2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Filmzenekoncert a Zuglói Filharmóniával

3 perc olvasás

horvathgabor.jpgVarázslat és kaland – ezek a hívószavai a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar filmzenéket felvonultató koncertjének, melyet 2017. december 29-én rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban. Karácsony és szilveszter között igazi zenei csemegék hangzanak majd el Horváth Gábor karmester vezényletével.

 

A Zuglói Filharmónia Szimfonikus Zenekar a korábban is nagy sikerrel adott filmzenei műsort, az ifjúságot megszólító koncertsorozataik az elmúlt években igen népszerűvé váltak (a zuglói iskolásoknak szóló Felfedezőúton előadás a Zuglói Szent István Zeneházban, ill. minden tavasszal a Pastorale családi sorozat a Vigadóban), már csak azért is, mert a zenészek között sok-sok fiatal játszik, közülük számosan a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanultak, azóta hivatásos zenészekké váltak.

 

A műsorban nagyrészt népszerű, fülbemászó dallamok szólalnak meg: John Williams talán az egyik legismertebb zeneszerző ebben a műfajban, tőle két ikonikus mozifilmből, a Star Warsból és a Harry Potterből is hallunk részleteket. A klasszikus szuperhősök mellett (Batman, Pókember) kevésbé hősies főszereplők is felbukkannak, akiket csak az események véletlen összjátéka edzett végül igazi férfivá (Így neveled a sárkányodat, Charlie és a csokigyár). Alan Menken és Harry Gregson Williams ismertebb munkái is felcsendülnek, de hallhatják majd a kicsit alternatívabb, sötétebb hangulatokat kedvelő Danny Elfman zenéit is, melyet Magyarországon eddig csak elvétve lehetett élőben hallani.

 

A zenekar vezető karmestere 1988 óta az idén 70 éves Záborszky Kálmán, aki édesapja örökségét viszi tovább. A zenekar további két állandó karmestere a Záborszky József és Kálmán szárnyai alatt felnőtt Horváth Gábor és Ménesi Gergely. A Zuglói Filharmónia értékteremtő és ifjúságnevelő munkájának elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kapott, 2011-től 2017-ig pedig folyamatosan elnyerte a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

 

Műsor:

John Williams: Star Wars – főcímzene

Alan Menken: A szépség és a szörnyeteg

Danny Elfman: Pókember; Batman; Charlie és a csokigyár

  1. Gregson-Williams-Steve Barton: Narnia krónikái

(Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény)

John Powell: Így neveld a sárkányodat

Nino Rota: Keresztapa

John Williams: Indiana Jones – Raiders’ March

John Williams: Star Wars – részletek

John Williams: Harry Potter – részletek

Leroy Anderson: A Christmas Festival

Vezényel: Horváth Gábor

 

Jegyvásárlás a Zuglói Filharmónia honlapján keresztül:

http://zugloifilharmonia.jegy.hu/?_ga=2.18405689.1053010929.1510732785-2079891554.1503473263

 

  1. december 29. (péntek), 19.00

Filmzenekoncert a Zuglói Filharmóniával

Budapest Kongresszusi Központ

 

http://zugloifilharmonia.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.