Különleges borbemutatóra hívta meg szakértő vendégeit a Veritas Borkereskedés. Magyarországon ritkán kóstolható kaliforniai borokkal ismerkedhettek, alaposan felkészült vezető kalauzolása mellett. Az előadás során a szakmai tájékoztató mellett néhány érdekesség is elhangzott.

Különleges borbemutatóra hívta meg szakértő vendégeit a Veritas Borkereskedés. Magyarországon ritkán kóstolható kaliforniai borokkal ismerkedhettek, alaposan felkészült vezető kalauzolása mellett. Az előadás során a szakmai tájékoztató mellett néhány érdekesség is elhangzott.

Kaliforniáról pár mondatot szinte bárki el tud mondani. Hogy az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekszik, sok híresség lakik arrafelé, ami érthető is, hiszen a filmvilág központja, Hollywood is ott van. Itt található Los Angeles, San Francisco és a mikroelektronikai ipar világközpontja, a Szilícium-völgy is. Ám aki veszi magának a fáradságot és néhány adatnak utána is néz, meglepő dolgokra bukkanhat. Kalifornia az USA legnépesebb állama, a valamivel több, mint 424 ezer négyzetkilométeren 39 millióan laknak. Ez az állam adja az USA bortermelésének kilencven (!) százalékát, de önállóan is a világ negyedik legnagyobb bortermelője, Franciaország, Olaszország és Spanyolország mögött. Azt viszont már valóban csak a szakemberek tudják, hogy a kaliforniai borkultúra megteremtése egy magyar ember, a kalandos életű Haraszthy Ágoston nevéhez fűződik. Az egyik általa alapított borászat, a Buena Vista, a mai napig aktív.

Kalifornia éghajlata eléggé változó. Bár a bortermelés mennyisége valóban óriási, minőségi borok előállítására csak az állam északi partvidéke alkalmas igazán. Öntözés nélkül ugyanis csak a part menti területek hasznosíthatók. Közülük is különösen kettő kiemelkedő; a Napa völgy és Sonoma. A Napa völgyben az állam szőlőterületeinek 11 százaléka található. A fő fajták a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Syrah és a Haraszty által elterjesztett Zinfandel. A kissé hűvösebb, párásabb levegőjű Sonoma, a Chardonnay, Pinot Noir és ugyancsak a Merlot, Zinfandel területe. Itt dolgozik az 1976-ban alapított Duckhorn borászat. „Hétdűlős" borászatnak is nevezik, mert hét – különböző fekvésű, talajú, mikroklímájú – területen készítik válogatásaikat. Boraik minőségét jelzi, hogy közülük kettő a Fehér Ház borlapjára is felkerült!

A kóstoló első tétele a Duckhorn borászat „Migration Russian River Valley" borcsaládjának 2013-as Chardonnay-ja volt. Ez a szőlőfajta a hűvösebb éghajlatot kedveli. A Russian River Valley, az a terület, ahol a hajnali, óceáni köd segíti lehűlni a szőlőt, nem engedi elégni benne a gyümölcsös savasságot. A bor összetettségét és a szájban hosszan megmaradó vanília és citrus ízeit a völgyben fekvő dűlők híres Goldridge homokos vályogtalajától, míg a krémes, vajasságát a kifogástalan minőségű tölgyfahordók kifinomult használatától kapta. Csábító illatában egy kis narancsvirág, őszibarack és sárgabarack jelenik meg. A továbbiakban még következtek a Duckhorn-tól egyes tételek, de – engedve a fokozatosság elvének – előbb valódi meglepetések jöttek sorra.

Kalifornia egyik sajátossága, hogy itt borban is filmben is egyaránt kiválóakat alkotnak. De a kettőnek kapcsolata is van egymással. Ha mondunk két filmcímet: az Apokalipszis most és – főként – a Keresztapa hallatán, a filmművészetben kevésbé járatosak is azonnal megmondják a rendező nevét: Francis Ford Coppola. Azt viszont bizonyára sokkal kevesebben tudják, hogy Coppolának már a nagyapja is foglalkozott borkészítéssel és e munkához a világhírű rendező sem lett hűtlen. Az Alexander Valeyban fekvő hatalmas birtoka valóságos Vidámpark ahol egy egész napot el lehet tölteni, a gyerekek sem unatkoznak. A felnőttek persze elsősorban a borokért mennek oda. Az itt készülő 14 borcsalád egyike a Diamond. A Diamond Collection Merlot 2013, a kiváló évjárat minden jegyét magán viseli. Kevés volt a csapadék, a fürtök lassan értek be, a szőlő beltartalma igen gazdaggá vált. Ez a Merlot is elegáns, illatában és ízében egyaránt felfedezhető az érett szilva és a málna.

A kóstoló következő két tételéből az első, az ugyancsak a Diamond Collection borcsaládhoz tartozó cuvée, a Claret 2013 volt. Az évjárat kimondottan kedvezett a Cabernet Sauvignonnak, szép egyensúlyú, gazdag íz világú, sűrű és tartalmas bor keletkezett. Ízében az áfonya és a fekete ribizli jelenik meg. Ez a bor 76 % Cabernet Sauvignon, 19 % Petit Verdot, egy kevés Merlot és Cabernet Franc házasításának eredménye. A szintén 2013-ban készült Director's Cabernet Sauvignonról már elöljáróban elárulhatjuk: minél több időt tölt palackban, annál szebb, kerekebb lesz. Ez a szőlőfajta Kaliforniában mutatja meg a legszebb arcát, 32 500 hektáron termesztik. Kóstolva a csonthéjas gyümölcsök ízének egész kavalkádja érezhető benne. Ugyancsak házasítás, majdnem hasonló a Clarethez csak ebben 90 % a Cabernet Sauvignon és a másik három bort itt még 1 százaléknyi Malbec egészíti ki.

A kóstolósor újabb a három tagja közül az első a Diamond Collection Zinfandel 2013 volt. Ízében szépen visszaköszön a gyümölcsös jelleg, egy kis fűszerességgel párosulva. Hosszú lecsengés jellemzi. A fajta származásával kapcsolatban két közkeletű tévhit él ma is. Az egyik szerint a fajtát Haraszthy hozta Kaliforniába; a másik szerint ősét ma is termesztik Magyarországon, cirfandli néven. Egyik állítás sem igaz. Haraszthynak csak része van elterjesztésében és a cirfandli nem rokona. A növénygenetikával foglalkozó kutatók viszont megtalálták az ősét, Horvátországban. A Crljenak kaštelanski genetikailag teljesen azonosnak bizonyult a Zinfandellel! A második bor, a Decoy Sonoma County Zinfandel 2013, érlelésekor tíz hónapot töltött új francia hordókban. Benne a piros bogyós gyümölcsök és a fűszeresség tökéletes összhangját találjuk. A harmadik, a számunkra kissé szokatlan nevű Paraduxx Napa Valey Z Blend Red Wine 2011 ugyancsak cuvée. Zinfandel, Cabernet Sauvignon és Merlot házasításával készült. Már egyetlen korty is szépen betölti a szájat, tanninjával egyensúlyt tart a sav. Tizenhat hónapig érlelték hordóban.

A meghívottak számára legnagyobb különlegességet jelentő bort a vendéglátók az utolsó hármas „csomagba" rejtették. A Diamond Collection Pinot Noir 2013 „ravasz" bor. A fajtáról azt tartják, szeszélyes, mint a nők, nem mindenhol érzi jól magát. Itt, a hűvösebb dűlőknek köszönhetően tartalmas, az érett áfonyát és szeder ízét őrző bor született. Az öblösebb, Burgundia-pohárban jó igazán kóstolni. A Migration Russian River Valley Pinot Noir 2013 az óvilági – újvilági borkészítési stílus határán áll. Intenzíven érezhető benne a szamóca, meggy, vörös áfonya és a korty narancsos fahéjjal zárul, egy kis – hordóból származó – fűszerességgel. A kóstolósor csúcspontja a Duckhorn borászatnál készült Goldeneye Anderson Valey Pinot Noir 2012 volt. Most már elárulhatjuk a titkot: ez Barack Obama kedvenc bora! Valóságos „gyümölcsbomba". Az elegancia és a koncentráltság jellemzi. Megjelenik benne a levendula, a cseresznye, a szilva és a hosszú lecsengés végén még egy kis csokoládét is érezhetünk. Érlelésekor 16 hónapot töltött előbb új, majd utána másodtöltésű hordóban. A kóstoló bebizonyította: a Veritas borkereskedés kaliforniai készlete idehaza is joggal számíthat az ínyenc borkedvelők érdeklődésére.

www.borkereskedes.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük