2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatódik-e a dollár ralija a Nyíltpiaci Bizottság május 2-i ülése után?

2 perc olvasás

dr_tarafas_imre_makrogazdasagi_penzugyek.jpgAz amerikai dollár erősödése olyan tartományba ért, ami már nagyon kényelmetlen az USD gyengülésére játszó kereskedőknek: elérhető távolságra került a 110,00-es szint az USDJPY keresztben, az EURUSD pedig leért a 200 napos mozgóátlag alá, és áttörte a nagy kerek 1,2000-es értéket is, a GBPUSD keresztet pedig a múlt heti gyenge egyesült királyságbeli adatok küldték a mélybe.

 

A dollár további erősödését vagy az erősödés lefékeződését talán a Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerda esti (magyar idő szerint 20:00) ülésének kimenetele dönti el. A dollár alakulásának szempontjából kulcsfontosságú kötvényhozamok emelkedtek a közelmúltban, a 2 éves állampapír hozama 2,5% fölé nőtt, a 10 éves kincstárjegy hozama elérte (április végén meg is haladta) a 3%-ot. A Fed-del kapcsolatban még mindig azt találgatják, hogy kétszer vagy háromszor fog még kamatot emelni ebben az évben, és ez tükröződik a Fed 2018 hátralévő részére vonatkozó dot-plot előrejelzésében is.

 

Egyes elemzők kamatemelést várnak a Fed Nyíltpiaci Bizottság mai ülésétől, de mi kételkedünk abban, hogy a Fed ezt meg akarja lépni. Nehéz megítélni a helyzetet, mert az USD short-ok még mindig rettenetesen nagy állománya további nyomást jelent a rali irányába, másrészt lehet, hogy a klasszikus „vásárolj a pletykákra, adj el a tényekre” helyzetben vagyunk. A legtöbben héja jellegű lépést várnak a Fed-től, de ha a ma esti döntést és a monetáris politikai útmutatást nem találják eléggé héja jellegűnek a kamat alapú határidős termékekben rendkívül nagy short állományt felhalmozó kereskedők, az a short állomány további bővülésének irányába, és ezzel együtt a hozamok csökkenése irányába hat.

 

A május másodikai esti nyíltpiaci bizottsági döntés és monetáris politikai útmutatás mellett a hétvégi záróárfolyamok is fontosak lesznek a dollár további alakulása szempontjából.

 

 

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.