Rueil-Malmaison, a Párizs vonzáskörzetébe tartozó, alig több mint 76.000 lelket számláló zöld városka fő látványossága a Château de Malmaison, Napóleon és első felesége, Joséphine de Beauharnais közös otthona.

 

 

Rueil-Malmaison, a Párizs vonzáskörzetébe tartozó, alig több mint 76.000 lelket számláló zöld városka fő látványossága a Château de Malmaison, Napóleon és első felesége, Joséphine de Beauharnais közös otthona.

 

Alig tíz éve azonban a város egy másik, 21. századi nevezetességgel is büszkélkedhet. Az energiamenedzsment globális specialistája, a Schneider Electric székháza 2000 óta dísze a település üzleti negyedének. Ám az igazi értékek a gyönyörűen tervezett üvegburkolat alatt húzódnak.

A Schneider Electric saját maga fejlesztette energiamenedzsment megoldások széles körét építette székháza, a francia betűszóval HIVE-nak (Le Hall de l'Innovation et la vitrine de l'Energie) nevezett épületébe. Az irodaház épületfelügyeleti megoldásai a felhasználói kényelmet, és nem utolsó sorban az energiahatékonyságot hívatottak szolgálni. A beépített termékeket úgy lehet programozni, hogy óránként, naponként, hetenként vagy évszakonként mindig a legmegfelelőbb szintre állítsák a belső fény- és hőmérsékleti viszonyokat. A világítás, fűtés vagy légkondicionálás is előre tervezett szcenáriók alapján programozható. Az egész rendszer, beleértve a külső és belső világítást, árnyékolást, hozzáférés-ellenőrzést, behatolás-védelmet és a videómegfigyelő-rendszereket, nyílt alapokon nyugszik, így bármikor integrálható vele egy harmadik fél által szolgáltatott, például hűtő- vagy fűtőrendszer.

A Schneider Electric főhadiszállásának energiafogyasztását a HED (HIVE Energy Display – HIVE Energia Kijelző) képernyőjén kísérhetik figyelemmel a központba látogatók és az ott dolgozók. A Schneider Electric ausztrál leányvállalata és a francia anyavállalat által közösen kifejlesztett, az épület energiafogyasztását ellenőrző szoftver az egész iparágban egyedülálló megoldásokat nyújt az energiafogyasztás ellenőrzéséhez.

A HED kijelzőjén figyelemmel követhetjük az épület adott évre vonatkozó teljes, aktuális energiafogyasztását. A rendszer segítségével az épületnek egy adott napra jellemző, akár órákra lebontott energiafelhasználását is ellenőrizni tudjuk. A HED a fogyasztás típusa szerint – világítás, hűtés-fűtés, vagy számítástechnikai rendszerek – is képes megkülönböztetni és kimutatni az áramfogyasztást. A HED a havi energiafelhasználási adatokat rendszeresen összeveti a hónapokra előirányzott célokkal, egyértelmű visszajelzést adva a célszámok teljesüléséről. A képernyő összegzi a megtakarított energia mennyiségét, szemléltetésképpen pedig az ezáltal megóvott erdők területét is számszerűen jelzi.

A HIVE épületéről a számok nyelvén

35.000 négyzetméteres alapterület

80 kWh/m2 éves fogyasztás

A Schneider Electric korábbi irodaházában elhasznált energiamennyiség negyede

3.000 klímagerenda a hatékonyabb hőelosztásért

20.000 látogató évente az épületben elhelyezkedő International Customer Lounge-ban, a Schneider Electric high-tech bemutatótermében

1.700 munkatárs

4.510 fényforrás

A HED nem csupán a teljes épület, de bizonyos szintek energiafogyasztását is figyelemmel kíséri, akár egyes, fent említett fogyasztási területekre szűrve is. Ha szeretnénk, akár a vállalat vezérigazgatója, Jean-Pascal Tricoire irodájának energiafogyasztásába is bepillantást nyerhetünk. A HIVE dolgozói, tehát, akár saját irodájuk fogyasztását is le tudják hívni, így a kapott adatoknak megfelelően, tudatosan befolyásolhatják saját energiafelhasználásukat.

Az energiamenedzsment globális specialistájaként a Schneider Electric olyan innovatív megoldásokat is bevezetett központi irodaházában, amelyek nagyban megkönnyítik az energia hatékony felhasználását. A DALI elnevezésű intelligens világításkezelő-rendszer lehetővé teszi előre programozott, jelenlét- és fényerősség-függő, vagy épp napszakhoz illeszkedő szcenáriók alkalmazását. Az épület minden, munkavégzésnek helyet adó helyiségében beépített fényszenzorok és jelenlétérzékelők valós idejű információval látják el a DALI rendszerét, amely ezáltal a leghatékonyabban képes működni. Bár a DALI függetlenül működő rendszer, tökéletesen illeszkedik a HIVE épületfelügyeleti rendszeréhez és a HED-hez is.

A világítást, árnyékolást és hűtést-fűtést vezérlő, különálló megoldásokat egyetlen rendszer irányítja, amely egy falra szerelt egységen vagy távvezérléssel irányítható. Az előre programozott szcenáriók, amelyek a munkatársak reggeli érkezését és esti hazaindulását jelzik, valamint az érzékelők segítségével az irodaépület teljesen automatizálttá tehető.

http://www.schneider-electric.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük