2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bankszékházból apartman-ház

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/14389"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010174.thumbnail.jpg" border="0" alt="A homlozatot a keskeny utca miatt így látjuk" title="A homlozatot a keskeny utca miatt így látjuk" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A homlozatot a keskeny utca miatt így látjuk</strong></span></span>A Garibaldi utca 4. szám alatt 2008. június 19.-én adták át Budapest legújabb apartman-házát, mely a helyhez méltón a Garibaldi-ház nevet kapta. A műemlék-jellegű épület teljes körű átalakításának befektetője a Biggeorge's-NV Zrt., míg kivitelezője a Parlamentet is felújító Reneszánsz Rt. A vegyes kinézetű, és ezért bizonyára vegyes érzelmeket kiváltó épület napi szemlélői pedig a jövendő lakók lesznek. </p><p>

 

a homlozatot a keskeny utca miatt így látjukA homlozatot a keskeny utca miatt így látjukA Garibaldi utca 4. szám alatt 2008. június 19.-én adták át Budapest legújabb apartman-házát, mely a helyhez méltón a Garibaldi-ház nevet kapta. A műemlék-jellegű épület teljes körű átalakításának befektetője a Biggeorge's-NV Zrt., míg kivitelezője a Parlamentet is felújító Reneszánsz Rt. A vegyes kinézetű, és ezért bizonyára vegyes érzelmeket kiváltó épület napi szemlélői pedig a jövendő lakók lesznek.

 

a homlozatot a keskeny utca miatt így látjukA homlozatot a keskeny utca miatt így látjukA Garibaldi utca 4. szám alatt 2008. június 19.-én adták át Budapest legújabb apartman-házát, mely a helyhez méltón a Garibaldi-ház nevet kapta. A műemlék-jellegű épület teljes körű átalakításának befektetője a Biggeorge's-NV Zrt., míg kivitelezője a Parlamentet is felújító Reneszánsz Rt. A vegyes kinézetű, és ezért bizonyára vegyes érzelmeket kiváltó épület napi szemlélői pedig a jövendő lakók lesznek.

A kerületi főépítész jelenlétében zajlott kapunyitás után ugyanis egy tényleg vegyes stílusirányzatokat bemutató épületbe jutottunk. Magáról az épületről érdemes tudni, hogy bár jelenlegi formájában apartman-házként fog funkcionálni, eredeti tervei korántsem erre a szerepre szánták.

az udvaron belül zavaró a régi és a modern kettőssége...Az udvaron belül zavaró a régi és a modern kettőssége…Az 1904-ben épült ház, melynek eredeti terveit Hubert József jegyezte, bankszékháznak készült. Később, Budapest számos más hasonló korú épületéhez elég hányatott sors jutott osztályrészéül, mely sorsfonál mentén az eredetileg eklektikus stílusú ház modern emeletekkel bővült.

A most lezárult felújítási munkák megőrizték ezt e kettősséget, amennyiben az alsóbb emeletek míves kovácsoltvasairól feljebb nézve láthatóak az újabban rákerült emeletek, melyeket szintén eredeti stílusukban újítottak fel. Azaz modern stílusban, melyhez illik a belső udvar kialakítása. Így a díszesebb emeletek a modernizmus szendvicsében várják az új lakókat.ű

a "dualista" stílus a liften is jelentkezikA "dualista" stílus a liften is jelentkezik De ez a kettősség nem csak az udvarról fel-, vagy a felsőbb emeletekről letekintve tapasztalható, hanem a lépcsőházban is. A lift maga ugyanis egy igen modern megoldásként került beszerelésre. Az alsó emeleteken azonban kovácsoltvas külső ajtó fogadja azokat, akik nem gyalog kívánnak megbirkózni a lépcsőkkel. Egyfajta kettős liftbeléptetést valósítva meg.

 

az eredetihez hasonlóan helyreállított ablakok mellett ...Az eredetihez hasonlóan helyreállított ablakok mellett … . stilustörés az udvarban elhelyezett modern felülvilágító aknasor. stilustörés az udvarban elhelyezett modern felülvilágító aknasor szépek a régies lépcsőház kovácsoltvas korlátjaiSzépek a régies lépcsőház kovácsoltvas korlátjai
a gangon is korhű kovácsoltvas korlát - már ami nem modern emelet...A gangon is korhű kovácsoltvas korlát – már ami nem modern emelet… . duális tílus csak addig nem zavar, amíg magunk elé nézünk... se fel, se le.. duális tílus csak addig nem zavar, amíg magunk elé nézünk… se fel, se le. az előtér csupa márvány-stukkó világa az egykori bank hajdani nagyságát hirdeti.Az előtér csupa márvány-stukkó világa az egykori bank hajdani nagyságát hirdeti.

A munkálatok nagyságát a megnyitó beszédek során is kiemelték, amit csak nehezített, hogy nem egy lakatlan területen, zöldmezős beruházásként valósult meg. Az említett stíluskettősség azonban szinte biztos, hogy alkalmas lesz a szemlélők megosztására. Alighanem lesznek olyanok, akik a jelen megoldást tartják majd jónak. Bemutatva a régi és új együttélését egy házon belül. De alighanem lesznek majd olyanok, akik szerint a modern emeletráépítés okozta, emeletekre osztható stílusokat jobb lett volna egységesíteni, és az egész épületet stílusilag egységes egészként felépíteni. Illetve ebben az esetben részlegesen újjáépíteni. A megoldásokat tekintve azonban a majdani beköltözők fognak majd állást foglalni. Az azonban biztos, hogy az épület felújítása csak segíthet abban, hogy a belváros lakásra is alkalmas helye maradjon a fővárosnak.

Andrew_s

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.