2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fintech Banking Summit – hová vezet a bankok és fintech cégek együttműködése?

4 perc olvasás

finte-.jpgAz ezredforduló után felnőtt generációk tagjai közösségi oldalakon élik életüket, okostelefonokkal dolgoznak és a pénzügyeiket is a lehető legegyszerűbben, online akarják kezelni. A pénzügyi szervezetek számára tehát kulcskérdés a modern IT lehetőségek megfelelő alkalmazása, és a szoros együttműködés kialakítása a fejlesztő cégekkel.

 

A Fintech Banking Summit konferencia ezt a mindennapjainkat jelentősen befolyásoló folyamatot járja körül 2017. november 23-án, az összes érintett szereplő – bankok, fejlesztők, szabályzók és befektetők – részvételével.

 

Egy „átlagos” IT vállalkozáshoz képest a fintech cégeknek magasabb a finanszírozási igénye, az ügyfélszerzés ráadásul lassú és drága folyamat. A bankok és a fejlesztők szoros kapcsolata tehát teljesen magától értetődő. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a bankok hogyan használják ki a lehetőségeket és erejüket; befektetési céllal tekintenek az ifjú titán innovátorokra, vagy vállalkozásépítés helyett csupán magukba szívják a felgyülemlő tudást. E folyamatról beszélget az első kerekasztal-beszélgetésen Balassa Tamás (OTP Digitális Kockázati Tőkealap), Kovács Zoltán (üzleti angyal), Pecsenye Roland (üzleti angyal) és Pereczes János (MKB Fintechlab).

 

A délelőtt további részében Hetényi Márk, az MKB Bank Digitális stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettese számol be arról, hogy az MKB miképpen teremt elsőként új értékeket az ügyfelek számára a banki rendszerek továbbfejlesztésével, a rendszerek megnyitásával és a bank köré egy digitális közösség felépítésével. A digitalizációs folyamathoz kapcsolódóan jelentősen megváltoztak a piaci elvárások és átalakult a verseny; Mérth Balázs, a Deloitte Pénzintézetekért felelős partnere számba veszi a legmeghatározóbb piaci trendeket és bemutatja, milyen digitális ügyfélélményt kínálnak ma Európa és közte Magyarország pénzintézetei.

 

A bankok folyamatosan fejlődő igényeire igyekszik válaszokat találni a PayKey nevű izraeli vállalkozás, amit 2017-ben bekerült az 50 legjobb Fintech cég közé. A konferencián a vállalat európai üzletfejlesztési vezetője, May MIchelson mutatja be cross-platform mobil alkalmazásaikat, amelyek abban segítik a bankokat, hogy szolgáltatásaikat a közösségi média eszközeivel ötvözve kínálhassák ügyfeleiknek.

 

A Digitalizáció és FinTech által gerjesztett új típusú verseny a szabályzók számára is új kihívást jelent. A fejlődés számos előnnyel és új kockázatok megjelenésével jár, amelyek kezelése szabályozói beavatkozást igényel. Szombati Anikó (MNB) arról számol be a hallgatóságnak, hogy a szabályozók milyen eszközökkel tudják támogatni a bankszektor és a FinTech cégek által létrehozott ötletek tesztelését biztonságos piacra vezetését.

 

A PSD2 irányelvek még meg sem jelentek, amikor a MagNet Bank 2016-ban elsőként a piacon megnyitotta API-ját a Számlázz.hu felé. A lépés olyannyira sikeres volt, hogy a bank 2017-ben egy újabb fintech partnerrel, a kiadáskövető alkalmazást készítő Koinnal is társult. Az intézmény a kooperációk során sokrétű tudás birtokába jutott, és összességében pozitív tapasztalatokat szerzett. Csákay Mátyás (MagNet Bank) ezeket mutatja be előadásában, majd Koczka Dániellel (MKB Bank) és Séra Andrással (Erste Bank) közösen elemzik a PSD2 irányelvek kapcsán induló Bank-Fintech együttműködések határait, és az innovációk által generált változások hatását.

 

A Fintech Banking Summit konferencia utolsó részében Gáborjáni Szabó Ákos (GránitBank), Kada Zsolt (Giro) és Koch András (Raiffeisen Bank) vitatják meg az azonnali fizetés és a PSD2 offline és online fizetési piacra gyakorolt hatásait. Ezt követően Vidákovics Attila (Blockchaineum) mondja el gondolatait a Blockchain technológiák alkalmazásáról, majd a kerekasztalnál Gémes Tamás (FintechBlocks), Sárközi László (MKB Bank), Száraz Ferenc (W.UP) beszélgetnek a rendszerek közötti átjárást biztosító interfészek használhatóságáról, illetve az új elvárások kapcsán kifejlesztendő megoldások előnyeiről és a kapcsolódó technológiai és jogi kockázatokról.

 

A Fintech Banking Summit elsősorban a banki, biztosítói és pénzügyi szakma szereplőinek kínál fontos információkat, emellett a területen tevékenykedő fejlesztő cégek és befektetők, sőt az állami szektor szereplői számára is hasznos lehet a részvétel, nemcsak az előadások, hanem az azokat követő tartalmas, építő beszélgetések miatt a szakma hazai nagyágyúival.

 

  1. november 23.

Fintech Banking Summit

BMC, Budapest, Music Center

 

https://www.fintech.ap.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.