2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Golf

3 perc olvasás

golf_a_holdon.jpgGolf a Holdon 

Régebben a golf szóról elsősorban a Golf-áramlat és a Volkswagen-Golf autó jutott az eszembe. Mostanában sokan űzik ezt a sportot, életkorhoz nem kötött, kedvelt tevékenységgé vált. Jó levegő, jó társaság, kikapcsolódásnak is megfelelő. Jelenleg 23 golf klub működik Magyarországon, nemzetközileg is elismert golfpályákkal. Ezekből 4 Budapesten, a többi szerte az országban. Nagy múltú sportról van szó.

   Az első golffal kapcsolatos írás 1457-ből való. II. Jakab király és a skót parlament betiltották a futballt és a golfot, hogy a skótokat inkább hazafias tevékenységre, például  íjászatra ösztönözzék. Közel ötven évet kellett várni a tilalom feloldására. 1502-ben  IV. Jakab is kipróbálta a játékot, igencsak megtetszhetett neki, mert az Udvari Tanács egy rendeletben megszüntette a tiltást, sőt, meghatározta a játékra és a golfütőkre vonatkozó szabályokat is.

   A játék először lassabban, majd a golfklubok megalakulásával rohamosan kezdett elterjedni először Európában, majd az egész világon, elsősorban az Egyesült Államokban, és Indiában. Sőt, a világűrben is. Nem tréfálok, 1971-ben Alan Shepard amerikai asztronauta elvégezte az első golfütést a Holdon.

   Magyarországon csak 1902-ben ismerték meg a golfot. Andrássy Géza gróf mutatta be a fővárosi Lóversenypályán. Mi mindig, mindenről elkésünk. (Ady) Az első igazi golfpálya Tátralomnicon épült 1908-ban, a későbbi többszörös magyar golfbajnok, Lauber Dezső tervei alapján. Egy évre rá itt rendezték meg az első versenyt, majd újabb egy év múltán megalakult a Budapesti Golf Club. A múlt század 20-as éveire a hazai golf az európai élvonalba emelkedett, köszönhetően a jól képzett férfi és női játékosoknak, akik számos egyéni és csapatversenyt nyertek külföldön is.

  1952-ben a Magyar Dolgozók Pártja nemkívánatos sporttá nyilvánította a golfot, amelynek újjáélesztése csak a 70-es évek közepén kezdődhetett meg. 1989-ben megalakult a Magyar Golf Szövetség. A rendszerváltás után több új klub alakult és számos gyakorló- és versenypálya épült fel. Mára a klubok évi több mint száz kisebb versenynek és az országos bajnokságoknak adnak otthont.

   A golf nem csak a férfiak sportja. A 22-éves Rózsa Csilla ötszörös magyar bajnok. 2014-ben Magyarország legfiatalabb országos golfbajnoka, 2015-ben legyőzte a sportág Európa-bajnokát. Férfiütőket használ, és 250-300 méterre is el tudja ütni a labdát.

   A golf szó eredete a homályba vész, valószínűleg a holland kolf (ütő, bot) szóból származik.

Láng Róbert

                          

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.