2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fókuszban a régiós telekom részvények – Vegyük a Magyar Telekomot!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56469"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_331.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="65" /></a></span>Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében 4 régiós telekom társaság részvényeit vette górcső alá, melyek közül egyedül a Magyar Telekomot tartja alkalmasnak vételre, 580 forintos célárfolyam mellett. A lengyel TPSA-t és a horvát T-Horvatski Telekomot tartásra, míg a cseh Telefonicát eladásra javasolja az Equilor.

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében 4 régiós telekom társaság részvényeit vette górcső alá, melyek közül egyedül a Magyar Telekomot tartja alkalmasnak vételre, 580 forintos célárfolyam mellett. A lengyel TPSA-t és a horvát T-Horvatski Telekomot tartásra, míg a cseh Telefonicát eladásra javasolja az Equilor.

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében 4 régiós telekom társaság részvényeit vette górcső alá, melyek közül egyedül a Magyar Telekomot tartja alkalmasnak vételre, 580 forintos célárfolyam mellett. A lengyel TPSA-t és a horvát T-Horvatski Telekomot tartásra, míg a cseh Telefonicát eladásra javasolja az Equilor.

 

Jelenleg egy "itt a piros, hol a piros játékra" hasonlít a külföldi börzék többsége az Equilor szerint. Ebben a hangulatban a befektetési szolgáltató szerint érdemes egy kicsit megállni és körbenézni, hogy milyen szektorok azok, amelyek ebben a helyzetben is kecses kockázat/hozam aránnyal rendelkeznek. Hagyományosan defenzív papíroknak a gyógyszercégek és a távközlési vállalatok számítanak, ez utóbbiak viszont stabilabb és kiszámíthatóbb működéssel rendelkeznek, mint a pirulagyártók. A 2009-2010-es év arra mutatott rá, hogy a telekomszektor papírjai sem válságállóak, ugyanakkor az egyes piacokon várt bevételcsökkenés és romló profitráták lerágott csontnak számítanak a nagybefektetetői körökben. Ennek megfelelően az értéket és a stabil készpénztermelést kereső befektetők számára az Equilor szerint továbbra is a távközlési szektor biztosítja a legvonzóbb és viszonylag jól előre jelezhető megtérülést.

Az alábbiakban az Equilor Befektetési Zrt. elemzésének rövid összefoglalója olvasható.

MAGYAR TELEKOM: VÉTEL, 580 forintos célárfolyam  (14%-os felértékelődési lehetőség)

 • A Magyar Telekom papírjait minden hazai befektető ismeri. Az elmúlt hónapokban a távközlési szektoradó és egyes kormányzati projektek elvesztése miatt került satuba a papír, de az Equilor arra számít, hogy ez a mantrázás alábbhagy az előttünk álló hónapokban.
 • Az árbevétel és az pénztermelés egyik hasznos mutatószámában (EBITDA) várható csökkenést az Equilor szerint 2012-ben ellensúlyozza az, hogy bizonyos egyszeri tételekkel már nem kell kalkulálni. Ráadásul a távközlési szektoradó várhatóan az évtized második felében eltűnik, amelynek kapcsán az Equilor nem számol helyettesítő tényezővel.
 • A társaság továbbra is káprázatos készpénztermelő képességgel bír, ez 2012 után 65 forintra emelkedő osztalékot jelenthet a mostani 50 forintos értékhez viszonyítva. 70 forintot meghaladó értékkel viszont az Equilor nem számol, mivel a társaságnak jelentős beruházásokat kell végrehajtani a következő években azért, hogy a technológiai fejlődéssel felvegye a versenyt.
 • A vállalatértékelés szempontjából a Magyar Telekom részvényei 4,1-4,2 körüli előretekintő EV/EBITDA-rátán forognak, amely majdnem 19%-os diszkontot jelent a szektortársakhoz viszonyítva. Ez az Equilor véleménye szerint aligha indokolt, hiszen a cég jelentősen csökkenti működési költségeit, ami jótékony hatással bír ezen értékelési mutatókra.

TPSA: TARTÁS, 19.52 zloty célárfolyam (8%-os felértékelődési lehetőség)

 • Lengyelország legnagyobb távközlési szolgáltatója némi bemutatásra szorul, hiszen a 40 milliós lélekszámú országban más nagyságrendben üzemelnek a távközlési szolgáltatók. A TPSA mintegy 36%-os piaci részesedéssel rendelkezik, bár 5 évvel ezelőtt még közel 50%-ot mutatott ez az érték. A háttérben természetesen az alternatív szolgáltatók burjánzása áll.
 • Az Equilor által a TPSA-ra vonatkozó pénzügyi modell 19,52 zlotys célárfolyamot jelez, ami 8%-os felértékelődési potenciált jelent az aktuális árfolyamhoz képest.
 • A bevételi oldalon itt is a lemorzsolódás jelei mutatkoznak, érdemi javulást csak hosszabb távon vár az Equilor ennek kapcsán.
 • Osztalékfizetést tekintve a romló működési környezet ellenére az Equilor lát esélyt arra, hogy hosszabb távon is fenntartsák a 1,5 zlotyra rúgó eves osztalékot, ami 8%-ot meghaladó osztalékhozamot eredményez.
 • A szektortársakhoz viszonyítva némi prémiummal forognak a lengyel vállalat részvényei, ez azonban korántsem meglepő, hiszen korábbi anyagaiban is rendszeresen rámutatott az Equilor arra, hogy a lengyel papírok értékelési szintjei meghaladják a kelet-európai régióét (ennek magyarázata alapvetően a lengyel nyugdíjpénztárak szabályozott befektetési politikájában rejlik).

TELEFONICA CR: ELADÁS, 360 cseh koronás célárfolyam (5%-os erózió lehetősége)

 • Félretárcsázták a befektetők a cseh távközlési mamut részvényeit, mivel az Equilor becslései szerint a papírok méltányos értéke mindössze 330 cseh korona, szemben a jelenlegi 380 korona körüli piaci értékkel. Amennyiben osztalékalapon árazunk, az Equilor számításai szerint akkor sem ér többet a részvény 360 koronánál, így alapvetően ez indokolja az Equilor pesszimista vízióját.
 • A piaci konszenzussal ellentétben az Equilor azzal kalkulál, hogy a vállalat készpénztermelő képessége jelentősen romlik az előttünk álló években. Ez az osztalékfizetésre is negatívan hat, amivel az Equilor sejtése szerint a piaci szereplők többsége még nem vesz figyelembe.
 • A részvények relatív értékelés alapján 50%-kal magasabb szinteken forognak, mint a szektortársak. Ezt sem földrajzi, sem pénzügyi, sem pszichológiai okokkal nem lehet alátámasztani.
 • Az Equilor számításai alapján az osztalék a jelenlegi 30 koronáról 25 koronára süllyedhet, emiatt a jelenlegi 8% körüli osztalékhozam az előttünk álló évek során 6-7%-ra olvadhat – ez pedig a régiós összevetésben alacsony cseh hozamszintek tükrében sem tűnik vonzó befektetésnek.
 • A kiábrándulás az Equilor meglátása szerint csak kisebb részben van beárazva a részvénybe, ezért az alacsonyabb profitpálya és romló megtérülési mutatóak előbb-utóbb sokként hathatnak a részvényesekre.

T-HRVATSKI TELEKOM: TARTÁS, 248 horvát kunás célárfolyam  (1%-os felértékelődési lehetőség)

 • Ugyan Horvátország még nem tagja az EU-nak, ez azonban 2013 közepétől megváltozik, ezért még nagyobb figyelem összpontosul majd a horvát részvényekre. Ebből adódóan az Equilor is nyitott a szomszédos piac felé, hogy már most rajta tarthassuk ujjunkat a horvát tőzsdei események ütőerén.
 • A céggel kapcsolatban ambivalensek az Equilor érzései, hiszen az árbevétel kapcsán a piaci szereplők többsége azzal számol, hogy a csökkenő hangalapú bevételeket az adat- és TV-szolgáltatásból származó jövedelem kompenzálni fogja. Az Equilor azon az állásponton van, hogy ez nem így alakul, ráadásul a romló környezet a pénztermelés egyik jelzőszámában (EBITDA) is jelentős, mintegy 10%-os csökkenést hozhat a következő öt évben.
 • A legnagyobb vonzerő azonban mégiscsak a készpénz, ennek tekintetében továbbra is csinos készpénztermelő képességgel számol az Equilor. Ráadásul a mérlegben mintegy 3,8 milliárd kuna likvid pénzeszköz pihenget, amit idővel a menedzsment akvizícióra vagy éppen osztalékfizetésre is fordíthat.
 • Osztalék kapcsán nagyjából 20 kunára csökkenhet a jelenleg 23 kuna körüli osztalék, amely 8% feletti osztalékhozamot eredményez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.