2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egészség a víz által I.

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/14399"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Karos1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong>SPA - mind gyakrabban találkozunk ezzel a szóval, mégis sokan alig tudják, mit jelent. A három betű egy latin kifejezés rövidítése, mely összeolvasva önálló életre kelt. Sanus Per Aquam - egészség a víz által.</p><p>

 

karos1.thumbnailSPA – mind gyakrabban találkozunk ezzel a szóval, mégis sokan alig tudják, mit jelent. A három betű egy latin kifejezés rövidítése, mely összeolvasva önálló életre kelt. Sanus Per Aquam – egészség a víz által.

 

karos1.thumbnailSPA – mind gyakrabban találkozunk ezzel a szóval, mégis sokan alig tudják, mit jelent. A három betű egy latin kifejezés rövidítése, mely összeolvasva önálló életre kelt. Sanus Per Aquam – egészség a víz által.

karos2.thumbnail Ha van intézmény, mely megérdemelten viseli nevében ezt a jelzést, hát a zalakarosi Hotel Karos Spa biztosan az. A négycsillagos Superior besorolású szálloda elnök-vezérigazgatója, dr. Oláh Péter, joggal büszke is rá. Két tulajdonos társával egy kiöregedett 3,6 hektáros almáskert területét vásárolták meg az Önkormányzattól. Nem véletlenül lett tehát jelképük az alma, mely egyben az egészség szimbóluma is. Építkezni 2003-ban kezdtek, két ütemben. Az első vendégeket 2004 augusztusában fogadták a szállodai részben, az „Apart szálloda" egy évvel később készült el. Aki ma érkezik, két helyen, a portánál és a wellness részleg bejáratánál is talál egy-egy tál almát, melyből bármikor szabadon elvehet.

karos3.thumbnail Üdvözlésként a törzsvendégek, a VIP vendégek a szobájukban is találnak egy gyümölcstálat – ennek különösen a gyerekek örülnek – és a ház borából egy palack is áll az asztalon, mely a pécsi Cézár Winery pincéjéből származik. A szállodának 220 szobája van, közöttük tíz – kétszobás, nagy fürdőszobás – „senior apartman" található. Ebben az épületben van az összes szolgáltató helyiség is. A vendéglátást szolgálja a négyszáz személyes étterem, ahol a svédasztalos reggeli és a vacsora fogyasztható, valamint a különtermek. Bár az ellátás jellemzően félpanziós, szombaton, vasárnap, érkezhetnek vagy távozhatnak a vendégek úgy is, hogy számukra ebédet is kell készíteni.

karos4.thumbnailNapközben, az uszoda főbejáratánál, a wellnesshez közel, a „Hajóbár" áll a vendégek rendelkezésére délelőtt tíz órától este hat óráig. Nagyon kényelmes, ugyanis nem kell átöltözni annak, aki ide jön bekapni valamit. Ha kezelésen volt vagy éppen az uszodában, akkor fürdőruhában, fürdőköpenyben is nyugodtan leülhet bent és a grillteraszon egyaránt. A hajóforma is azt sugallja, hogy itt megengedett viselet a fürdőköpeny. A földszinten van még egy kávézó – este drinkbár – ahol olvasgatni lehet és ahol 18 óra után hangulatos„élőzene" szórakoztatja az erre vágyó vendégeket. Éjfélig van nyitva, itt táncolni is szoktak.

karos21.thumbnailA wellness, fitness és a fürdőzés céljára rendelkezésre álló vízfelület – hét medencével – közel kilencszáz négyzetméter. Sokak kedvence a kétszáznegyven négyzetméteres, melegített vizű élménymedence, amiben pezsgőfürdő, nyakzuhany, örvényfürdő, ellenáramoltató is működik. A belső medencetér az egyik legnagyobb az országban. Galériás megoldású, ezért igen tágas hatást kelt. Itt található egy húszszor tíz méteres úszómedence. Kevert vizes, mert – a vendégek létszámától függően – naponta egyszer vagy kétszer vízi gyógytorna, valamint minden nap 11 és 15 órakor pedig frissítő „aqua-gimnasztika" is van benne. A szállodának saját termálkútja van – még az építéskor fúrták – nem hiányzik tehát az önálló, 37 fokos vizű termálmedence sem.

karos23.thumbnail Külön van még egy kör alakú, nagyméretű, akár tizenhat személyt is kényelmesen befogadó pezsgőfürdő, és ami talán a legfontosabb: van a belső térben még két gyerekmedence is. Ezek nagyon népszerűek. Az egyik az egészen piciknek való, sekély vizű pancsoló, a másik már kicsit nagyobb gyerekek részére készült, játékokkal, az apróságok számára kedves szobrokkal is fel van szerelve. A belső térben épült fel a „szauna-világ": egy 90 C fokos, csak nőknek fenntartott szauna, egy 100 fokra hevíthető „vegyes" szauna, egy 55 fokos „bioszauna" a megfelelő világításrendszerrel és egy kétszemélyes infra-szauna. Van gőzfürdő is és – az egyre jobban terjedő – jégbarlang sem hiányzik. Ez utóbbi lényege, hogy – ellentétben a szaunából hideg vízbe csobbanással – nem terheli a szervezetet. Szaunázás után a test belül is meleg. Ha hideg térbe lépünk, ahol a levegő is 2-3 C fokos, a szervezet a különbséget gyorsan kiegyenlíti. Ha csak a felületet hűtjük és a tüdőben még meleg van, az nagyobb munkát ró a szívre, a keringési rendszerre. A szauna-tér egyik oldalában kapott helyet a „profi szauna", ahová 14 éven aluliak nem mehetnek – szigorúan fürdőruha nélküli! Itt van a merülő medence és a hozzá tartozó pihenők, zuhanyok is. Ez a kínálat, változatosságát és méretét tekintve is egyedülállónak nevezhető az országban.

karos15.thumbnail A télen is állandóan nyitva tartott, ugyancsak húszszor tíz méteres külső medencéhez ki lehet úszni a belső térből. A szintén külső, kétszázharminc négyzetméter felületű élménymedence ugyancsak magában foglalja a kicsiknek való pancsoló részt, a nagyobbak számára készített élményfürdő-elemeket. Ez a hely inkább strand-jellegű. A vendégek gyakran el is mondják: azért szeretnek ide visszajárni, mert a fürdő-lehetőség roppant sokrétű, a medencék mellett, a galérián és a teraszokon kényelmesen lehet pihenni, a teraszokra télen is ki lehet menni – akár a szauna után is – egy kis hófürdőzésre, amennyiben van hozzá szerencsénk.

karos10.thumbnail A szálloda földszintjén található „Alma" Spa Wellness birodalomban négy kozmetikai kezelőhelyiség van. Kialakításuknál az apró részletekre is ügyeltek. A „mauri" szoba parafa padlójú, az indiai és a thai padlója bambusz. Itt a legegyszerűbbtől egészen a most divatos lávaköves-, csokoládé-, Shiatshu-, Yumeiho masszázsokig száznál is több kezelés elérhető. Valamennyit nagyon jól képzett szakemberek végzik. A fitness részhez tartozik egy szolid kondicionáló terem is, nem professzionális, de jól működő, megbízható minőségű gépekkel felszerelve. A tornateremben naponta tartanak ingyenes, csoportos tornát, általában délelőtt és délután is.

karos12.thumbnail A gyógyító részlegben a klasszikus balneoterápia minden eleme megtalálható. Megfelelő orvosi vizsgálók, rendelők; különlegesség a teljes test vizsgálatára alkalmas csontsűrűség-mérő berendezés, melyet külön szolgáltatásként lehet igénybe venni. Az orvos – vizsgálat után – előírja a kezeléseket, a diszpécserek kialakítják az órarendet, a kezelések sorrendjét, beleértve az elektroterápiás, ózonterápiás rendszereket is. Van súlyfürdő. Nem sokan tudják, hogy ez magyar találmány, az eljárást idősebb dr. Moll Károly dolgozta ki Hévízen a harmincas években. Az ugyancsak nagyon népszerű iszappakolást nyolc kezelő helyen végzik. A hidroterápia során a tangentor, a négyrekeszes váltófürdő, a szénsav-kádfürdő segít a betegségek leküzdésében. Ugyancsak a vizes részben – ahol a gyógyvíz is rendelkezésre áll – kapott helyet a thalassoterápia pezsgőkádja és a hozzá tartozó masszírozó- pakoló helyiségek.

karos19.thumbnailA második ütemben épült apartman-ház minden apartmanjában ott van a gyógyvíz. A zuhanyfülkén kívül mindegyikhez tartozik egy gyógyvizes fürdőkád, amit a vendég tetszése szerint használ. A szállodaépületben a wellness és a gyógyászat közvetlenül egymás fölött lifttel is összekötve található. A vendég a lehető leggazdaságosabban használhatja ki az időt, ha az egyik helyen várakoznia kell, a másiknál vehet igénybe valamit. Így válik a SPA, a sanus per aquam filozófiája közvetlenül érvényesülő gyakorlattá. Az első lépés volt, hogy legyen víz, ha pedig az már megvan arra építhető a fitness, a wellness és a gyógyítás, hiszen mindegyiknek köze van a vízhez.

(Fotó: Kovács Krisztina)

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.