2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Enzo Ferrari

2 perc olvasás

ferrari-maserati_mc12.jpgEgy Ferrari-Maserati MC12

 Amerika a korlátlan lehetőségek hazája. Henry Ford órajavítóként, Michael Bloomberg könyvelőként, Bill Gates programozóként kezdte pályafutását. Vanderbilt ifjúkorában egy kompon dolgozott, Rockefeller pulykákat nevelt.

 

De nemcsak az Egyesült Államokra jellemző a „self made man” karrierépítés. Enzo Ferrari 21-éves korában autóversenyzőként kezdte. A mai lökettérfogat szerinti besorolás akkor még nem létezett, bármilyen autó indulását engedélyezték a versenyeken. Ferrari mérnöki diplomát szerzett és az Alfa Romeo istállóhoz szerződött, a szicíliai körversenyeken sikeresen szerepelt. Pénzdíjait arra használta, hogy Alfa-kereskedést nyitott  egy bérelt garázsban, ahol használt kocsikat árusított. 31-évesen már egy Alfa-lerakarat tulajdonosa lett Bolognában. Az üzlet jól ment, 1933-ban saját versenyistállót alapított. Sikeres szerepléseit a kormány is elismerte, Becsületrenddel tüntették ki. (Kis szépséghibával, mert Mussolinitól vette át a kitüntetést, de ez senkit sem zavart.)

 

A második világháború után néhány évvel Maranellóban romos gyárakat vásárolt, ezeket felújította. Itt hozta létre az első Ferrari versenyautót, megkezdve a Ferrarik két évtizedes győzelemsorozatát az akkor már 1950 óta működő Forma-1 versenyeken.

 

Ferrari  patriarchális módon vezette vállalatbirodalmát, vigyázott hírnevére, apró részletekig kidolgozta miden nyilvános fellépését. 1965-ben máig ismeretlen okból eladta részvényei jelentős részét és a gyártási jogokat átadta a Fabrizi Italiano Automobili Torino-nak, vagyis  a FIAT.nak. A Forma-1 győzelemsorozat folytatódott 1979-ig, ekkor Jody Schrecktrer megnyerte a világbajnoki címet egy Ferrarival. Ettől kezdve nem vettek részt a versenyeken, Enzo Ferrari visszavonult az aktív élettől. A FIAT-nál jelenleg kis sorozatban, évi 8000 darab Ferrari készül. (Lottónyertesek figyelem! Egy 10-éves Ferrari-Maserati már ötvenmillió, azaz 50.000.000 forintért kapható a márkakereskedésekben.)

 

Ferrari 1988-ban, 90 éves korában hunyt el, részvényeinek többségét a FIAT kapta meg. Két gyermeke volt. Alfredo fia 24-évesen izomsorvadásban, ugyanabban a betegségben, mint Stephen Hawking, elhunyt. Házasságon kívül született másik fia, Piero örökölte apja vagyonának 10 százalékát, Olaszország gazdagjai közé tartozik. A vagyon nagyobb része a FIAT gyárra szállt.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.