2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fizikai bántalmazás és szexuális zaklatás a munkahelyen

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42411"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Assault%20Aug20100002.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Az Ipsos 22 országban készült online felmérése szerint minden tizennegyedik (7%) munkavállalót bántalmazott már szándékosan fizikailag a munkaidő alatt a munkatársa vagy felettese, míg 9%-ra igaz, hogy szexuálisan zaklatták őket magasabb beosztású személyek kizárólag azért, mert nekik dolgoznak, s nem mert komoly kapcsolatot kívántak velük létesíteni.</p><p>

assault%20aug20100002.thumbnailAz Ipsos 22 országban készült online felmérése szerint minden tizennegyedik (7%) munkavállalót bántalmazott már szándékosan fizikailag a munkaidő alatt a munkatársa vagy felettese, míg 9%-ra igaz, hogy szexuálisan zaklatták őket magasabb beosztású személyek kizárólag azért, mert nekik dolgoznak, s nem mert komoly kapcsolatot kívántak velük létesíteni.

assault%20aug20100002.thumbnailAz Ipsos 22 országban készült online felmérése szerint minden tizennegyedik (7%) munkavállalót bántalmazott már szándékosan fizikailag a munkaidő alatt a munkatársa vagy felettese, míg 9%-ra igaz, hogy szexuálisan zaklatták őket magasabb beosztású személyek kizárólag azért, mert nekik dolgoznak, s nem mert komoly kapcsolatot kívántak velük létesíteni.

Fizikai bántalmazás a munkahelyen

Azok az alkalmazottak, akik legtöbb esetben számoltak be a munkatársuktól vagy a felettesüktől haragból eredő szándékos fizikai bántalmazásról – pofonról, ökölcsapásról, rúgásról vagy lökdösésről – Indiában (25%), illetve Kínában (13%) élnek, őket Olaszország és Mexikó (8%), Argentína és az Egyesült Államok (7%), Dél-Afrika (6%), valamint Ausztrália, Brazília, Németország, Magyarország, Dél-Korea és Spanyolország (mindegyik 5%) munkavállalói követik. Akik a legkevesebbszer jelentettek fizikai bántalmazást, Svédország (1%), Indonézia és Franciaország (3%) alkalmazottai, akiket Oroszország, Lengyelország, Japán, Nagy-Britannia és Belgium alkalmazottai követnek (4%). Regionálisan tekintve a BRIC országokban – Brazília, India és Kína – a legjellemzőbb a munkahelyi fizikai bántalmazás (12%), míg Európában fordul elő a legritkábban (4%). Demográfiai szempontból csak az életkor szerint találunk szignifikáns különbségeket: ha a munkavállaló fiatalabb, 35 év alatti nagyobb valószínűséggel bántalmazzák (8%), mintha idősebb (50-64 év között 4%).

Szexuális zaklatás a munkahelyen

assault%20aug20100003.thumbnail

A kutatás kitért annak vizsgálatára is, hogy előfordult-e a résztvevőkkel, hogy magasabb beosztású személyek kizárólag azért zaklatták őket szexuálisan, mert nekik dolgoztak, s nem mert komoly kapcsolatot kívántak velük létesíteni. A szexuális zaklatás leggyakrabban Indiában fordul elő, itt a munkavállaló válaszadók 26%-a számolt be ilyen esetről. További országok, ahol gyakorta előfordul a munkahelyi szexuális zaklatás a munkavállalók körében: Kína (18%), Szaúd-Arábia (16%), Mexikó (13%), Dél-Afrika (10%), Olaszország (9%), valamint Brazília, Oroszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok (mindegyik 8%). Legkevésbé Svédország és Franciaország (3%), Nagy-Britannia és Ausztrália (4%), Lengyelország, Németország és Belgium (5%), Spanyolország, Japán, Kanada és Argentína (6%) és Magyarország (7%) munkavállalóit érik ilyen atrocitások. Regionális tekintetben a BRIC országok (15%), az APAC államok (12%) – Ázsia, a Csendes-óceáni térség, Ausztrália és Kína – és a Közel-Kelet, Afrika (12%) alkalmazottai vannak jobban kitéve ilyen sérelmeknek, szemben Európa (5%), Észak-Amerika (7%) vagy Latin-Amerika (LATAM, 9%) munkavállalóival. A 35 év alattiak nagyobb számban (11%) estek munkahelyi szexuális zaklatás áldozatául, míg a nemeket tekintve pedig a nőknél gyakoribb a jelenség (10%), a férfiaknál 7%.

Röviden a kutatás hátteréről: az Ipsos a havi rendszerességgel folyó Global @dvisor nemzetközi online kutatás 2010 júniusi hullámában tett fel kérdéseket a munkahelyi bántalmazás és szexuális zaklatás témakörében. A kérdésekre 22 ország 18-64 év közötti munkavállalói válaszoltak, összesen 11940 válaszadó, Magyarországról 238 fő. A kutatás online jellege lehetővé teszi az anonimitást, így az ilyen, érzékenyebb témák esetén megbízhatóbb eredményeket hoz, mint a hagyományos, személyes módszerrel készülő kutatások.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.