2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatja a munkát a KoMa társulat

7 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58820"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_29.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Túl a télen, a tavasz küszöbén, napfényre várva... Mondhatnánk, de nem akarjuk, hogy vödröt kelljen a monitor alá tenniük. Ezért csak szerényen a magunk módján eljuttatjuk Önökhöz a Koma-híreket. <br />

a%20%281%29 29.thumbnailTúl a télen, a tavasz küszöbén, napfényre várva… Mondhatnánk, de nem akarjuk, hogy vödröt kelljen a monitor alá tenniük. Ezért csak szerényen a magunk módján eljuttatjuk Önökhöz a Koma-híreket. 

a%20%281%29 29.thumbnailTúl a télen, a tavasz küszöbén, napfényre várva… Mondhatnánk, de nem akarjuk, hogy vödröt kelljen a monitor alá tenniük. Ezért csak szerényen a magunk módján eljuttatjuk Önökhöz a Koma-híreket. 

Koma Bázis – Nehéz szülés. Korábban már írtam a KoMa társulat nehéz helyzetéről.
Nos, az egyik kérdés a kettőből eldöntöttnek tekinthető: a KoMa társulat és a XV. kerület meghosszabbítja az együttműködést, azonban az Ady Endre utcai telephely, azaz a Koma Bázis jövőbeni funkcionális helyzete továbbra is bizonytalan, azaz nem tudja a Társulat, pontosan meddig dolgozhat még ott. A döntés értelmében a társulattal kötött szerződés is 2014. december 31-éig meghosszabbításra került. A KoMa szempontjából pozitív végkicsengés ellenére – hasonlóan a 2012. február 22-én folytatott vitához – a 29-ei képviselő-testületi ülés is feszült légkörben zajlott.
Folytatják a munkát, most szombaton (IS!) bemutató volt, Valcz Péter rendezésében az Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut. További előadás: március 11-én 19. 30.

 

2012. áprilisi műsor

13. péntek       Tennessee Williams: A kétszereplős darab
14. szombat    Tennessee Williams: A kétszereplős darab
16. hétfő         Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut
18. szerda       Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut
20. péntek       Alessandro Baricco: Novecento | monodráma egy részben – vendégelőadás
26. csütörtök   Slawomir Mrożek: PRÓFÉTÁK – Bemutató előadás
27. péntek       Slawomir Mrożek: PRÓFÉTÁK


Néhány információ a vendégelőadásról:

Alessandro Baricco: Novecento – monodráma egy részben Gács Éva fordításában.

Tim Tooney: Mészáros András

Zene: Kovács Áron Ádám
Film: Ákos Péter
Animáció: Papp Luca
Rendező: Papp Dániel

Az előadás a Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatásával, Alessandro Baricco engedélyével a SIAE és a Hoffra Kft. közvetítésével jött létre.
Jegyrendelés e-mailben: jegy@fugeprodukcio.hu
Jegyrendelés telefonon: +36-30-932-5650 (Hétfőtől péntekig: 10:00 – 18:00)

 

Az áprilisi bemutató – Slawomir Mrożek nyomdokaiban…
PRÓFÉTÁK
Kerényi Grácia fordításának felhasználásával

Az önpusztító emberiség a halálkanyarba érkezett. Végső reményként a Megmentő elérkezését várja… Majd eljön hozzá az, akire apái, ősapái és ősapáinak ősapái is vártak. Nos, mindenki békésen hátradőlhet, hisz a Próféta megérkezett… Azaz, a Próféták… De kettejük közül az egyik romlásba taszít.

Összehívják hát a mindent eldöntő tanácsot: a három királyokat, akik köztudottan legjobb felismerői a valódi Prófétának. Hosszas tanácskozás után eldöntik, mi mentené meg az emberiség további sorsát. A megoldás egyszerű: az egyik prófétát likvidálni kell, és akkor újra zöld az út a Paradicsomba.
A tét nem kisebb, minthogy a Kánaán jön el… vagy az Apokalipszis!

Önök mit tippelnek? /A fogadóirodák 1.25 szorzóval adják a Kánaánt, és 1.75-el az Apokalipszist – ha ez segít a döntésben./
Támogatók: XV. kerületi Önkormányzat, Summa Artium, Előadóművészi Jogvédő Iroda, Polgár Krisztina Emlékalap, FÜGE

 

Szereplők elhalálozási sorrendben:

Első Próféta, aki ezerévente születik –  Szabó Vera
Második Próféta, aki szintén ezerévente születik – Huzella Júlia m.v.
Menyhért, aki pont az egyik király a háromból – Mohai Tamás

Boldizsár, a három királyból pont az egyik – Fekete Zsolt
Régens, aki nem parancsol – Horváth Illés m.v.
Héte, a megoldás többnyire – Lass Bea
Jelmez-látvány: Sinkovics Judit
Fény: Mervel Miklós
Vacsora: Lakatos Erika
Fényképész: Kádár Levente
Elrendezte: Vékes Csaba.

https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gifBemutató: 2012. április 26. csütörtök
További előadás: április 27. péntek

Koma Bázis: 1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33.

Az emberiség utolsó vacsorája, előadással.
Az este ára: jegy + a vacsora, 900 Ft.
Grátisz: az aulában Mrożek karikatúra kiállítás

 

Végezetül Tanos Márton beszámolója a február 29-ei képviselő-testületi ülésről:

Nehéz szülés.

Az egyik kérdés a kettőből eldöntöttnek tekinthető: a KoMa társulat megkapja a XV. kerülettől a financiális támogatást, azonban az Ady Endre utcai telephely, azaz a Koma Bázis jövőbeni funkcionális helyzete továbbra is bizonytalan, azaz nem tudja a Társulat, pontosan meddig dolgozhat még ott.

A döntés értelmében a társulattal kötött szerződés 2014. december 31-éig meghosszabbításra került. A KoMa szempontjából pozitív végkicsengés ellenére – hasonlóan a 2012. február 22-én folytatott vitához – a 29-ei képviselő-testületi ülés is feszült légkörben zajlott.

Az ülés elején elhangzott egy részlet Csomós Miklós főpolgármester-helyettes leveléből, melyet külön-külön is megkaptak a képviselők. A főpolgármester-helyettes levelében elismerően nyilatkozott a KoMa társulat újszerű látásmódjáról, a fiatalokat is megszólítani képes művészeti tevékenységéről. Amellett, hogy a kerületi vezetőktől a társulat támogatását kérte, általánosságban véve a színházi és a közszféra szorosabb együttműködését szorgalmazta. A levél tartalma és a nagyszámú szimpatizáns jelenléte ellenére eleinte úgy tűnt, hogy a KoMa társulat csak a támogatási pénzt fogja megkapni, mert a közművelődési szerződéseket tárgyaló bizottságok egyike sem támogatta a társulattal kötött szerződés és az épülethasználat meghosszabbítását. Ezeknek a véleményeknek azonban, mint a szavazás végeredményéből is látszik, szerencsére csak javaslati értékük volt.

A testület végleges döntését minden bizonnyal nem kis mértékben befolyásolta a civil szféra egyértelmű kívánságának kifejeződése: szeretnék és szükségesnek tartják azt, hogy a társulat a XV. kerületben maradjon. A kerület két iskolájából, a Dózsa György Gimnáziumból és Kontyfa Középiskola és Általános Iskolából legalább 50 diák és több pedagógus is eljött az ülésre. A megjelentek azonban nemcsak passzív jelenlétükkel fejezték ki a társulat iránti szimpátiájukat: elsőként egy tanár, majd az intézmények igazgatói is szót kértek és egybehangzóan a KoMa maradása mellett érveltek. A pedagógusok hozzászólásával az alapvetően gazdasági szempontok mentén haladó vita új dimenziót kapott, így szóba kerülhettek a társulat eredményei is. Átnyújtásra került továbbá egy több mint 400 diák aláírásával ellátott dokumentum is, melyben a társulat iránti rokonszenvüket fejezték ki, és amely saját kezdeményezésükből, tanári segítség nélkül született meg. A tanárok és a diákok tehát együttes erővel álltak ki a KoMa mellett.

A szavazás előtt utolsóként Zrínyi Gál Vince társulatvezető is felszólalt. Elmondta, hogy amennyiben a kerület továbbra is támogatja a társulatot, ők a már megkezdett úton haladva, folytatnák a fiatalokra koncentráló művészeti programjukat. Beszédében hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy a társulat a képviselő-testület ellen lenne hangolva, sőt, abbéli reményét fejezte ki, hogy aktívabb párbeszéd fog kialakulni a jövőben a KoMa és a kerületi vezetés között.

A kialakult vitahelyzetben tehát a pozitív és negatív végkimenetel lehetősége is egyaránt benne volt. A KoMá-val kapcsolatos felterjesztés pontjait a kerületi vezetés, ha kis többséggel is, de végül elfogadta. A korántsem súrlódásmentes vita utáni döntést azonban taps jutalmazta a hallgatóság részéről.

Az Ady Endre utcai ingatlan kihasználásáról szóló döntést ugyan még a február 22-i ülésen májusig elnapolták, de a képviselő-testület – tekintettel a nagy nehezen létrejött konszenzusra – remélhetőleg nem fog a társulat számára kedvezőtlen döntést hozni". (Tanos Márton)

 

www.komabazis.hu

www.facebook.com/komabazis

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.