Mintegy 8 ezren látogattak ki szombaton a Millenárisra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második Gombold Újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatát lezáró egész napos rendezvényre. A divatbemutatókat 3 ezren látták élőben a helyszínen, és több ezren követhették figyelemmel a Vodafone által biztosított online közvetítést.

Mintegy 8 ezren látogattak ki szombaton a Millenárisra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második Gombold Újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatát lezáró egész napos rendezvényre. A divatbemutatókat 3 ezren látták élőben a helyszínen, és több ezren követhették figyelemmel a Vodafone által biztosított online közvetítést.

 

A Gombold Újra! Divat a magyar kortárs öltözéktervezési pályázat fődíját Farkas Anett nyerte öltözék, valamint a MIMM, vagyis Nagy Móni és Hendzsel Ilona kiegészítő kategóriában. A Design és hagyomány pályázat nyertese Somogyi Alett lett öltözék és Vitányi Anna kiegészítő kategóriában. Az élő, online közvetítésre leadott közönségszavazatok alapján a Vodafone Smart Store különdíját Erdei Gergely kapta, így ő tervezheti az okostelefon üzlet következő munkaruha kollekcióját. Különdíjat vehetett még át Molnár-Madarász Melinda (BKK), Söptei Eszter (Black Box Concept Store), Szűcs Ágnes (OurStyle Boutique), Kalácska Zsanett (WAMP) és Domokos Mihály (Fashion Issue).

 

A Gombold Újra! Divat a magyar második öltözéktervezési pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Design Terminál Nonprofit Kft. hirdette meg 2011 novemberében. A résztvevők feladata valamely magyar viselettörténeti érték átírása volt kortárs, mai trendeknek megfelelő formába. A kezdeményezés célja, hogy az eredményesen pályázó fiatal tervezők számára elősegítse önálló vállalkozás elindítását, sikeres piacra lépésüket és termékeik ismertségét, hozzájárulva ezzel a magyar kreatív ipar fejlesztéséhez. A második „Gombold újra!" pályázatot immár két kategóriában hirdette meg a kiíró. A „Kortárs öltözéktervezési pályázat" keretében (a tavalyi egyetlen kategória tematikáját megtartva) a pályázók a magyar viselettörténet valamely tetszőlegesen választott korszakából választanak inspirációs forrást, s azt a legfrissebb divattrendeknek megfelelő, új formában dolgozzák fel. A forrás motívum, de forma vagy pusztán technikai megoldás is lehet. Fontos megjegyezni, hogy a kiíró a napjainkban rendkívül népszerű népművészeti ihletés mellett, értékelte az újkori magyar történelem (így pl. a 19-20. század) polgári viseleteinek feldolgozását is.

A pályamunkák válogatásakor a szakmai zsűri figyelembe vette azt is, hogy a kollekciók mennyire építhetők be a forgalmazók mindennapi viseleteket tartalmazó kínálatába. A rendezvény létrehozásában közreműködött a Moholy-Nagy Művészeti Egytem, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Samsung és a Vodafone.

 

A „Gombold újra!" kezdeményezésben a divatszakma és a kézműves világ, valamint a vállalati szféra szinte  minden részéből találtunk partnereket. A projekt vezető kreatív tanácsadója Lakatos Márk stylist, a döntőzsűri elnöke Florence Deladriere, a Marie Claire International divatrovatának vezető szerkesztője.  A zsűri tagjai munkájuk megkezdése előtt egységes zsűrizési alapelveket és etikai nyilatkozatot is aláírtak.

 

A Gombold Újra! szombat délelőtti konferenciáján mutatták be „A magyar divat 1116 éve" című, a szervezők gondozásában megjelent angol és magyar nyelvű albumot, amely a magyar viselettörténetet dolgozza fel. Az F. Dr. Dózsa Katalin szerkesztésében megszületett kiadvány a Honfoglalástól az első „Gombold újra!" pályázatig, közel 200 gyönyörű fotóval illusztrálva, magyar és angol nyelven kíséri végig hazánk viselettörténetet. A kiadvány mától a könyvesboltokban is elérhető.

 

2011-ben 450, 2012-ben már közel 1000 fiatal tervező indult a pályázaton,

2011-ben még csupán 1, idén már 2 kategóriában indulhattak a pályázók,

2011-ben az első helyezett 450 000 Ft-ot, idén már 1 100 000 Ft-ot vihetett haza, és a nyertesek számos további díjban is részesültek. A pályázat zárása tavaly csupán egy divatshow volt, ám a „Gombold újra!" idén már egésznapos esemény volt, ahol konferencia és vásár, valamint több bemutató is várta az érdeklődőket. A tavalyi eseményt akkora érdeklődés kísérte, hogy sokan nem fértek be a helyszínre, ezért a divatshow most egy sokkal nagyobb csarnokban került megrendezésre.

 

Miért pont a divatot karolja fel a kormány?

A divat egyike azon területeknek, ahol Magyarország egyszerre rendelkezik gazdag hagyományokkal és ma is versenyképes, fiatal tehetségekkel.

A divat a napjaink egyik növekvő súlyú gazdasági szegmensét jelentő kreatív ipar része, melynek fejlesztésével új, magas hozzáadott értékű munkahelyek jöhetnek létre, és tehetséges fiatalokat nyerhetünk meg a Magyarországon maradás mellett.

A divat nemzetközi nyelv, így különösen alkalmas arra, hogy Magyarország jó hírét vigye a világba.

A kormányok és háttérintézményeik számos országban  támogatják kreatív tehetségeiket, és a

nemzeti értékek új formában való feldolgozását. 

–  A norvég  Norges Husflidslag  2010-ben „Tomorrows culture heritage" címmel olyan

formatervezési pályázatot hirdetett, amelynek során a tervezők feladata a tradicionális

elemek és a kortárs trendek ötvözése volt. 

–  Az angol London Development Fund 2007 óta évről évre fiatal brit divattervező tehetségeket tüntet ki a Fashion Forward elnevezésű, jelentős állami támogatást nyújtó díjjal. 

–  A francia kormányzati háttérintézmény, az Institut National des Métiers d'Art népművészeti egyesület feladata a népművészek és designerek közötti együttműködés elősegítése. Ebből a célból hozta létre a „Création –  Innovation" elnevezésű bizottságot, amely tanulmányok és

kutatások készítése mellett konkrét projektek kidolgozásával is foglalkozik.

 

Az egésznapos rendezvényen, a döntőbe jutott legjobb kollekciók bemutatója előtt WAMP Fashion vásár fogadta a látogatókat, magyar designerek, divattervezők által tervezett ruhák és kiegészítők vásárával. A délután folyamán a legsikeresebb magyar divattervezők 2012/2013 őszi-téli kollekciójának bemutatója következett a már befutott designerektől az ifjú tehetségekig.

Bízunk benne, hogy jövőre is „Gombolhatunk" újra.

 

http://www.domainteam.hu/gomboldujra/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük