2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatódnak a Párbeszéd koncertek a Bethlenben

4 perc olvasás

parbesz.jpgÁprilis 21-én Tálas Áron és Pandzarisz Dina kettősével, majd május 14-én Csoóri Sándor Sündi és Ferenczi György párosával folytatódnak a Párbeszéd koncertek a Bethlen Téri Színházban.

 

A tavaly februárban életre hívott koncertsorozat lényege, hogy két, más-más zenei világból érkező zenész muzsikál együtt. A – csak látszólag – össze nem illő párosok koncertjeit összeköti egy zenei motívum Halmos Béla széki gyűjtéséből, ám mégsem kizárólag népzenei koncertekre kell számítani, hisz a szefárd zenétől a slam poetryn át a jazz, a blues és a balkáni zene is föltűnt a tavaszi koncertek sorában.

 

április 21. szombat 19.00

Pandzarisz Dina – Tálas Áron koncert

A szefárd zene és a jazz találkozása Halmos Bélával

 

PANDZARISZ Dina hazánkban a szefárd zene nagyköveteként vált ismertté. Autentikus és egyedülálló énekstílusát, páratlan ritmusérzékét és hajlításait a külföldi szakma és közönség is számos alkalommal értékelte, s a magyar énekesnők közt elsőként adhatott egészestés szefárd zenei koncertet Spanyolországban, Cordobában a Nemzetközi Szefárd Zenei Fesztiválon.

Dina a népzenén túl a jazz világában is elmerült, a hazai közönség a MÜPA nagyszínpadán, illetve a jazz intimebb kultúrterein is találkozhatott vele.

 

TÁLAS Áron zongorista, dobos és zeneszerző, a hazai fiatal jazzgeneráció egyik legnagyobb figyelmet érdemlő alakja. Néhány éve még a Jazz Showcase délutáni fellépői közt mutatkozott be, most pedig már Pat Metheny kedvenc gitárosával hallhatjuk.

Zongoristaként és zeneszerzőként két saját zenekart vezet: a Tálas Áron Triót és a különböző stílusokon átívelő, groove-os alapokon nyugvó zenét játszó Flight Modust. 2013-ban zenekarával megnyerte a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyét, ugyanebben az évben Junior Prima-díjat kapott, két évvel később a Montreux-i Jazzfesztiválon a zongoristák között döntőbe jutott, majd Gramofon-díjjal ismerték el. 2015-ben diplomázott a Zeneakadémián, ahol azóta korrepetitorként dolgozik, s tanít a Kodolányi János Főiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán is. Rendszeresen láthatjuk a magyar jazzélet meghatározó zenészeinek oldalán.

 

május 14. hétfő 19.00

Csoóri Sándor Sündi – Ferenczi György koncert

Szájharmonika és brácsa, avagy a rock ‘n’ roll és a blues találkozása a magyar népzenével

 

CSOÓRI Sándor “Sündi” Junior Prima díjas brácsás, előadóművész, népzenész, a Buda Folk Band vezetője:

„A zenélés során átélt élmények meghatározóak számomra. Legfőképp a kíséreti szerepben mozgok otthonosan. Szék “városában” ezt a szerepet segítségnek hívták. Alapvetően tehát ez a mozgatórugó. Népzenész vagyok, de amit játszom, azt magyar világi népzenének hívom. Különleges koncert lesz ez Gyurival. Már a próbák is jók lesznek.” (Csoóri Sándor Sündi)

 

FERENCZI György eMeRTon-díjas szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, a Rackajam vezetője:

„Körülbelül egyszerre kezdtem bluest játszani, és táncházba járni. Táncolni és autentikus népzenét játszani nem tudok, de úgy összeolvadt a két kultúra bennem, hogy tudok bluest játszani magyarul…

Nagyon várom a koncertet, mert öt éve magyar építésű mesterhangszeren muzsikálok, és ezen már muzsikálhatok népi dallamokat.

Csoóri Sanyi az egyik nagy kedvenc brácsásom; ő nyerte az általam sosem megalapított “éjszakai vándorbrácsa” díjat. És egyébként is, sok átbeszélgetett éjszaka van mögöttünk.”

 

Párbeszéd koncertek 2. évad

A koncertek két, különböző zenei világból érkező előadó párbeszédére épülnek; a beszélgetést ugyan összeköti egy zenei motívum Halmos Béla széki gyűjtéséből, mégsem csak népzenei koncertekre kell számítani, hiszen a zeneművészet majd’ minden ága képviselteti magát. 2018 tavaszán a következő előadók lépnek színpadra: Kemény Zsófi és Szirtes Edina Mókus, Nagy János és Szokolay Dongó Balázs, Mogyoró Kornél és Ölvedi Gábor, Pandzarisz Dina és Tálas Áron, Farkas Rózsa és Salamon Bea, Ferenczi György és Csoóri Sándor Sündi.

 

A koncertsorozat az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

Jegyek: jegy@bethlenszinhaz.hu

 

www.facebook.hu/bethlenszinhaz

www.bethlenszinhaz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.