2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Családi (egészség)nap a Bókay-kertben

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14590"><img class="image thumbnail" src="/files/images/allapotfelmeres.thumbnail.jpg" border="0" alt="Allapotfelmérés" title="Allapotfelmérés" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Allapotfelmérés</strong></span></span>  <p>A Kor-Kontroll Társaság rendezésében 2008. június 28-án 10 órától a Bókay-kertben az egészség, a mozgás került a figyelem középpontjába, mindez családi sportnap keretében.</p><p>

allapotfelmérésAllapotfelmérés 

A Kor-Kontroll Társaság rendezésében 2008. június 28-án 10 órától a Bókay-kertben az egészség, a mozgás került a figyelem középpontjába, mindez családi sportnap keretében.

allapotfelmérésAllapotfelmérés 

A Kor-Kontroll Társaság rendezésében 2008. június 28-án 10 órától a Bókay-kertben az egészség, a mozgás került a figyelem középpontjába, mindez családi sportnap keretében.

A leginkább edzett jelentkezők vállalkozhattak a futóversenyre, ahol a táv 5 km volt, ami talán nem tűnik túl soknak, de figyelembe véve a rendkívül meleg időt, bizony embert próbáló teljesítménynek számít.

A színpadot könnyen megtalálhatja, aki a zene irányába halad, és helyet foglalva a nézőtéren előadásokat láthat-hallhat ismert emberek tolmácsolásában. A nagy tisztáson körben sátrak várják, hogy az érdeklődők betérjenek hozzájuk egy kis állapotfelmérésre, vércukormérésre, tanácsadásra, szemvizsgálatra.

a színpadonA színpadonA következő helyszínen az EszMe (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) vérnyomásmérést és testzsír-mérést végeznek. Lévainé Rózsika annyira kedvesen bíztatott, hogy foglaljak helyet, és végezzük el a méréseket, hogy nehéz lett volna nemet mondani, ezért elfogadtam a kedves invitálást. A mérések megnyugtató eredményt mutattak, ennek örültem, és azt gondolom, mindenki úgy tenne helyesen, ha ezeket a vizsgálatokat időnként elvégeztetné magán, hogy ne forduljon elő stroke (agyi érkatasztrófa), ennek előzetes jeleit a vizsgálat megmutatja.

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, az emelkedett vérzsír mind rizikófaktornak számít.Az ötvenen túliakat egy barátságos sátorban fogadták a társaság képviselői, ásványvízzel kínálva a vendégeket, és szabadidős elfoglaltságainkról kérdeztek. Nagyon elismerően bólogatott az engem kérdező hölgy, amikor a kérdőív megfelelő rovatába a mozgás került.

Igen, a megelőzés egyik leghatékonyabb módja, ha mindennapjainkba rendszeres mozgást építünk. Ezt mondta a színpadon a nyolcvanas éveiben járó művésznő – Békés Itala – is, aki lényegesen fiatalabbnak látszik koránál, és bizony még spárgázik, és hetente több alkalommal sportol. Ez az amiről a rekreáció szól, hogy legyünk fittek mindvégig.

tekerős "autóverseny"Tekerős "autóverseny"Egészségtudatos módon kell étkezni, mozogni, sportolni, és rendszeresen szűrővizsgálatokon figyelemmel kísérni szervezetünket, hiszen ha bármi probléma mutatkozik, sokkal egyszerűbb arról minél előbb tudomást szerezni, és megtenni a megfelelő lépéseket, amelyek segítenek visszanyerni jó fizikai állapotunkat.

A Bókay kertben természetesen jelen voltak a terápiás készülékek, és eszközök is, amelyekkel kisebb-nagyobb problémáinkat megoldhatjuk, talán gyógyszerek nélkül. Ott volt a mágnesterápia eszköztára, a bioptron-lámpák kollekciója, a Bemer, a Zepter készülékei.

Az egyik sátornál kisebb sorbaállást láttam. Ahogy odaértem, kiderült, hogy méz-kóstoló és vásárlási lehetőség vonzotta oda a látogatókat. Örvendetes, hogy a valódi, termelői mézet egyre többen kedvelik, hiszen az egészségtudatos táplálkozásban a cukor helyett sokkal szerencsésebb a méz használata.

A mozgást – ahogy írtam – egész életünkön keresztül érdemes mindennapjainkba beépíteni, ehhez azonban az szükséges, hogy gyermekkorban megszokjuk, megszeressük a különböző mozgásformákat, sportokat.

A legkisebbek mászókán mutatták ügyességüket.A kicsit nagyobb gyermekek inkább az autóversenypályán kerülgették az akadályokat.

A színpadon a délutáni órákban aerobic-bemutatók színesítik a programot pl. Czanik Balázs vezetésével – akinek nevét jól ismerhetjük a capoeira-aerobic, és a has-burning DVD-ről – én pedig személyesen is évek óta tisztelem őt azért a szeretetteljes jó szándékért, amivel állandóan újabb és újabb mozgásprogramokat alkot.

Monspart Sarolta – az örökifjú tájfutó bajnoknő – minden lehetőséget megragad, hogy a mozgást népszerüsítse, elsősorban saját példáján keresztül, de meggyőzésben is mester. Nagyon hatásos, amikor elmondja, hogy a zsíros, hízlaló ételekkel megöljük azokat a családtagokat, akiket pedig szeretünk…

Hasznos és érdekes családi napot élvezhettünk a Bókay kertben ezen a forró, nyári napon. Remélhetőleg eléri a célt, és változ tatunk rossz szokásainkon!

Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.