2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

galicia.jpgEmlékutazás az I. Világháború Keleti Frontjának hadszíntereire. A MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia Kft. az I. világháború centenáriuma alkalmából idén nyáron Lengyelországba közlekedteti történelmi különvonatát.

 

A Galícia Expressz 2018. július 15-én Budapestről indul ötnapos emlékútjára.

A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint: Limanowa, Gorlice, Rzeszow, Przemysl. Az emlékvonat programjának kiinduló és végső állomása Krakkó. A központi megemlékezésre a történelmi utazás harmadik napján, július 17-én Przemyslben kerül sor, ahol lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. világháborúban elesett hősökre.

 

Az első világháborúhoz kapcsolódó legelső történelmi különvonat az „Isonzó Expressz” 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre. Az emlékvonattal az a nemes szándék vezérelte a szervezőket, hogy az utazás résztvevői felkeressék az egykori világháborús történelmi helyszínek elsősorban magyar vonatkozású emlékhelyeit, és kegyelettel emlékezzenek az ott elesett katonákra. A különvonatok fedélzetén az elmúlt három évben közel 1500 főt utaztatott a MÁV Nosztalgia.

 

A történelmi emlékutazások méltó folytatásaként július 15-19. között első alkalommal indítja Lengyelországba vonatát a MÁV Nosztalgia, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával. Terveik szerint a Galícia Expressz 14 kocsival, többszáz utassal a fedélzetén indul ötnapos útjára. Az utazás során színvonalas zenei program – a vonaton a Sebő Együttes zenél, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc vezetésével –, hagyományőrzők katonai bemutatói, valamint az első világháborút kutató kiváló történészek előadásai várják az érdeklődőket.

 

A „Galícia Expressz” különvonatos utazással lehetőséget kívánnak teremteni mindazok számára, akik a történelem – valamint családi érintettség okán a nagyszülők és rokonok sorsa – iránt érzékenyen érdeklődnek, valamint az időutazás során az első világháború magyar vonatkozású eseményeit az egykori hadműveleti helyszíneken szeretnék megismerni, és kegyeletüket kívánják leróni a Nagy Háború hőseinek emléke előtt.

 

A MÁV Nosztalgia biztosítja a történelmi vonatszerelvény biztonságos közlekedtetését, valamint gondoskodik a történelmi-turisztikai programok és szolgáltatások teljes körű lebonyolításáról. A Galícia Expressz történelmi körutazása során, több helyszínen koszorúzással, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésekre kerül sor. Az események központi ünnepi helyszíne Przemysl, ahol a történelmi utazás harmadik napján, 17-én a délután órákban lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. világháborúban elesett hősökre.

 

A történelmi emlékvonat fedélzetén színvonalas szolgáltatásokat biztosítanak: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiváló történészeinek az első világháború Keleti Frontjának hadszínterein zajló eseményekről szóló előadásai hangzanak el, melyek kiegészülnek a lengyel helyszíneken átadott történelmi ismeretekkel. A közösségi kocsikban fotókiállítás, valamint hagyományőrzők mutatják be a korabeli katonai fegyvereket és felszereléseket. A különvonat előadókocsijában odaúton és visszafelé a Sebő Együttes zenél Sebő Ferenc – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójának – vezetésével felejthetetlen zenei élményt nyújtva a világháborús katonadalok felelevenítésével.

 

„Mikor mentem Galícia felé, még a fák is sírtak”

– énekelték az első világháborúban a keleti hadszíntérre tartó magyar katonák.

 

A vonaton és a történelmi helyszíneken előadó történészek:

Dr. Kovács Vilmos ezredes

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Soós Péter őrnagy, történész

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményekért felelős igazgatóhelyettese

Dr. Suba János alezredes

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Térképtár, térképtárvezető

Polgár Balázs régész – történész

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményvezető régésze

Jakusch Gabriella történész

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógiai és kiállítási igazgató helyettes

Zeller Zoltán őrmester, biztonság- és védelempolitikai szakértő

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Gazdasági és Pályázati Igazgatóság beosztott altisztje.

 

A zenei program, a hagyományőrzők és a történészek jelenléte együttesen segít az I. világháborús események megismerésében az emlékvonat utazóközönségnek.

A Galícia Expresszre Standard és Pullman Club osztályra válthatnak jegyet az érdeklődők. A szerelvény retró élményvonati kocsikkal és klimatizált étkezőkocsikkal közlekedik. Színvonalas fedélzeti kiadvány is segíti az emlékutazáson résztvevők tájékoztatását.

 

  1. július 15-19.

Galícia Expressz

 

www.mavnosztalgia.hu

www.facebook.com/mavnosztalgia

 

Lantai József

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.