Rendkívüli francia hullám söpör végig Budapesten. A Budai Vár épületeiben Picasso alakváltozásait és a korszaktól elkülönülten, teljesen egyéni utat járó Modigliani fantasztikus portréit és aktjait tekinthetjük meg. Most pedig a Várfok Galériában a jelenleg 95 éves Françoise Gilot festőnő sokadik kiállításán csodálhatjuk meg a modern francia művészet további nagy alakjának alkotásait.

Rendkívüli francia hullám söpör végig Budapesten. A Budai Vár épületeiben Picasso alakváltozásait és a korszaktól elkülönülten, teljesen egyéni utat járó Modigliani fantasztikus portréit és aktjait tekinthetjük meg. Most pedig a Várfok Galériában a jelenleg 95 éves Françoise Gilot festőnő sokadik kiállításán csodálhatjuk meg a modern francia művészet további nagy alakjának alkotásait.

Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa először 2000-ben rendezett önálló Gilot-kiállítást. A vidám, egészséges művésznő videó-üzenetében örül, hogy Budapesten ismét szerepelhet, de a kora miatt nem hagyja el New York-i otthonát, azt mondja, talán később… A Várfok Galéria tekintélyére jellemző, hogy a Sotheby's és a Christie's árverésein Gilot képei 5-600 ezer dollárért kelnek el.

Érdemes felidéznünk Gilot főbb életrajzi adatait:   

Françoise Gilot 1921-ben született Franciaországban. 1938 és 1945 között Párizsban végezte művészi tanulmányait. 1939-ben találkozott először Rozsda Endrével, akivel egész életre szóló barátságot kötött, sőt, 1940-től Rozsda műtermében kezdett festeni. 1943-ban közös Gilot-Picasso-kiállítás nyílt Párizsban. 1946-ban költözött össze Picassóval, valamint találkozott Matisse-szal. 1947-ben megszületett első gyermeke: Claude Picasso, majd 1949-ben a második: Paloma Picasso. 1950-től Gilot megalkotta saját kiérlelt stílusát. 1953-ban elvált Picassótól. 1955-ben házasságot kötött Luc Simonnal, azután megszületett Aurélia nevű lányuk. 1957-ben megint összetalálkozott Rozsda Endrével. 1964-ben megjelent „Életem Picassóval" című könyve (magyarul is). 1960-62 között többször szerepelt az Amerikai Egyesült Államokban, majd elvált Simontól. 1969-től számos kiállításon vett részt munkáival Amerikában és Angliában. 1975-ben újabb két könyvet publikált (Picasso ugyanis 1973-ban elhunyt). 1978-ban kapta az első kitüntetését a francia államtól, később a becsületrendet is. 1980-86 között készítette az ún."lebegő festményeket". 1990-ben megint könyvet írt „Matisse-Picasso – a barátság művészete" címmel. 1995-ben telepedett le New Yorkban. 1998-ban a Műcsarnokban láthatta először a magyar közönség a Rozsda Endrével közös kiállítását. 2000-től a Várfok Galéria rendszeres vendége. 2004-ben (magyarul) olvashattuk a következő regényét: „Picassóval az arénában". 2010-től kiállításai megszaporodtak a világban. 2012-ben átfogó közös kiállításon mutatták be New Yorkban Picasso és Gilot műveit. 2015-ben újra két könyvvel jelentkezett a művészetről és az életéről.

Rozsda Endre rajza Gilot-rólRozsda Endre rajza Gilot-ról

Kovács Kriszta kurátor a francia nagykövet jelenlétében nyitotta meg ezt a kiállítást. Bevezetőként Rozsda Endre több rajzát (főleg Gilot-ról) és néhány olajfestményét látjuk. Gilot figurális alkotásaiban megörökítette a gyermekeit, a gondolatait és az érzéseit: akt, főnixmadár, grafikák, papírkivágások, különös színek vagy vonalak társaságában.

 

Gilot 95 évesenGilot 95 évesen

Lenyűgöző a videó (Sopronyi Gyula és Kovács Krisztina felvételén), amelyen Gilot elmondja a gondolatait a magyar közönségnek. Nem természet után fest, hanem emlékezetből, a saját álmai világából. Költői állapotban rajzol 5-6 B-s puha grafitceruzával, mert nem kedveli az éles vonalakat. Így fejezi ki viszonyát az érzés és a vonal között – mint Matisse említette. Látjuk a papír-ragasztásait, ahogyan készülnek. Picasso műtermében nem festett – mint mondja, nem volt olyan bolond – hiszen óhatatlanul Picasso hatása alá került volna. 1945-től a Réalité Nouvelle csoport tagjaként váratlan képi megoldásokat választott. „A színek festője vagyok" – nyilatkozza, „de a rajz intimebb, jobban kifejezi a belső víziót". A széles vonal a szoboré, azonban a puha ceruzarajz a térben létezik. Gilot munkái tömör, világosan értelmezhető, sajátos kompozíciók.

   .

A közönség 2016. július 30-ig, keddtől-szombatig 11 és 18 óra között láthatja a roppant értékes és érdekes kiállítást.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük