27-én a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma adott otthont az EU-tagállamokban működő Solvit központok éves találkozójának.

 http://ec.europa.eu/solvithttp://ec.europa.eu/solvit

2008. június 26-27-én a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma adott otthont az EU-tagállamokban működő Solvit központok éves találkozójának.

Mire szolgál a Solvit?

A Solvit hálózat tagjai bírósági eljárás nélkül biztosítanak egymás állampolgárai számára hatékony problémakezelést és vitarendezést.  A Solvit célja, hogy az Európai Unió egységes belső piacán a tagállami hatóságok helytelen jogalkalmazása miatt felmerült vitákat informális úton oldja meg.  (Pl. diplomák vagy nyugdíjak elismerése-honosítása körüli bonyodalmak, stb.)   A Solvit ingyenes szolgáltatásként vehető igénybe minden uniós, így természetesen minden magyar természetes személy és jogi személy számára. 

A Solvit hálózat 2002-ben alakult meg és az Európai Unió minden tagállamában, továbbá Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben működik. Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozása,  2004. május 1. óta tagja a szervezetnek. 

2007-ben,  a korábbi évekhez hasonlóan, a sikeresen megoldott ügyek aránya a teljes hálózatban elérte a 83%-ot.

Az ügyek megoldásához szükséges idő összességében csökkent az elmúlt évekhez képest,  így 2007-ben egy ügy megoldásához 53 napra volt szükség.  Az ügyfelek között a magánszemélyek aránya 82%,  az ügyszám-növekedés szinte kizárólag hozzájuk köthető.

A magyar Solvit központ a Külügyminisztériumban működik.  A magyar központ 2007-ben  22 ügyben kezdeményezett Solvit egyeztetési eljárást és 17 esetben járt el más tagállam központja által indított ügyben.

A hazai központ által indított ügyek túlnyomó része a nyugdíjak, vagy családi ellátások megállapításával kapcsolatos szociális biztonság témakörébe tartozott. Jelenetős részt képviseltek a szakképesítések elismerését érintő ügyek, elsősorban az egészségügyi diplomával vagy szakképesítéssel rendelkezők panaszai. Valamennyi, a hazai központ által indított ügy megoldással zárult.

Miért aktuális a Solvit működése?

Az Európai Unió egységes belső piaca különleges lehetőségeket kínál a más tagállamban letelepedni és dolgozni kívánó magánszemélyeknek és a piacukat bővíteni kívánó vállalkozásoknak.  Bármely magánszemély vagy vállalkozás szabadon letelepedhet bármely tagállamban, elismertethetők a szakképesítések, a vállalkozások akadály nélkül forgalmazhatják termékeiket az EU egész területén, de problémák adódhatnak, ezek feloldását segíti s Solvit hálózat.

Az informális vitarendezés hatékonyságához járul hozzá a Solvit ügyekkel foglalkozó munkatársak éves találkozója.

A budapesti találkozó fő témája, a Solvit ügyek kezelésének technikai részletein túl, a schengeni szabályok alkalmazása és a külföldi munkavállalással kapcsolatos tanácsadó hálózat (EURES) működése volt.

http://ec.europa.eu/solvit

http://www.kulugyminiszterium.hu/

http://www.kum.hu/

http://www.europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=hu

http://ec.europa.eu/youreurope/nav/hu/citizens/travelling/schengen-area/index_hu.html

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük