Több nyugat európai országban, így például Angliában, több mint tíz éve működik hasonló, igen kiválóan és elismerten, jelenleg már 14 városban vannak szakiskolái.

Több nyugat európai országban, így például Angliában, több mint tíz éve működik hasonló, igen kiválóan és elismerten, jelenleg már 14 városban vannak szakiskolái.

A hazai ROCKAKADÉMIA ötlete Szigeti Ferenc nevéhez fűződik, aki a KARTHAGO együttes vezetője, de emellett 26 évig hanglemezkiadó vezető, rádiós szerkesztő és zenei rendező, producer, tévés szerkesztő, a Mahasz főtitkára, és nem utolsósorban az első rockzenei tábor, a Tokaji Rock Gyermekei Tábor alapítója, vezetője volt.

 

Szigeti Ferenc ötlete találkozott Andor Edit operaénekes, a THÉBA Művészeti Akadémia vezetőjének gondolatával, miszerint az iskola fejlesztése, fejlődése szempontjából egy könnyűzenei szekció indítása hasznos és érdekes lenne. Így találkozott az „ötlet és a megvalósíthatóság" lehetősége a két fél együttműködéséhez. A hátteret a THÉBA Művészeti Akadémia biztosítja 30 év oktatási tapasztalatával és az emeltszintű oktatáshoz szükséges engedélyével. A ROCKAKADÉMIA megvalósítása és szervezése így már közös projekt, az indulás lehetőségét pedig, – a nagy értékű hangszereket – a Roland East Europe Kft. nagyvonalú támogatása biztosítja. 

 

Miben különbözik az Akadémia, a többi zeneiskolától?

A ROCKAKADÉMIA elsősorban kiemelt, egyedi, felső szintű oktatást ad a növendékeinek, csakis és kizárólag a rockzene és a minőségi popzene területén.

Olyan különleges elméleti és gyakorlati módszereket alkalmaz, amelyeket Magyarországon eddig nem használtak. Az oktatás alapja és minőségének biztosítása elsősorban természetesen a tanári kar függvénye, ugyanis a ROCKAKADÉMIÁN csakis a hazai zenei szakma legelismertebb és szakmailag leg-kvalifikáltabb zenei személyiségei tanítanak, akiket Szigeti Ferenc mozgósított a nemes cél érdekében.  Csupán néhány példa a névsorból:

 

– Németh Gábor dob (Skorpió, Bikini, Dinamit, P.Mobil),

– Donászi Tibor (Beatrice, P.Mobil, Edda, TRB)

– Fekete Samu Tibor basszusgitár (Korál, Ákos Band, Megasztár zenekar, eMerTon és Artisjus díjas művész),

– Alapi István gitár (Edda) – Zsoldos Béla (Zeneakadémiai docens) összhangzattan, zeneelmélet, hangszerelés, ütős hangszerek,

– Jankai Béla ( Prognózis, Dinamit) rendszertechnika, digitális programozás, Pro-tools felhasználás, billentyű programozás,

– Gidófalvy Attila (Karthago, Lord) billentyűs hangszerek,

– Takáts Tamás (Karthago, TT. Blues Band) ének,

– Tollár Endre (Roland) rendszertechnika, színpadi fellépés és stúdió használati technika,

Rozsonits Tamás (Universal Music Kft.) zenetörténet, rockzenei lexikális ismeretek,

és még sokan mások….

A zenei hangszer-szekciók szakóráin kívül, lesznek szervezett zenekari próbanapok, összpróbák, stúdió gyakorlat- napok, valamint az akadémia nyílt koncerteket, roadshow-kat is szervez, közönség előtt.

Az Akadémia oktatási periódusa két éves, 1 év pedig három, 3 hónapos kurzusból áll. A sikeresen elvégzett második esztendő végén, vizsga után a THÉBA Művészeti Akadémia OKJ-s diplomáját kapják a végzősök.

 

A ROCKAKADÉMIA szakmai képzési szintje azért egyedülálló, mert nem csupán egy általános zenei tudást ad át a növendékeinek, hanem elméleti és főként gyakorlati szinten mutatja be, oktatja a rockzene legmagasabb értékeit, hagyományait, újdonságait, titkait, a zeneszerzéstől, a hangszerelésen keresztül a hangszerkezelés, a stúdió felvételi gyakorlatok, és végül a valódi élő koncertezés területéig.

Miután a ROCKAKADÉMIA a THÉBA Művészeti Akadémia szerves része, ezért a növendékek óriási előnyként, különleges lehetőséget kapnak fakultatív módon bejárni a THÉBA egyéb szakirányú foglalkozásaira, mint tánc, beszédtechnika, színészmesterség, pantomim, fotó, film, újságírás, de akár a képzőművészetbe is belekóstolhatnak.  

Az iskolába sikeres felmérő, illetve felvételi szintvizsga után lehet jelentkezni 16 éves kortól.

Tandíj: 90.000 Ft. egy kurzusra, azaz három hónapra, a három kurzusra pedig, egyben fizetve, kedvezménnyel: 240.000 Ft.

A gyakorlati foglalkozások (hangszer vagy ének) heti egy vagy két alkalommal történnek, 1 x 90, vagy 2 x 45 percben.

Jelentkezési cím: Budapest 1074 Rákóczi út 54.

telefon: 06-30-9994828

iskola@theba.info

fax: 06-1-7876674

Jelentkezési határidő a 2012 évre: március 19.  

Felvételi 2012. március 19. 15-18 h

Tervezett kezdés április első hete!!!

 

Rockakadémia! ITT és MOST! Miért éppen most?

A kérdésre Andor Edit szavait idézném:
„Felmerülhet a kérdés, miért éppen most indítunk útjára egy új képzést, amikor már annyi iskola, tanfolyam van, amikor a tandíjak befizetése komoly gondot okoz az embereknek, amikor a szülők inkább jól kereső, biztos szakmák felé szeretnék gyermekeiket irányítani, amikor a fiatalok maguk is bizonytalanok hogy merre is induljanak, nyakunkon a globális válság, és egyáltalán: „helyzet van".
A válaszom igen, „helyzet van", a bizonytalanság érzése mindenkit félelemmel tölt el, akár bevallja, akár nem, egyre kevesebb az un „fizetőképes kereslet". Az igazi értékek devalválódnak, elönt minket a hulladék minden formájában, és ez kihat a kultúrára is, a művészeti értéket egyáltalán nem közvetítő könyvekre, filmekre egészen a „zenei hulladék-ig.

Annál veszélyesebb ez, mivel ezek a művek és képviselőik a művészet álarcában jelennek meg, és olyan „celebeket" kreálnak, akiket a fiatalok nagy része példaképnek tekint és egyre igénytelenebbül utánozni próbál. Aki valóban művész, ráadásul tanár, az velem együtt azt gondolja, hogy „ITT és MOST" tenni kell valamit, tenni kell a társadalom művészet iránti közönye ellen, az igénytelenség ellen, a valódi művészetért, a kallódó ifjúság jövőjéért. Nem világmegváltó szándékkal, hanem mindenki a maga területén, csak egy-egy kis lépést, de tenni kell valamit itt és most. Egy művészeti iskolának most kell nyitni a szélesebb rétegek felé, hogy a művészet ne csak egy szűk réteg kiváltsága legyen, hanem közkincs.
Miért éppen a rock?

A klasszikus zenével nincs baj, ott nem lehet „blöffölni", mindenki előtt világos, hogy 8-10 éves kitartó munkával lehet elérni valamit. A THÉBA Művészeti Akadémia már 30 éve képzi a magánénekeseket, vizsgáztat klasszikus gitár, zongora szakon, a jazz tanszakot is beindítottuk és szép eredményeket érünk el már 15 éve. Sok végzett diákunk a musical vagy a könnyűzene világában ér el sikereket, a képzésbe már régen bevettük az igényes könnyűzenei és rock darabok tanítását. Tavaly úgy mutattuk be Spiró György Ahogy tesszük c. zenés darabját, hogy egyik diákunk komponálta és hangszerelte a dalokat és a darab teljes zenéjét.
A rock zene élvezete ifjúkoromtól része az én életemnek is, tehát mindent összevetve egyenes út vezetett oda, hogy kimondottan rock zenei, könnyű zenei szakot indítsunk.
A könnyűzene, ezen belül a rockzene iránt óriási az igény, a fiatalok autodidakta módon rockbandákba összeállva próbálják önmagukat, életérzésüket, tiltakozásukat kifejezni, és próbálnak kitörni az ismeretlenségből a professzionalizmus igényével, de sokszor igencsak kevés technikai tudással. Nagy kihívás meggyőzni őket arról, hogy egy kicsit még tanulniuk kellene, behívni őket egy „iskolába" amitől ugyanúgy irtóznak, mint a társadalom egyéb kötöttséget jelentő képződményeitől – amit teljesen megértek.
Ezért kerestem meg Szigeti Ferencet, a Karthago vezetőjét, akiről hallottam, hogy már régóta szeretne egy Rockiskolát beindítani, a közvélemény kutatás eredménye is az volt, hogy a fiatalok ismerik, tehát ő kompetens vezetője lehetne egy Rockakadémiának. Felkérésemre – miután meggyőződött arról, hogy a THEBA Akadémia valóban biztos alapokon áll – ‘igen'-t mondott, és felajánlotta, hogy megszervezi a tanári kart, szponzort keres az induláshoz szükséges hangszerek és technikai eszközök biztosításához. Valóban mozgósította a rock zene sztárjait, akik szívesen tanítanának, vagy már tanítanak is valahol. Szigeti Ferenccel közösen alakítottuk ki a munkarendet, ami a rock-zene iránt érdeklődő fiatalok számára megfelel, azaz nem jelent szigorú kötöttséget – hiszen sokan munka vagy más képzésben való részvétel mellett végzik majd zenei tanulmányaikat – ugyanakkor a tervezett órarend biztosítja a megfelelő színvonalú oktatást. Szigeti Ferenc érdeme az is, hogy Tóth Csaba vezérigazgatót megnyerte az ügynek, és megkaptuk a Roland East Europe Kft. támogatását így az oktatás április elején megindulhat
Mi, a THÉBA Művészeti Akadémia részéről vállaltuk az intézményi hátteret, az adminisztrációt, a megfelelő dokumentációt, a szervezéshez szükséges személyi feltételeket, az OKJ szakvizsgák lehetőségét, az elméleti és részben a gyakorlati oktatáshoz szükséges helyiségeket. A jelentkezők létszámához mérten keresünk majd közösen újabb oktató termeket, ahol a környezet a nagy hangerőt is tolerálja.

Miért éppen itt? – tehát a THÉBÁ-ban.
Egyrészt mert itt már létezik az intézményi háttér, 30 éves oktatási és vizsgatapasztalat. Másrészt a THBA Akadémia, mint szakképző iskola fogadhatja a szakképzési támogatást az OKJ képzésekhez, és a fenntartó THÉBA Stúdió – Andor Alapítvány pedig fogadhatja – és ezúton is kéri a cégek és civil emberek támogatását a Rockakadémia folyamatos működéséhez.
Végül a legfontosabb: a velünk való együttműködéssel a ROCKAKADÉMIA minden más rocksulitól különbözik abban, hogy a diákok a THÉBA Művészeti Akadémián oktatott bármely tantárgy csoportos óráit is látogathatják – a művelődéstörténettől a menedzsmenten keresztül a táncig, a rajztól, díszlet- jelmeztervezéstől a fotóig, a photoshop kezelését, vagy weblapkészítést.

A zenés mesterség pl. nagyon fontos a dalok egyéni előadásmódjának, színpadi megvalósításának kialakítása. Személy szerint én magam a rock-énekeseknek egy kis klasszikus hangképzést is felajánlok, ami ígérem nem „operás" hanem egyszerűen csak egy szabad, hangszalag kímélő ének-és beszédtechnika. A THÉBA Akadémia minden tanára a művészeti élet aktív résztvevője és egyetemet végzett tanár, ez garancia az oktatás minőségére. Ugyanakkor az együttműködés másik része, hogy a THÉBA jazz zenész tanulói is kapnak néhány zenekari próba lehetőséget a Rockakadémiától, a féléves, év végi vizsgákat is közösen képzelem el.
A grafikus, díszlet- jelmeztervező tanulókkal együtt az ifjú rock zenészek saját design-t tervezhetnek. A THÉBA Akadémia a végzős diákoknak portfóliót készít fotókkal, video anyaggal, ezt kapják az OKJ szakvizsga mellé útravalónak.
A jóslatok szerint a „csillagok együtt-állása" ‚Szigeti Ferenc – Roland cég- THÉBA nagyon szerencsésnek ígérkezik. Azt hiszem ez az országban egyedülálló lehetőség, amelyet ITT és MOST kell megvalósítani.
Még egy személyes gondolat:
Optimista vagyok – sokak szerint naiv – azt remélem, ha a fiatalok idejüket az őket érdeklő dolgokkal tölthetik, ha érzik, hogy személy szerint rájuk figyel valaki, ha fontos a tanároknak az ő személyiségük, ha egyéni elképzeléseiket segítünk megvalósítani, akkor energiájukat leköti ez a tevékenység, és talán védve lesznek az önpusztító pótcselekvésekkel szemben. Nem mindenki lesz művész, aki az Akadémiát elvégzi, de biztos, hogy zeneértő, művészetre fogékony a valódi értékekre nyitott emberré válik.
Egy régi tanítványunk, akinek filmjeit már Amerikában is bemutatták azt mondja, úgy emlékszik a THÉBÁ-ra, hogy „professzionális képzés családias légkörben". Ezt javasolta szlogennek is. A személyes odafigyelés valóban ritka kincs napjainkban. Nálunk viszont 30 éves fennállásunk alatt mindig is elsődleges szempont volt és marad. Cél, hogy mindenki a saját szintjétől induljon, ne kelljen ismételgetnie olyan dolgokat amiket már tud, vagy éppen fordítva, ne kelljen lemondani az oktatásról mert teljesen kezdő, vagy anyagi gondjai vannak. Ennek érdekében találunk ki személyre szabott, alternatív megoldásokat.
A művészetnek (ahogy a sportnak is) személyiségformáló és személyiségmegtartó ereje van, a társadalom válságos helyzetekben is mindig támaszkodhat erre – illetve támaszkodhatna, ha a mindenkori oktatáspolitika kicsit odafigyelne. Az önkifejezés mellett a rendszeres erőfeszítést kívánó gyakorlást, koncentrálást, a zenekarban az egymásra figyelést, a csapatmunkát, a kommunikációt is észrevétlenül megtanulják a diákok a zenetanulás során, mely tulajdonság később más területen is hasznosítható. A sikeres üzletemberek, politikusok többsége több évig vett részt művészeti képzésben (vagy rendszeresen sportolt).
A 16-20 éves, útkereső fiatalok egy részének a ROCKAKADÉMIA a tehetség kibontakozását, önkifejezési formát, szórakozást, vagy éppen professzionális pályakezdést jelenthet.
A professzionális képzést a ROCKAKADÉMIÁN Szigeti Ferenc és az általa szervezett tanári kar biztosítja. Örülök a velük való együttműködés lehetőségének, ezúton is köszönöm a Roland cég, személy szerint Tóth Csaba igazgató Úr támogatását.
" (Andor Edit)

 

Tehát mégegyszer:

Jelentkezési határidő a 2012 évre: március 19.  

Felvételi 2012. március 19. 15-18 h

Tervezett kezdés április első hete.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük